Strănepoata croitorilor care au făcut haine militare pentru armata Regelui Mihai

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pictoriţa Lorena Garoiu crede că singura şansă a României este revenirea la monarhie
Pictoriţa Lorena Garoiu crede că singura şansă a României este revenirea la monarhie

Lorena Garoiu, o tânără artistă, este nelipsită de la evenimentele sau mitingurile pro-monarhiste din Timişoara. Pictoriţa are însă o poveste mai aparte. Este urmaşa croitorilor care au făcut straie pentru trupele regale.

Când sunt mitinguri pentru regalitate în Timişoara, Lorena Garoiu aduce cu ea mereu cu câte un portret cu Regele Mihai sau cu alţi membrii ai Casei Regale. Toate sunt pictate de ea.  "Susţin reinstaurarea Monarhiei, sunt regalistă, iar în afară de Regele Mihai, vin cu o propunere: Prinţul Nicolae. De aceea i-am făcut şi un portret. Monarhia este singura salvare pentru România", a spus Lorena Garoiu. 

Tânăra povesteşte că admiraţia pentru Casa Regală şi monarhie este moştenită de la bătrâni. În perioada interbelică, aceştia aveau în Timişoara un atelier care făcea haine militare pentru armata Regală.


„Străbunicul meu a avut cel mai mare atelier de croitorie şi ceaprăzărie militară din Banat. Josif Roncskevics, cum îl chema, era ascociat cu un neamţ, Schneider. Din poveştile bunicilor am aflat că în perioada interbelică făceau haine militare pentru armata Regală”, a povestit Lorena Garoiu. Josif Roncskevics a înfiinţat atelierul de croitorie şi ceaprăzărie militară „La Tunarul” a fost înfiinţată în 1907.

Lorena Garoiu

Adresa croitoriei de pe o veche scrisoare 
 

Lorena Garoiu reface firul vieţii lui Josif Roncskevics. Acesta s-a născut într-o familie de evrei din Polonia, iar în timpul Imperiului Austro-Ungar a mers întâi la Budapesta, unde s-a căsătorit cu Etelka Mandel, care a murit după ce a născut. Iosif şi-a luat fiul şi a plecat la Timişoara, unde avea să se şi recăsătorească. 

„Pe o scrisoare veche scrie că adresa atelierului era trecută strada «Merczy nr.12». Am văzut scris şi «ceaprăzărie» pe un perete, unde a căzut noua tencuială, dar nu ştiu dacă are ceva legătură. Din păcate, la venirea comuniştilor au fost deposedaţi de toate bunurile. Au rămas fără maşinile de cusut şi au fost nevoiţi să închidă afacerea. Lor i-au făcut mult rău comuniştii. Şi din păcate tot ei au rămas şi acum la putere”, a mai spus Lorena Garoiu. 
 

Tânăra spune că, dacă la început făceau haine militare pentru armata Austro-Ungară, strămoşii ei au lucrat pentru armata lui Carol al II-lea, în perioada interbelică, iar apoi pentru cea a Regelui Mihai.

Tânăra a absolvit Facultatea de Arte şi a făcut masterul în Pictură la clasa lui Constrantin Flondor, în 2009. 

„Fac parte din familie de artişti; bunicul a fost medic legist şi pictor, unchiul meu este profesor la Liceul de Arte, iar tata sculptează”, a mai declarat Lorena, care a avut şi o serie de expoziţii personale şi de grup.

Lorena Garoiu


Regele Mihai I, portretizat de Lorena Garoiu
 

Timp de doi ani a predat desenul la Liceul „Nikolaus Lenau”, însă din cauza salariului prea mic spune că a fost nevoită să se reorienteze. Face terapie prin artă în cadrul Asociaţiei „Doina Pocioianu”.

„Păcat de profesorii tineri, care ar putea schimba ceva în învăţământ, dar renunţă. Acum îi ajut pe copiii bolnavi de leucemie, de la Spitalul «Louis Ţurcanu»”, a explicat Lorena Garoiu, care locuieşte încă în casa construită de Josif Roncskevics.

Citeşte şi:
 

Timişoreanul care l-a descoperit pe Regele Mihai pe o monedă 100 de lei: “Am aflat că Regele nostru trăieşte de la un post de televiziune din Ungaria”

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite