Soţii Nan, rămaşi fără copii în Norvegia, au fost condamnaţi cu suspendare: „Cele mai grave acuzaţii au fost respinse“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dumitru Nan (stânga) a primit 45 de zile de închisoare cu suspendare, iar Mihaela Nan (dreapta) 30 de zile de închisoare cu suspendare FOTO Arhiva personală familia Nan
Dumitru Nan (stânga) a primit 45 de zile de închisoare cu suspendare, iar Mihaela Nan (dreapta) 30 de zile de închisoare cu suspendare FOTO Arhiva personală familia Nan

Un tribunal norvegian a emis prima sentinţă în procesul în care Mihaela şi Dumitru Nan, doi soţi români lăsaţi timp de un an fără copii, au fost trimişi în judecată, cu acuzaţia de violenţe asupra copiilor. În urma procesului, Mihaela Nan a fost condamnată la 30 de zile cu suspendare, iar Dumitru Nan a primit 45 de zile cu suspendare.

Autorităţile norvegiene au mai făcut un pas în rezolvarea cazului  „Nan”, o familie de români stabilită în Norvegia şi rămasă fără cei doi copii în urma acuzaţiilor de abuz asupra copiilor. Luaţi de lângă părinţi în luna octombrie a anului 2015, cei doi copii ai familiei Nan s-au întors lângă părinţi în luna octombrie a acestui an. În paralel, soţii Nan au fost judecaţi într-un dosar penal în care au fost acuzaţi de violenţe asupra copiilor.

Un tribunal din Tromso (Norvegia) a emis, în 2 decembrie, prima sentinţă în acest dosar penal.  „Dăm slavă lui Dumnezeu că cele mai grave acuzaţii aduse părinţilor români au fost respinse de instanţa norvegiană. Astfel, tribunalul din Tromsø a respins drept neîntemeiate acuzele aduse de către poliţia norvegiană lui Dumitru şi Mihaelei Nan de abuz şi violenţe administrate copiilor. De asemenea, este important de precizat că Protecţia Copilului (Barnevernet) a decis să închidă cazul şi să renunţe la urmărirea familiei Nan”, a anunţat preotul Macarie Drăgoi, episcopul al Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord.

Respingerea acuzaţiilor grave aduse familiei Nan nu înseamnă, însă, achitarea celor doi soţi, justiţia norvegiană condamnându-l pe Dumitru Nan la 45 de zile de închisoare cu suspendare, iar pe Mihaela Nan, la 30 de zile de închisoare cu suspendare. „Acuzaţiile nu au fost respinse în totalitate. Cele mai grave acuzaţii, cum că ne-am bătut copiii pe o perioadă îndelungată, folosind inclusiv cureaua sau că fetiţa a fost bătută de bunica din România au fost respinse. Judecătoarea a considerat că după ce am deschis o firmă de curăţenie, acordând mai mult timp firmei, a fost un conflict în casă şi Bianca nu a primit atenţia pe care o primea înainte. Când ne-a explicat sentinţa, judecătoarea a spus că a fost un conflict în familie, iar noi nu am ştiut cum să îl rezolvăm. Acesta a fost motivul pentru care am fost condamnaţi cu suspendare”, a declarat Mihaela Nan pentru „Adevărul”. Mihaela Nan a mai spus că în cadrul procesului Poliţia a solicitat şi daune de aproximativ 15.000 de euro, dar cererea a fost respinsă.

Decizia tribunalului din Tromso nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs în termen de două săptămâni de la pronunţare. Mihaela Nan a declarat că ea şi soţul ei nu au hotărât încă dacă vor contesta sentinţa. Românca a anunţat, însă, că familia sa intenţionează să dea în judecată Protecţia Copilului din Norvegia, acuzând Barnevernet că a produs probe false în susţinerea acuzaţiilor aduse celor doi părinţi.

Mihaela Nan a mai declarat pentru „Adevărul” că în toată perioada în care familia sa a fost despărţită de copii şi s-a luptat cu Barnevernet a fost susţinută de Episcopia Europei de Nord şi de o norvegiancă, fostă lucrătoare în Poliţie, care a depus mărturie în proces în favoarea familiei Nan. „Este singura persoană care m-a ajutat. În procesul cu Protecţia Copilului a venit în instanţă şi a spus că lucrând cu Barnevernet a văzut mai multe abuzuri ale Protecţiei Copilului.  A vrut să demonstreze că sistemul de Protecţie a Copilului face lucruri grave. Datorită ei, eu am reuşit să iau copiii înapoi după ce singurul lucru pe care angajaţii Barnevernet mi l-au spus a fost că trebuie să realizez că sunt doar mama naturală a copiilor”, a mai declarat Mihaela Nan, ai cărei copii au fost aduşi la începutul acestei săptămâni în România. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite