Statul român, dat în judecată de o asociaţie de proprietari pentru că nu şi-a plătit restanţele la întreţinere

Statul român, dat în judecată de o asociaţie de proprietari pentru că nu şi-a plătit restanţele la întreţinere

O asociaţie de proprietari din Timişoara a dat în judecată Statul Român pentru că nu şi-a plătit restanţele la întreţinere FOTO Arhivă

Judecătoria Timişoara a obligat Statul român, prin Ministerul Finanţelor, să achite peste 14.000 de lei, după ce a fost dat în judecată fiindcă nu şi-a plătit restanţele la întreţinere pentru un spaţiu comercial pe care îl deţine în centrul Timişoarei. Sentinţa nu este definitivă.

Proprietar al unui spaţiu comercial de 140 mp de pe strada Augustin Pacha, Statul român a fost dat în judecată pentru a fi obligat să achite restanţe la plata cheltuielilor comune de întreţinere. Spaţiul este administrat de Primăria Timişoara şi închiriat unei firme. Pentru că, timp de aproape doi ani, februarie 2015 - decembrie 2016, nu au fost plătite cheltuielile de întreţinere pentru spaţiile comune, Asociaţia de Proprietari de pe Augustin Pacha a dat în judecată statul şi Consiliul Local, cerându-le judecătorilor să oblige statul şi primăria să achite cheltuielile comune plus penalităţi. În 2017, la momentul deschiderii procesului, asociaţia de locatari a calculat că datoria restantă a statului este de aproape 15.000 de lei.

În proces, Primăria Timişoara s-a apărat susţinând că obligaţia plăţii cheltuielilor de întreţinere a părţilor şi instalaţiilor de folosinţă comună a clădirilor îi revine firmei care are spaţiul în chirie.  Introdusă ca parte în proces, firma chiriaşă s-a apărat arătând a plătit cheltuielile de întreţinere pentru spaţiul pe care l-a închiriat, neavând nicio obligaţie să achite cheltuielile de întreţinere a spaţiilor comune.

Judecătoria Timişoara a stabilit că proprietarul din Cartea Funciară este Statul român. Astfel, judecătorul a decis că acesta este responsabil de plata restanţei la întreţinere în valoare de peste 14.000 de lei. „În baza art. 50 din Legea nr. 230/2007, răspunderea  pentru neplata cotelor de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari revine proprietarului imobilului. În cauză, pârâtul Statul Român este proprietarul imobilului în cauză, această stare de drept rezultând din cuprinsul cărţii funciare”, se arată în sentinţa Judecătoriei Timişoara, care nu este definitivă, fiind atacată cu apel la Tribunalul Timiş.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: