Tăriceanu la Timişoara: “România este considerată un paradis fiscal. Soluţia este impozitarea celor 7 milioane care nu plătesc nimic”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tăriceanu, încadrat de primarul Robu şi senatorul Ehegartner. FOTO: Ştefan Both
Tăriceanu, încadrat de primarul Robu şi senatorul Ehegartner. FOTO: Ştefan Both

Senatorul PNL a venit joi la Timişoara pentru a discuta cu studenţii de la Universitatea de Vest, în cadrul dezbaterii “Peste 20 de ani. Proiectul liberal pentru România".

Călin Popescu Tăriceanu, fost prim ministru al României în perioada 2004-2008, le-a expus studenţilor părerea sa despre ieşirea României din criza în care se află de cinci ani. Senatorul susţine că România se lasă angrenată în dispute politice derizorii în lipsa unui proiect major, precum au fost proiectele aderării la NATO şi UE. 

“Acestea au fost idei liberale şi au dus la modernizarea României, care a devenit un stat al Uniunii Europene. România nu mai are acum un proiect major, care să unească energiile acestui popor. Situaţia de azi divizează societatea. Este important să se revenină la echilibru politic, la o dispută sănătoasă, bazată pe valori, principii, idei şi proiecte. Dar trebuie să mai existe un proiect important”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu.

Senarorul liberal susţine că în România nu se mai discută subiecte serioase, ci doar scandaluri provocate de presă, care ţin paginile ziarelor o zi sau două, după care se trece la alte subiecte facile. “Zi de zi ne consumăm energiile cu scandaluri, pe subiecte total nerelevante, în timp ce România stagnează. Grecia, zguduită de o criză economică teribilă, cu 20 la sută şomaj, are încă un PIB peste noi, o ţară cu cu populaţie dublă. Mai mult, oamenii pleacă din ţară profund dezamăgiţi că nu şi îşi găsesc loc de muncă, şi din cauza disputelor interne. Cei în vârstă ar pleca şi ei, dar ei se adaptează mai greu. Şi ei întâlnesc aceleaşi dificultăţi”, a mai spus Tăriceanu.

Liberalul susţine că subiectele principale ar trebui să se refere la proiectul modificării constituţiei, regionalizare, legea proprietăţilor confiscate în perioada comunistă, dar şi elementele care duc la o absorbţie de fonduri mai bună. “Este a cincilea an de criză economică. Dar nu s-a luat nici o măsură economică. La Oltchim, privatizarea e o temă ratată. Soluţia este intrarea în faliment şi vânzarea activelor. Avem o situaţie dramatică şi la Dacia Piteşti, unde muncitorii cer majorarea salariilor cu 40 la sută. Francezii ar putea să mute producţia în Maroc”, a mai declarat Călin Popescu Tăriceanu, care afirmă că 2013 este singurul an în care se pot lua măsuri importante, având în vedere că la anul sunt din nou alegeri.

Tăriceanu a oferit şi câteva soluţii: reducerea cheltuielilor aparatului statului şi nevoia de investiţii. “România este considerată un paradis fiscal. Soluţia este impozitarea celor care nu plătesc nimic în România. Teoretic avem 22 de milioane de locuitori. 3 milioane sunt plecaţi la muncă. Mai rămân 19 milioane. Scădem copiii, şcolarii, studenţii, mai rămân 16 milioane. 5 milioane sunt pensionari. Rămânem cu 11 milioane. Scoatem 4 milioane de oameni, care sunt salariaţi în mediul privat sau bugetari. Rămânem cu 7 milioane care nu plătesc nimic la învăţământ, sănătate, dar trăiesc din ajutoare sociale, primesc venit minim garantat. Aşa niciun buget nu poare sta în picioare. Soluţia este să fie puşi la contribuţie. Nu toţi cei 7 milioane sunt şomeri, funcţionează la negru”, a mai declarat Călin Popescu Tăriceanu.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite