Surpriză de proporţii la şedinţa Consiliului Local Timişoara. Partidul lui Voiculescu a decis: Robu nu poate negocia cu ţiganii pentru Casa Mühle

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doi consilieri locali de la PC, Dorel Bogluţ şi Pavel Nistor, de la Partidul Conservator şi Octavian Purceld de la PPDD l-au blocat pe primar să demareze negocierile cu proprietarii Casei Mühle

Una dintre cele mai importante poriecte de hotărâre de pe Ordinea de Zi a Consiliului Local Timişoara a fost cea care se referă la mandatarea primarului Nicolae Robu de a începe negocierile cu proprietarii Casei Mühle.

Proiectul depus de consilierii PNŢCD, Flavius Boncea şi Bogdan Herzog, părea să nu aibe probleme de a trece de votul consilierilor, mai ales că toţi aleştii au înţeles nemulţumirea timişorenilor vizavi de acest monument care este distrus de actualii proprietari. 

„Dacă negocierile nu ajung la un rezultat în termen de 30 de zile, primăria trebuie să solicite Consiliului Judeţean Timiş să înceapă demersurile în vederea exproprierii”, a declarat Flavius Boncea. „Nu vrem să dăm mulţi bani proprietarului, măsura trebuie să fie punitivă”, a completat Herzog.
 

Mai mult, primarul Nicolae Robu şi-a arătat dorinţa de demara negocierilor. „Trebuie să încercăm tot ce ne stă în putinţă să salvăm casa. Putem să cumpărăm dacă proprietarii înţeleg să o vândă la un preţ rezonabil şi decis să nu îşi bată joc de un monument istoric. Pe de altă parte, vom continua să facem demersurile iniţiate, iar instanţa să oblige proprietarii să refacă clădirea în starea iniţială”, a afirmat Nicolae Robu.   


Primarul susţine că dacă se ajunge la soluţia de expropriere, proprietarii vor trage sforile pentru ca tot ei să iasă în câştig.

„La expropriere există un risc.  Ţiganii au reuşit în instanţe mereu hotărâri favorabile lor. Am o teamă că dacă se ajunge la expropriere, instanţa să stabilească preţuri pe care noi să nu le putem plăti”, a mai spus Robu. 


Viceprimarul s-a abţinut de la vot


Viceprimarul Dan Diaconu a fost singurul care şi-a anunţat public părerea că negocierea cu familia baştanului Cârpaci nu este cea mai bună soluţie şi că se va abţine de la vot. 
 

„Primăria a avut dreptul de preemţiune de a cumpăra jumătate din acest imobil contra sumei de 100.000 de euro, prin atribuirea dată prin instanţă, dar nu a făcut acest lucru. Pe lângă asta, primăria are astăzi o plângere penală, un proces civil, pentru refacerea clădirii”, a spus Diaconu.


Adrian Orza a atras atenţia că este posibil ca ţiganii să joace pe degete Consiliul Local, cerând cât vor ei, dar consideră că trebuie să înceapă o negociere. „Legea este foarte blândă în cazul monumentelor de patrimoniu. Instanţele sunt foarte blânde”, a spus fostul viceprimar.
 

Timişoreanul Corneliu Vaida, cel care a iniţiat mai multe manifestări pentru a semnala opiniei publice pericolul legat de Casei Mühle  era şi el împotriva negocierii, „În armata americană există o regulă. Nu se negocieză cu teroriştii. Dacă se negocieză, le dăm dreptate proprietarilor”, a spus Vaida.


Votul negativ din partea PC
 

Şi a venit momentul votului: 13 consilieri au votat pentru (Florică Bârsăteanu, Ciprian Bogdan, Flavius Boncea, Radu Dimeca, Romaniţa Jumanca, Adrian Orza, Vasile Ruşeţ, Alfred Simonis, Lucian Taropa, Radu Ţoancă, Vasile Vesa şi Elena Wolf), patru s-au abţinut (Simion Moşiu, Constantin Sandu, Maria Sărăcan şi Adelina Târziu), iar Dan Diaconu nu a votat.

Un singur vot ar fi mai fi trebuit pentru ca proiectul să treacă, dar surpriză.  Dorel Bogluţ şi Pavel Nistor, de la Partidul Conservator şi Octavian Purceld de la PPDD au votat împotrivă.  De remarcat că pentru Pavel Nistor a fost prima şedinţă ca şi consilier local, chiar astăzi depunând jurământul în faţa colegilor, el luând locul lui Petru Ehegartner, care a devenit parlamentar.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite