Supermarketurile timişorene au fost aproape goale în prima zi de cumpărături cu cinci la sută mai scumpe

Astăzi este prima zi în care românii şi-au făcut cumpărăturile la cele mai mari preţuri de până acum, cu aproape cinci la sută mai scumpe. Timişorenii încearcă să se adapteze cât mai repede scumpirilor aşa că nu mai calculează diferenţa dintre preţul vechi şi cel nou.

Rafturi pline cu aceleaşi produse la preţuri mai mari şi orare de funcţionare schimbate, asta au găsit cei care au pornit să facă primele cumpărături după TVA. Softul caselor de marcat trebuia adaptat cât mai repede noii taxe şi acest lucru a determinat anumite schimbări de orar la supermarketurile din oraş.
La ora la care acestea erau în mod normal deschise, angajatele încă mai aranjau etichetele cu noile preţuri în rafturi. „Pentru a putea aplica noua cotă TVA  în toate magazinele noastre s-a lucrat pe timpul nopţii. Au fost echipe de noapte care au lucrat şi la unele magazine a trebuit să închidem cu o oră mai devreme. Au fost câteva elemente care trebuia rezolvate, spre exemplu, câteva probleme tehnice la cântare”, a spus Adriana Piţa, purtător de cuvânt al unui hypermarket din oraş.

Trafic mare înainte de TVA

O parte dintre timişoreni a profitat de preţurile vechi şi a făcut cumpărăturile înainte de mărirea taxei pe valoare adăugată. „După ce s-a anunţat creşterea TVA, s-a remarcat o creştere accentuată a vânzărilor la categoria produse de bază. Astfel, la ulei, zahăr, făină, mălai, vânzările s-au dublat în weekend-ul 26-27 iunie în comparaţie cu weekend-ul anterior. Şi săptămâna aceasta s-a remarcat trafic crescut, consumatorii arătându-şi interesul în special pentru produsele stocabile”,  a mai explicat Adriana Piţa.  Mulţi însă nu s-au înghesuit să-şi facă provizii înainte de mărirea taxei pe valoarea adăugată şi au preferat să lase ceva mai mulţi bani la casă în această dimineaţă.

„Nu mi se pare că e o diferenţă uriaşă, câţiva zeci de bani în plus, aşa că nu am făcut provizii pentru că este aproape egal cu zero. N-am cumpărat nimic deosebit, doar câteva sticle de suc. Eu cred că dacă nu o să fie vânzări, o să scadă magazinele din preţurile lor”, a spus Iulian Bunoiu, de 49 de ani, patron de magazin.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările