Start la Festivalul EXIT de la Novi Sad

Start la Festivalul EXIT de la Novi Sad

EXIT 2011 găzduiește peste 400 de performance-uri la cele 20 de scene din fortăreța Petrovaradin din Novi Sad.

EXIT este unul din cele mai mari festivaluri de muzică din Sud-Estul Europei. Acesta se desfășoară în fortăreața Petrovaradin din Novi Sad, Serbia. În fiecare an, la eveniment merg şi tineri din tot Vestul României.

Tinerii din diferite colțuri ale Serbiei și ale Europei iau drumul Novi Sad-ului pentru cea de a zecea ediție a Festivalului EXIT, care a început joi și ține până duminică. Una din cele mai mari festivaluri de muzică din Sud-Estul Europei se desfășoară în capitala provinciei Vojvodina, în fortăreața Petrovaradin, construită la înălțime pe țărmul Dunării și oferind o priveliște superb asupra orașului Novi Sad. Antica fortareață a fost ocupată la început de romani, dar a fost reconstruită de Imperiul Austro-Ungar pentru a se apară de turci în secolul 17.

De la începuturile modeste ale unui proiect inițiat de studenți, îndreptat împotriva regimului Milosivici, Festivalul EXIT a ajuns să definească noua generație de tineri din Serbia. "Este mai mult decat un festival, este o oportunitate pentru tineri de a-și sprijinii propriile convingeri într-un mod creativ și pozitiv, iar mai presus de toate, de a petrece mult și bine alături de mii de tineri lipsiti de prejudecăți, deschiși la nou", spun organizatorii.

Peste 50.000 de oameni au fost prezenți la prima zi a festivalului EXIT,  când pe scenă au concertat trupe precum Bad Religion, Pulp, Arcade Fire sau Magnetic Man. Pe scena Dance Arena, printer DJ-ii care au animat atmosfera până dimineață a fost James Zabiela. Aseară, pe scena mare au cântat Amadou & Mariam, Petrol, Editors, M.I.A., pe scena electro a fost Underworld. Capul de afiș de astăzi este Jamiriquai, iar duminică Portishead și Nick Cave.

Anul acesta sunt așteptați să sosească la Novi Sad în jur de 30.000 de turiști străini. Din experiența anilor trecuți, cei mai numeroși sunt britanicii însă nu sunt de neglijat nici vizitatorii din Ungaria, România, Germania, Franța, Slovacia, Olanda sau din țările nordice. Cu toții își găsesc loc de cazare în campingul din cadrul festivalului sau în hotelurile și hostelurile din Novi Sad, arhipline în aceste zile.

Poliția a avut de lucru

Un tânăr din Bosnia a ajuns în stare gravă la spital după ce a fost lovit puternic de un necunoscut, în zona feței, provocând o fractură de mandibulă. Conform comunicatului poliției, ieri seara un grup de persoane a atacat un cetățean Canadian, căruia i-au furat rucsacul, pașaportul, banii și o cameră video. A fost arestați și două persoane care avea de vânzare 100 de grame de marijuana, 80 de grame de amfetamină și alte 87 de tablete extazy. De asemenea, vor fi cercetați 27 de cetățeni străini pentru consum de droguri, interzis de legile din Serbia.


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: