Sportul extrem pe Dunăre poate face victime. Un tânăr din Timişoara, salvat de la moarte de Poliţia de Frontieră

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cu kitesurful pe Dunăre FOTO Marcel Neag
Cu kitesurful pe Dunăre FOTO Marcel Neag

Practicanţii de windsurfing şi kitesurfing din Timişoara, care se dau în special pe lacurile Surduc şi Ghioroc, obişnuiesc să iasă din când în când şi pe Dunăre. Amatorii de sporturi extreme se supun unor risuri mari. Recent, un timişoreana fost salvat de poliţiştii de frontieră.

În urmă cu câteva zile, Poliţia de Frontieră de la Moldova Nouă, a intervenit pentru a acorda ajutor unui practicant de kite-surfing pe Dunăre. 

Acesta era căzut în fluviu, epuizat fizic şi era afectat de apa rece. De această dată, timşoreanul practicant de sporturi extreme a avut noroc. Echipajul de poliţie l-a scos din apă şi l-a transportat cu siguranţă la mal. Întâmplarea arată însă cât este de periculos să te aventurezi pe Dunăre cu windsurful sau cu kiteul. 

Marcel Neag, practicant de windsurfing de mai bine 20 de ani, a fost şi el pe Dunăre şi a asistat la scenele în care amicul său a fost luat de ape. 

„A fost o poveste cu final fericit. Cred că au fost rafale de peste 100 de kilometri pe oră. Eram o gaşcă de windsurferi şi kiteri. Doi au ajuns mai devreme şi s-au pus pe apă împotriva vântului. Se practică aceast stil, pentru că dacă ai probleme te aduce vântul înapoi. La Baziaş e un golf, unde se varsă Nera în Dunăre. Dar ei au ieşit din golf, au subestimat pericolele. În momentul în care unul a realizat că celălalt are probleme, era prea departe. Nu prea avea cum să ajute fiind şi el pe kite. Ideea e că au fost foarte ok băieţii de la frontieră şi nu e prima oară, au mai scos şi acum doi ani pe unul”, a declarat Marcel Neag.

Poliţia de Frontieră

Tânărul salvat de Poliţia de Frontieră
 

„Băiatul a stat o oră şi ceva în apă, ne făceam griji şi pentru hipotermie" 

Pe Dunăre, vântul poate împinge pasionaţii de kite-surfing până pe malul sârbesc sau să îi răstoarne în apele reci şi învolburate ale fluviului. Timişoreanul a stat mai mult de o oră în apă şi scăpat cu viaţă şi pentru că a avut un echipament adecvat. Marcel Neag nu recomandă în niciun caz sportul nautic pe Dunăre celor care nu au o vastă experienţă.

„Se fac nişte valuri imense pe şenalul canalului navigabil. Vântul bate împotriva curentului Dunării în zona aia şi te duce spre Serbia. Chiar acolo e cotul unde intră Dunărea în România. Dacă îţi pică kite-ul în apă, te duce la vale. La capitol vânt, întotdeauna trebuie să ţii cont de relief. Dacă e câmp, bate 50 de kilometri pe oră peste tot. Dar dacă sunt stânci şi alte obstacole, se produc diferite fenomene. Într-un loc nu îşi bate deloc vântul, în altul bate şi dublu. Treaba asta e doar pentru experţi şi profesionişti. Şi cu tot echipamentul de protecţie, cască, neopren. Băiatul a stat o oră şi ceva în apă, ne făceam griji şi pentru hipotermie. Avea neopren, dar şi alea sunt de diverse grosimi. Nu toţi au bani să cumpere cu o mie de euro”, a mai declarat Marcel Neag.

kite surf

Marcel Neag a surprins fotografii cu prietenul său aflat cu kite-ul pe Dunăre

Kitesurfingul este un sport nautic extrem ce combină windsurfingul cu zborul cu parapanta. Practicanţii beneficiază de puterea vântului pentru a fi propulsate în apă pe o placă de surf. Cei mai mulţi practicanţi de kitesurfing din zona de vest aleg să se se dea pe lacurile Surduc sau Ghioroc, dar şi pe lacuri mai micuţe. 

kite surf

Vă mai recomandăm:

Schi nautic pe un lac răsărit în plin câmp. „Nu doar puştanii teribilişti pot face sportul acesta” FOTO

Windsurfing şi plimbări cu ambarcaţiuni cu pânze, pe o baltă artificială de lângă Timişoara FOTO

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite