Spărgătorii de bancomate care l-au umilit pe ministrul de Interne au luat jumătate de secol de puşcărie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei cinci hoţi au tăiat şapte bancomate cu flexul şi au reuşit să fugă cu zeci de mii de lei cheltuiţi apoi în vacanţe de lux au fost condamnaţi la 46 de ani de închisoare. În timpul spargerilor ei îşi băteau joc de ministrul de Interne de la acea vreme, Dan Nica. În timpul fiecărei lovituri, grupul comunica prin conferinţă telefonică tip multi-party, iar convorbirile au fost interceptate de SRI.

Timişoara: Unde a cheltuit banii băncilor bossul reţelei spărgătorilor de bancomate (GALERIE FOTO)

Grupul de spărgători de bancomate condus de braşoveanul Ciprian Anoca, de 30 de ani, care a spart mai multe bancomate în perioada 2007-2009 în toată ţara, a fost condamnat zilele trecute la aproape jumătate de secol de puşcărie de către magistraţii Tribunalului Timiş.

Şeful spărgătorilor era un taximetrist

Anoca şi trei dintre locoteneţii săi, Ilie Robin, Adrian Dicianu şi Marian Iacob, au luat fiecare câte nouă ani de închisoare, în urma unui proces care a durat nouă luni. Cel de-al cincilea membru al trupei, Lucian Şerban, a luat 10 ani şi şase luni de închisoare, deoarece mai avea o condamnare mai veche, pentru că a bătut un poliţist. Grupul mai trebuie să achite 25.000 de euro pentru că a distrus unul dintre bancomate, iar fiecare dintre trei cinci are de achitat 5.000 de lei, cheltuieli de judecată.

CLICK AICI PENTRU GALERIE FOTO DIN VACANŢELE DE LUX ALE ŞEFULUI REŢELEI




Bossul celei mai mari reţele de spărgători de bancomate cheltuia prada în vacanţe de lux

image

Spargeri în toată ţara
Cei cinci au fost prinşi în martie 2009, în timp ce dădeau o lovitură la un bancomat aflat în sediul Primăriei Balcani, din judeţul Bacău. Ei au fost opriţi cu focuri de armă de ofiţerii de la Brigada de Combatere a Crimei Organizate din Timişoara. Potrivit procurorilor, în perioada 2007-2009, cei cinci membri au tăiat cu flexul şapte bancomate fără camere de supraveghere şi senzori de mişcare, din primării, cămine culturale şi clădiri dezafectate din judeţele Timiş, Buzău, Maramureş, Teleorman şi Mureş. Liderul trupei, Ciprian Anoca, supraveghea şi coordona fiecare lovitură de la distanţă, dirijând fiecare mişcare a membrilor ai trupei.

CITEŞTE AICI DETALII DESPRE LIMBAJUL SECRET AL SPĂRGĂTORILOR DE BANCOMATE



Tăiau cu flexul bancomatele la pont

Hoţii tăiau cu flexul balamalele bancomantelor, iar apoi dărâmau uşile cu o rangă ca să ajungă la casetele pline cu bani din aparate. Convorbirile telefonice ale grupului au fost interceptate de SRI. Membrii reţelei foloseau un limbaj codat, pentru ca anchetatorii să nu-i înţeleagă. În ultimele convorbiri ale şefului reţelei, interceptate de SRI la 29 martie, în timp ce poliştii i-au prins cum tăiau cu flexul un bancomat din localitatea Balcani-Frumoasa (Bacău), nu există nici urmă de metafore: „Vine poliţia, frate! Adunaţi. Să-mi bag...! Vine Poliţia. Ne-a prins, bă! Adunaţi!", a spus Anoca.

image

Îl umileau pe ministrul de Interne
În timpul filajului, ofiţerii SRI au descoperit că hoţii îşi băteau joc de Dan Nica, cel care la acea vreme era ministru de Interne. „S-a dat ministru' în bliţuri. Că nu se mai poate cu hoţii.. cu infractorii şi...o tot dădea cu trăncăneli. Cu corupţie, cu hoţi prinşi la metru pătrat, o rupea în vrăjeală. A zis mult, că mă şi plictiseam", a spus Lucian Şerban, potrivit interceptărilor SRI.

CLICK AICI CA SĂ CITEŞTI TOATĂ CONVORBIREA SPĂRGĂTORILOR DE BANCOMATE DESPRE MINISTRUL DE INTERNE


Codul spart al spăgătorilor de bancomate

Membrii reţelei foloseau un limbaj codat, pentru ca anchetatorii să nu-i înţeleagă. Bancomatele erau numite „verişori", „ălea" şi „femei". Când discutau despre spargerea bancomatului, gaşca spunea că merge la „fotbal" sau că „lăsăm undiţele în baltă", iar „gala" era noaptea în care urmau să spargă bancomatul. „K1" sau „judo" era codul folosit pentru munca de distrugere a bancomatului şi obţinerea casetelor, iar „varză 1, 2, sau 3" era elementul de risc cu care era cotată fiecare spargere, potrivit anchetatorilor. „Piramida" era termenul folosit atunci când încercau să lovească două bancomate într-o singură noapte, iar „ochi pavăzat" erau camerele de supraveghere. Dacă ATM-ul nu putea fi spart, mesajul era că „nu este bun de muncă".

CLICK AICI CA SĂ AFLI DETALII DESPRE CODUL SPĂRGĂTORILOR DE BANCOMATE

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite