Stă în America, dar revine în România pentru sezonul de lubeniţă: Mi-a intrat în sânge, nu mă simt bine dacă nu fac asta

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Corneliu Creţu locuieşte din 2016 în America FOTO Ş.Both
Corneliu Creţu locuieşte din 2016 în America FOTO Ş.Both

Suntem în plin sezon al lubeniţei de la Gottlob. Cultivatorii de acolo lucrează cu motoarele turate la maximum pentru ca fructele dulci să poată ajungă pe mesele oamenilor. La o tarabă de pe marginea drumului spre Grabaţ, l-am întâlnit pe „americanul” Corneliu Creţu. Vindea lubeniţă.

Corneliu Creţu locuieşte din 2016 în America, acolo unde lucrează în domeniul amenajărilor de interioare. Două luni pe an, practic în perioada aşa zisului concediu de vară, revine în România. În realitate nu e deloc un concediu pentru el, pentru că vine în ţară să lucreaze. Famila Creţu deţine una dintre cele mai mari culturi de lubeniţă de la Gottlob (judeţul Timiş), adică în jur de şapte hectare în acest an. Din acestea, de un hectar se ocupă Corneliu. L-am găsit la marginea drumului, la ieşirea din Gottlob, unde vinde lubeniţa culeasă direct pe câmp. 
 

„Am şi eu partea mea. Am venit acasă şi mi-am pus ceva lubeniţă, să nu uit această îndeletnicire. Îmi place să spun că în România lucrez, acolo mă duc în vacanţă. Anul acesta nu am aşa de mult comparativ cu fratele meu, am pus poate la 30 la sută faţă de cât a pus el. Dar lucrul acesta mi-a intrat în sânge şi dacă nu-l fac vara, nu mă simt bine. De când eram copil, de la şase ani, am mers în piaţă. De cultivare se ocupa tata, iar eu cu fraţii mei mergeam cu şoferul în piaţă. Unul din fraţii mei are acum o firmă de TIR-uri în America, şi transportă foarte multă lubeniţă. Mai glumim aşa câteodată şi spunem: cu asta o să murim. Şi în America. Acolo sunt de cinci ani şi lucrez în construcţii, de fapt în amenajări interoare, pun blaturi de granit. Aici nu se prea folosesc, poate şi din cauza preţurilor, şi manopera este foarte scumpă”, a declarat Corneliu Creţu.

Gottlob


Corneliu Creţu vine lubeniţă la marginea drumului

Amricanii sunt obişnuiţi cu lubeniţe mari
 

Şi americanii iubesc lubeniţa. În statul Arizona, acolo unde locuieşte Corneliu Creţu, lubeniţa este adusă din Mexic. Şi chiar seamănă cu cea la Gottlob, spune Corneliu.
 

„Majoritatea lubeniţelor care se vând în Statele Unite vin din America de Sud. Cu preponderenţă din Mexic. Lubeniţele acolo, faţă de Europa sunt foarte mari. Noi suntem obişnuiţi cu lubeniţe mici, între cinci şi zece kilograme. Dacă mergeţi în supermarketuri din Europe vedeţi lubeniţe mici. În America, oamenii sunt obişnuiţi cu lucruri mari. Totul e la altă dimensiune acolo. Maşini mari, case mari, lubeniţe mari. De la zece kilograme în sus. Dar calitatea se aproie foarte mutl de a noastră. Şi la aspect şi la gust”, a mai declarat Corneliu Creţu.  

Coco Cretu


Familia Creţu se ocupă de foarte mulţi ani de lubeniţă
 

În acest an, la Gottlob se cultivă aproximativ 150 de hectare de lubeniţă. Marfa ajunge în majoritatea supermarketurilor din Timişoara, dar şi în pieţele şi tarabele din tot vestul ţării.
 

Vă mai recomandăm:

E forfota mare în capitala lubeniţei din Banat. S-a copt pepenele verde de la Gottlob: E mai dulce ca niciodată FOTO

FOTO Patria lubeniţei de Banat, lovită de coronavirus. „Nu cumpărau pentru că se temeau că pepenii sunt infectaţi“

FOTO Prăpăd în patria lubeniţei de Banat. De ce s-a înjumătăţit producţia „suratei“ mult mai renumitei lubeniţe de Dăbuleni

De unde provine lubeniţa din pieţele din Timişoara, în condiţiile în care sezonul de la Gottlob şi cel din Oltenia e încheiat de mult

Oltenii rămaşi fără marfă au dublat preţul lubeniţei de la Gottlob. “Lubeniţele lor sunt bombe chimice. Produsele noastre nu au fost fertilizate excesiv”

Cum a dispărut obiceiul dopului în lubeniţă pentru verificarea mărfii: „Era mai degrabă ceva de natură psihică“

Pepenele de Gottlob a intrat în marile supermarketuri. „Au renunţat la lubeniţa din Grecia şi Turcia în favoarea produselor de la noi” FOTO

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite