Societatea Timişoara protestează faţă de expoziţia de cadavre: „Decedaţii provin din China, singura ţară care plastinează cadavre“

Societatea Timişoara protestează faţă de expoziţia de cadavre: „Decedaţii provin din China, singura ţară care plastinează cadavre“

Începând cu data de 5 februarie, Muzeul Banatului găzduieşte în Bastionul Theresia expoziţia „Our Body: Universul Interior”. Societatea Timişoara cere închiderea şi interzicerea expoziţiei pe teritoriul României.

Ştiri pe aceeaşi temă

Societatea Timişoara doreşte să atragă atenţia asupra următoarelor aspecte legate de expoziţia "Our Body: Universul Interior": Expoziţia prezintă corpuri umane reale, înfăţişate în diferite ipostaze, jupuite de piele, cu ţesuturile şi organele interne expuse, conservate prin tehnica plastinaţiei (tratare cu cauciuc siliconic lichid).
 
“Potrivit declaraţiilor doamnei Heidi Pincher, reprezentant al Universal Exhibition Group, din cadrul conferinţei de presă organizate la deschiderea expoziţiei de anul trecut de la Cluj-Napoca, specimenele expuse au fost procurate de la Anatomical Sciences & Technologies Foundation din Hong Kong, ele aparţinând unor oameni decedaţi în China. Organizatorii au invocat faptul că „legea” nu le permite să prezinte documentele care atestă identitatea decedaţilor expuşi, cauzele decesului, ori documente privind consimţământul lor sau al familiilor lor în vederea folosirii corpurilor în scopuri educaţionale”, susţine cei de la Societatea Timişoara.
 
Legat de expoziţia ce urmează să se deschidă în Timişoara, Societatea Timişoara consider că “expunerea unor cadavre spre delectarea publicului, în diferite ipostaze, unele chiar ilare, în scopul de a obţine profit, reprezintă un comportament nefiresc faţă de corpul unei persoane decedate, care afectează grav sentimentul de respect faţă de morţi şi contravine credinţelor tradiţionale ale poporului român ce impun un comportament decent faţă de corpul defunctului şi organizarea de funeralii. Dincolo de pretextul educaţional, organizatorii fac practic un spectacol din expunerea corpurilor unor persoane decedate, de pe urma căruia se obţin câştiguri băneşti”.
 
O expoziţie similară a fost interzisă în aprilie 2009 pe teritoriul Franţei, prin hotărâre judecătorească, în temeiul prevederilor legii civile franceze care statuează că: “Rămăşiţele pământeşti ale persoanei decedate trebuie tratate cu respect, demnitate şi decenţă”. Judecătorii francezi au considerat că: "Spaţiul desemnat de lege pentru cadavre este cel al cimitirului".

Tot prin hotărâre judecătorească, Israelul a interzis o astfel de expoziţie în octombrie 2012, pe considerentul că „violează demnitatea umană, inclusiv demnitatea persoanei decedate”, instanţa hotărând ca autorităţile israeliene să ia toate măsurile necesare ca un astfel de eveniment să nu mai aibă loc vreodată în Israel.

 
“Atragem atenţia că decedaţii provin din China, o ţară totalitară, condusă de regimul comunist, cunoscut pentru încălcarea drepturilor omului, astfel că, în mod firesc, la nivel internaţional s-a ridicat întrebarea dacă  trupurile expuse nu aparţin dizidenţilor executaţi în închisorile chineze. China este acuzată de tortură, tratamente inumane sau degradante folosite în mod obişnuit în sistemul de detenţie chinez, de persecuţii politice şi religioase şi de uciderea prizonierilor de conştiinţă aflaţi în închisorile chineze, în special practicanţi Falun Gong, pentru a le vinde organele pentru profit, afacere organizată de sistemul militar. China este singura ţară care plastinează cadavre, fapt permis, considerăm noi, tocmai de contextul teribil al situaţiei drepturilor omului din această ţară.
 
În acest context menţionăm faptul că firma americană Premier Exhibitions, care expune în SUA cadavre de acest gen, provenite, în mod evident, tot din China, a fost obligată în anul 2010 de către Procurorul General al New York-ului, Andrew Cuomo, să afişeze pe prima pagină a site-ului Premier Exhibitions un anunţ, potrivit căruia: „Această expoziţie afişează rămăşiţe umane ale cetăţenilor sau rezidenţilor chinezi, primite iniţial de la Biroul chinez de Poliţie. Biroul chinez de Poliţie poate primi corpuri umane din închisorile chineze”.
 
Mai dorim să arătăm că de obicei companiile care organizează astfel de expoziţii în lume afirmă, la fel ca şi organizatorul de la Muzeul Banatului, că acestea au fost donate de universităţi şi fundaţii chineze, în scopuri ştiinţifice şi educaţionale.
 
O echipă ABC News a efectuat cu ani în urmă o investigaţie în oraşul Dalian, unde se efectua plastinaţia. A descoperit că "universitatea" despre care se vorbea în acel caz era în fapt o baracă dintr-un ghetou al oraşului. Aici erau plastinate, în condiţii insalubre, cadavre aduse cu camionul – uneori pline de sânge – de la Biroul Securităţii şi Poliţiei din oraşul Dalian”, se arată în comunicatul tarnsmis de Societatea Timişoara.

 
Pentru motivele expuse mai sus, Societatea Timişoara consideră că o astfel de expoziţie nu ar trebui găzduită de Muzeul Banatului şi nu îşi are locul în nicio altă locaţie din România, fapt pentru care solicită autorităţilor române închiderea şi interzicerea expoziţiei pe teritoriul României.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: