Tăieri ilegale din păduri private! „Craiul codrilor”, iertat de şeful procurilor. Judecătorii au desfiinţat soluţiile procurorului „ignorant”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Omul de afaceri Tiberiu Crivineanţu, patronul firmelor SC Stejarul SRL şi SC Craiul Codrilor SRL, firme de exploatare a lemnului, a fost trimis în judecată de magistraţii Judecătoriei Lugoj. În mod normal astfel de decizii le iau procurorii, dar în acest caz s-a ajuns la trimiterea în judecată direct de către magistraţi după ce prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Lugoj a refuzat să îl pună sub acuzare pe Crivineanţu.

Totul a început după ce mai mulţi proprietari de păduri din zona localităţii Jdioara au reclamat că pădurile, proprietate privată, le sunt măcelărite de Tiberiu Crivineanţu. În acest sens au fost depuse mai multe plângeri şi deschise mai multe dosare penale, în care erau reclamate tăieri ilegale de pe zeci de hectare. În ciuda plângerilor şi inclusiv a constatărilor făcute de poliţişti sau inspectorii silvici, care au găsit la Crivineanţu mii de metri cubi de lemn nemarcat, omul de afaceri a fost declarat nevinovat de fiecare dată.

Armele „crimei” dispărute de sub nasul poliţiştilor

Documentele întocmite într-unul dintre dosare, chiar de anchetatori, scot la iveală detalii halucinante. Spre exemplu, în 29 martie 2011, Ciprian Lazăr, un localnic din Criciova a sunat la 112 şi a reclamat că se află în pădurea din zona „Pleşa”, unde se taie arbori nemarcaţi, tractaţi cu două TAF-uri care i-ar aparţine lui Crivineanţu. Ajunşi la faţa locului, poliţiştii au găsit cioate nemarcate ale unor arbori tăiaţi de pe o suprafaţă de aproximativ 20 de hectare.

Tot acolo au fost găsite, abandonate, TAF-urile şi drujba cu care erau tăiate lemnele. Poliţiştii au luat volanele celor două utilaje, iar doi agenţi au rămas să păzească TAF-urile. „În mod surprinzător şi inexplicabil a doua zi cele două TAF-uri au dispărut de la faţa locului”, se arată într-un document de la dosar. Poliţiştii însărcinaţi cu paza utilajelor, au fost şi cercetaţi disciplinar pentru acest eveniment, dar au fost găsiţi nevinovaţi.

La scurt timp după deschiderea dosarului penal, Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare a efectuat un control la firmele lui Crivineanţu, SC Stejarul SRL şi Craiul Codrilor, descoperind 3.100 de metri cubi de lemn nemarcat. În cauză a fost întocmit un dosar de confiscare a lemnului, dar o eroare din procesul verbal i-a permis lui Crivineanţu să conteste procesul verbal de contravenţie, primind câştig de cauză.

Astfel, lemnul tăiat ilegal şi care trebuia confiscat, a fost valorificat. În cadrul anchetei, Crivineanţu a declarat că din cunoştinţele sale, pe raza localităţii Criciova sunt aproximativ 1.000 de hectare de pădure proprietate privată, dar nu a tăiat din ele niciodată, exploatând doar lemnul câştigat la licitaţii. Referitor la acuzaţiile proprietarilor de păduri, Crivineanţu a susţinut că vin, probabil, ca urmare a faptului că utilajele lui sunt văzute frecvent în zonă, fiind mai uşor de acuzat cineva care este cunoscut că exploatează. Referitor la TAF-urile abandonate în pădure, Crivineanţu nu le-a recunoscut în poze, declarând că nu sunt ale lui. De asemenea, omul de afaceri a declarat că pe utilajele sale lucrează fraţii Maios Dumitru şi Mihai, drujbist fiind Ioan Horti.

Procurorul Tătar şi acarul Păun

După deschiderea dosarului privind tăierile ilegale de care este acuzat Crivineanţu, procuror de caz a fost desemnat actualul prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Lugoj, Dan Cristian Tătar. În martie 2012, Dan Cristian Tătar emite o rezoluţie prin care Crivineanţu primeşte neînceperea urmăririi penale. În decizia pe care a emis-o, procurorul Tătar a arătat că pentru pădurile private nu există un contract de pază, conform legii, motivele nefiind stabilite exact.

Prin acelaşi document se constată că întradevăr firmele lui Crivineanţu au fost supuse unor controale cu ocazia cărora s-au constatat nereguli pentru care s-a dispus confiscarea lemnului, dar „nu s-a putut dovedi că materialul lemnos confiscat provine din tăierile ce au avut loc pe raza localităţii Jdioara”. Astfel, procurorul a stabilit că „nu se poate dovedi vinovăţia domnului Crivineanţu Tiberiu, însă este posibil ca drujbistul Horti Nicolae şi TAF-iştii Maios Mihai şi Maios Dumitru să fii tăiat şi sustras material lemnos din zonele Pleş şi Cariera de Piatră, poate chiar cu concursul pădurarilor Matei Ionel şi Ianăş Gelu”. Astfel, Crivineanţu a fost scos basma-curată , cercetările fiind disjunse faţă de cei doi TAF-işti, drujbistul şi cei doi pădurari.

Procurorul „ignorant”, desfiinţat de judecător

Odată cu rezoluţia de NUP faţă de Crivineanţu şi disjungerea cercetărilor faţă de celelalte persoane, procurorul Dan Cristian Tătar a emis şi o notă de îndrumări prin care a stabilit că în cadrul anchetei pe care o coordonează: se vor efectua demersuri pentru identificarea TAF-urilor dispărute, se vor lua în custodie volanele şi drujba găsite în pădure, se vor identifica toate firmele care exploatează lemn în zona „Pleşa” şi se vor identifica actele de sesizare întocmite pentru infracţiuni silvice din perioada 2009-2011 şi va fi verificată activitatea pădurarilor din zonă.

Nemulţimiţi că procurorul Tătar l-a scos basma-curată pe Crivineanţu, o parte din proprietarii privaţi au atacat rezoluţia la prim-procurorul de la vremea respectivă, Dumitru Cornean. Acesta a menţinut rezoluţia lui Tătar, iar oamenii au atacat, conform procedurii, documentul în instanţă. Judecătorul a desfiinţat rezoluţia Parchetului şi, acuzându-l pe procuror de ignoranţă, a retrimis dosarul la procuror pentru începerea urmăririi penale faţă de Tiberiu Crivineanţu. În sentinţa emisă în decembrie 2012, judecătorul Titus Chiorean arată că procurorul de caz (Dan Cristian Tătar) „nu a ţinut seama” de faptul că în martie 2011, cei doi TAF-işti şi drujbistul prinşi în pădure acţionau „în calitate de salariaţi ai societăţii administrate de intimatul Crivineanţu Tiberiu”.

Judecătorul a mai arătat că procurorul de caz a ignorat faptul că la faţa locului au fost găsite utilaje despre care toţi martorii susţin că erau ale lui Tiberiu Crivineanţu, neluându-se nicio măsură pentru stabilirea proprietarului TAF-urilor.

Scăpat a doua oară de acelaşi procuror

„Este greu de presupus şi de admis că angajaţii intimatului (n.r. ai lui Crivineanţu) foloseau utilajele respective fără ştiinţa comitentului lor, astfel cum se reţine în referatul organului de cercetare penală, însuşit de procuror”, se arată în sentinţă. Potrivit aceluiaşi document, procurorul a ignorat şi faptul că la firmele lui Crivineanţu s-au găsit peste 3.000 de metri cubi de lemn fără acte de provenienţă, material lemnos care nu a fost verificat pentru a se stabili provenienţa lui „existând posibilitatea ca lemnul să provină de pe terenul proprietatea petentelor”.

Mai mult decât atât, judecătorul a arătat că procurorul Dan Cristian Tătar şi-a ignorat propria notă de îndrumări, niciuna din măsurile dispuse acolo nefiind realizată în dosar. Retrimis la Parchet în decembrie 2012 pentru începerea urmării penale, dosarul a fost repartizat aceluiaşi procuror, Dan Cristian Tătar, ajuns între timp prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Lugoj.

Printr-o ordonanţă emisă în vara acestui an, în 27 iunie, Tătar îl scoate pentru a doua oară basma curată pe Crivineanţu, dispunând clasarea cauzei care îl priveşte pe acesta şi continuarea cercetărilor pentru identificarea celor care au tăiat ilegal pădurile din zona Jdioara. Clasara dosarului în ce îl priveşte pe Crivineanţu s-a dispus pentru că „deşi s-au administrat probe în sprijinul învinuirii, iar alte probe nu se întrevăd ori pur şi simplu nu există”, persistă îndoiala cu privire la vinovăţia lui Crivineanţu, iar în baza principiului prezumţiei de nevinovăţie, s-a dispus clasare dosarului. Şi de această dată, procurorul Dan Cristian Tătar a primit o lovitură dură din partea judecătorilor. În urma plângerii prin care ordonanţa de clasare a fost atacată în instanţă, Judecătoria Lugoj a constat că sunt suficiente probe în baza cărora Crivineanţu să fie acuzat.

Astfel, Judecătoria Lugoj a dispus la începutul acestei luni, trimiterea în judecată a lui Crivineanţu. În perioada următoare urmează ca judecătorul să motiveze această decizie şi să înceapă procesul efectiv. În paralel, Felicia Costin, unul dintre proprietarii de pădure, continuă lupta cu funcţionari ai statului şi oameni ai legii pe care îi acuză de abuz în serviciu în cazul tăierilor ilegale de la Jdioara. Tiberiu Crivineanţu nu a putut fi contactat pentru a exprima un punct de vedere, iar prim-procurorul Dan Cristian Tătar a refuzat să comenteze soluţiile date în dosar. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite