FOTO Cea mai veche statuie din Timişoara a fost restaurată. Urmează montarea ei în faţa catedralei Millenium

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Piaţa din faţa catedralei Millenium a fost reamenajată în aşteptarea statuii Sf.Nepomuk Foto: Ştefan Both
Piaţa din faţa catedralei Millenium a fost reamenajată în aşteptarea statuii Sf.Nepomuk Foto: Ştefan Both

Cel mai vechi monument din Timişoara a fost restaurat în timp record. Acesta va fi amplasat în parcul Romanilor, care a fost deja reamenajat în faţa catedralei Millenium, din Piaţa Traian

Restauratorul Ion Oprescu se află pe ultima sută de metri cu lucrările de la statuia Sfântului Nepomuk, cel mai vechi monument din judeţul Timiş, care se afla în actuala Piaţa Libertăţii în anul 1725. Statuia a fost refăcută deja, iar acum mai rămâne de reconstruit soclul.
 

„Trebuie schimbat soclul. Am găsit o gresie roşie undeva în judeţul Harghita. Statuia este deja pregătită. S-a refăcut complet capul Sf.Nepomuk. Am reconstruit-o după figura statuilor aflate la Sânnicolaul Mare şi la Arad. Din păcate nu mai aveam nicio imagine despre figura copilului. Am refăcut capul după lucrarea lui Michelangelor, Madona şi Pruncul”, a declarat Ion Oprescu.


Restauratorul este nemulţumit că a fost nevoit să lucreze în mare viteză. Iniţial i s-a dat un termen de şase luni, dar apoi i s-a cerut să termine lucrările în maxim două luni. 


Statuia va fi montată în parcul din faţa catedralei romano-catolice Millenium. Primăria a reamenajat parcul, s-a refăcut pavajul care a fost montat în formă de octogon. Statuia va fi ridicat că un metru jumătate având în vedere că nu este un monument foarte înalt.
 

Sf.Nepomuk

Cea mai veche statuie din Timişoara se află în curtea bisericii catolice din Iosefin GALERIE FOTO

„Va arăta bine în final. Mai ridicăm soclul cu un metru şi jumătate. Sperăm ca aşa să nu se ajungă prea uşor la ea şi să fie din nou distrusă”, a mai spus Oprescu.

Municipalitatea doreşte să introducă acestă zonă istorică în circuitul turistic al oraşului, astfel că în scurt timp vor începe lucrările pentru iluminarea arhitecturală a celei mai mari biserici romano-catolice din Timişoara. Aceasta a fost construită pentru cinstirea a 1.000 de ani de la stabilirea ungurilor în Câmpia Panoniei (de aici numele de Millennium).

Construcţia, în stil neoromanic, a început în 1896 şi a fost terminată în 1901. Pe 13 octombrie al aceluiaşi an, a fost sfiinţită de episcopul Sándor Dessewffy. Proiectul a fost realizat de arhitectul Lajos Ybl.


Citeşte şi:
 

FOTO Pregătiri pentru restaurarea celui mai vechi monument din Timişoara: "Acordăm primul ajutor la faţa locului, apoi pacientul va fi dus în laborator"

Foiţe de aur de 24 karate pe „soarele” statuii din Piaţa Unirii GALERIE FOTO

FOTO Primarul Nicolae Robu vrea să salveze cel mai vechi monument din Timişoara

Robu promite trei statui ecvestre, dar cel mai vechi monument din Timişoara e în pericol să dispară

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite