Teatru despre subiecte şi stări "incomode" la Festivalul TESZT 2018. Spectacole din zece ţări, prezentate la Timişoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:
TESZT 2018
TESZT 2018

Două zile au trecut din Festivalul Euroregional de Teatru Timişoara – TESZT, organizat de Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” în perioada 20-27 mai 2018, iar până duminică spectatorii vor avea ocazia de a vedea alte spectacole de teatru din Euroregiunea DKMT, precum şi din Germania, Franţa, Marea Britanie, Italia, Bulgaria, Olanda, Spania.

Ediţia din acest an a debutat cu spectacole în Piaţa Libertăţii şi Piaţa Sf. Gheorghe. În parteneriat cu Asociaţia Timişoara Capitală Europeană a Culturii 2021, TESZT a prezintat publicului un spectacol de teatru-dans din Costa Rica/Salvador, „NO/Nato”, şi un one-man show cu muzică, acrobaţie şi teatru al olandezului Bram Graflaand („Prinţul gălăgios al bucătăriei”).

La sfârşitul săptămânii vor fi şi două premiere timişorene. Asociaţia Solidart pregăteşte spectacolul „Altă zi cu soare”, bazat pe un caz real din Zorani, Arad, al ţăranului Serafin Oproni care a refuzat să intre în Colectivul comunist – spectacolul se va juca vineri de la 23.00 şi sâmbătă de la 22.00 în curtea Muzeului de Artă (intrare de pe str. Mercy). 

Teatrul Auăleu va prezenta premiera „Omnia Opera Mortalium” – un spectacol muzical dinamic, interpretat în mai multe limbi – vineri şi duminică de la 22.00. Fiecare din aceste spectacole va avea acces gratuit.

În ceea ce priveşte programul spectacolelor din selecţia principală, ziua de miercuri începe la ora 17.00 cu spectacolul Teatrului Clasic „Ioan Slavici” din Arad – „Oraşul nostru”, regia Cristian Ban, nominalizat de UNITER printre cele mai bune spectacole produse în anul 2017. 

Timişorenii interesaţi de trecutul şi atmosfera veche a Aradului mai pot lua bilete de la Casa de bilete a teatrului începând cu ora 11.00. 

Va urma un spectacol de dans contemporan despre Franz Kafka al Oriantheatre din Franţa, apoi spectacolul Teatrului „Kosztolányi Dezső” din Subotica, „Norul cu pantaloni”, care vrbeşte despre identitate şi libertate personală. 

Ziua a cincea, joi, aduce o producţie a teatrului- organizator – musicalul „Dansând în noapte” în regia lui Kocsardi Levente, urmat de spectacolul din Ungaria „Clasa noastră”, un manifest anti-război redat simbolic prin relaţiile dintre elevii dintr-o clasă.

Ziua de vineri debutează cu „Near Gone”, un spectacol al duo-ului bulgar-scoţian Two Destination Language despre pierderea cuiva drag şi modul cum tristeţea se manifestă diferit în culturi diferite (spectacol în care vor fi folosite 400 de garoafe albe), urmat apoi de cel mai amuzant spectacol din festival – „Macho Men” din Belgrad, care vorbeşte despre stereotipuri legate de comportamentul bărbaţilordin Balcani. 

Seara va fi încheiată de Teatrul Naţional „Toša Jovanović” din Zrenjanin cu un spectacol despre fostul oraş industrial şi privatizarea forţată a fabricii din Zrenjanin.

Sâmbătă, la ora 17.00 festivalul începe cu „Această operă despre portocală” - spectacolul şarmantului Marco Chenevier din Italia, ce lasă spectatorii să decidă care va fi următoarea scenă jucată de actori. Apoi în Sala de spectacole a Casei Armatei va fi „Coming Out”, un spectacol în onoarea lui Pier Paolo Pasolini, regizor şi poet italian asasinat în circumstanţe neelucidate. Seara se va încheia cu un spectacol despre rolurile femeii şi stereotipurile legate de identitatea feminină din Renaştere până astăzi – „Queendom”.
 

Ultima zi de festival – duminică – începe cu Teatrul Koreja din Lecce, care revine pentru a treia oară la TESZT cu „Frame”, un spectacol non-verbal despre picturile lui Edward Hopper. Va urma Teatrul Szkéné din Budapesta cu „Dificil”, o poveste melancolică despre un profesor alcoolic părăsit de toţi. Închiderea festivalului îi aparţine, ca şi la precedentele două ediţii lui I-vo Dimchev din Bulgaria, cel mai cunoscut performer din Balcani.  „Sculptures” este un show cu muzică live şi dans contemporan, cu accent pe senzualitate şi sexualitate.

„Subiectul acestei ediţii – Incomod – se referă atât la subiectele abordate de spectacole, cât şi la realitatea sufocantă din care încercăm să evadăm prin teatru, dar mai ales la aspectele incomode şi problemele nerezolvate de societatea modernă. TESZT oferă în acelaşi timp răgaz pentru a ne emoţiona, regăsi punctele vulnerabile - pentru a ne îndrăgosti iar şi iar de teatru”, spun organizatorii festivalului.

La sfârşitul fiecărei zile se ţin, ca în anii precedenţi, discuţii cu artiştii, publicul având ocazia de a pune întrebări şi a afla detalii legate de procesul de creare a spectacolului. 

Toate spectacolele sunt traduse în română, maghiară şi engleză – în funcţie de limba în care se joacă. Biletele costă 30 lei (20 lei cu reducere) la fiecare reprezentaţie, fiind disponibile şi abonamente pentru cinci, respectiv zece spectacole. 

Toate se pot cumpăra de la casa de bilete a Tearului sau pe www.biletmaster.ro. De reduceri beneficiază elevii, studenţii, pensionarii şi abonaţii teatrului.

TESZT este finanţat de Primăria Timişoara. Festivalul este susţinut financiar şi de Fundaţia Bethlen Gábor din Ungaria, parteneri sunt Asociaţia Timişoara Capitală Culturală Europeană 2021 şi Muzeul de Artă Timişoara, iar sponsor principal Bosch România.  

Mai multe informaţii şi descrieri pentru fiecare spectacol găsiţi pe www.teszt.ro

Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite