Spitalul-fantomă de la Timişoara, început în 1994 şi lăsat în paragină, cerut de primarul Nicolae Robu de la Guvern

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noul Spital Municipal din Timişoara, la care au început lucrările în 1994 şi care nu a fost finalizat niciodată, ar putea ajunge din nou în administrarea Primăriei Timişoara. Înainte de a fi preluat de Ministerul Sănătăţii, spitalul a fost în administrarea municipalităţii. Atunci, toate geamurile ce urmau a fi montate au fost furate, dar hoţii nu au fost niciodată prinşi.

Primarul Timişoarei, Nicolae Robu, cere de la Guvern clădirea de pe Calea Torontalului, acolo unde au început lucrările de construire a unui spital municipal care nu a fost finalizat niciodată. Trecută la Ministerul Sănătăţii, clădirea este avută în vedere pentru realizarea unui Institut Oncologic. Primarul Nicolae Robu susţine că şansele de terminare a construcţiei sunt mai mari dacă imobilul trece de la Ministerul Sănătăţii la Primăria Timişoara.

„Acum s-a ivit ocazia preluării acelei construcţii neterminate de către primărie şi a obţinerii de bani pentru a fi finalizată. Noi vom face toate demersuri şi apoi vom discuta detaliile despre cum se întâmplă acest transfer. Presupun că se face transferul obiectivului şi al tuturor fondurilor care au fost eventual alocate pentru obiectivul respectiv, la nivelul structurilor statului, transfer către administraţia publică locală. În primul rând, vom face o expertiză, care potrivit specialiştilor cu care am discutat, nu va conduce la concluzia că trebuie demolată clădirea şi abandonată ideea de a o finaliza, dar nu ne putem antepronunţa. În funcţie de rezultatele expertizei vom decide ce vom face acolo”, a declarat primarul Nicolae Robu, într-o conferinţă de presă.

Robu susţine că imobilul de pe Calea Torontalului ar putea găzdui un institut că oncologic mai multe clinici ale actualului Spital Municipal. Edilul a explicat şi care sunt motivele pentru care crede că spitalul ar trebui să treacă de la Ministerul Sănătăţii la primărie, chiar dacă lucrarea ar trebui terminată tot cu bani de la Guvern. „Noi altfel am gestiona lucrurile dacă ar fi în jurisdicţia noastră. La nivelul unui stat de mărimea României, centralismul este total ineficient. Aşa cum într-o societate veriga esenţială este familia, veriga esenţială a unei structuri administrative este UAT-ul. Aici se cunosc interesele, aici se cunosc nevoile şi există capacitatea de mobilizare şi o presiune cetăţenească”, a declarat Robu.

Lucrările de la spitalul de pe Calea Torontalului au fost sistate în 1998. După aproximativ trei ani de la abandonarea construcţiei, clădirea a fost trecută de la Ministerul Sănătăţii, la Primăria Timişoara, în ciuda opoziţiei făcute de fostul primar Gheorghe Ciuhandu. Odată cu abandonarea lucrărilor de la Spitalul Municipal de pe Calea Torontalului, geamurile termopan şi caloriferele cumpărate pentru spital au fost zidite într-un spaţiu de la subsolul clădirii. După aproximativ opt ani de la preluarea spitalului de către Primăria Timişoara, clădirea a trecut din nou la Ministerul Sănătăţii. Cu ocazia transferului, în 2011, s-a constatat că geamurile termopan şi caloriferele au fost furate. Hoţii nu au fost prinşi niciodată. VEZI AICI întreaga poveste a spitalului şi a anchetei pentru geamurile furate. 

Spitalul abandonat, păzit de firma unei foste consiliere locale PSD

În toată perioada în care a fost abandonat, spitalul a fost păzit. Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) arată că până în luna mai a acestui an, când contractul de pază i-a fost atribuit unei noi firme, spitalul abandonat de la marginea Timişoarei a fost păzit de R.A.O. Security, firmă înfiinţată de Ramona Olteanu, actual vicepreşedinte al PSD Timiş, director economic la Administraţia Canalului Navigabil Bega şi membru în Consiliul de Administraţie al Horticultura, societatea de spaţii verzi a Consiliului Local Timişoara, şi deţinută în prezent de soţul Ramonei Olteanu, Adrian Olteanu, şi tatăl vicepreşedintei PSD Timiş, Vasile Sturz, fost ofiţer SRI.

Din datele disponibile pe SEAP reiese că paza spitalului de pe Torontalului, cu program non stop, i-a fost atribuită firmei RAO Security, la pachet cu paza sediului DSP Timiş, unde se asigură paza doar în timpul programului din zilele lucrătoare. Datele disponibile pe SEAP arată că în perioada aprilie 2015 – mai 2019, firma fondată de Ramona Olteanu şi deţinută de tatăl şi soţul acesteia, a încheiat cu DSP contracte în valoare de peste 370.000 de lei. VEZI AICI detalii despre contractele de pază pentru ruina de pe Calea Torontalului. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite