Sfaturi utile în gospodărie. Cum se dă o gaură în perete, cum se conectează un ştecăr şi cum repari un robinet stricat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pentru găurit lemnul, aveţi nevoie de un burghiu special cu vârf centrat FOTO Ezermester.hu
Pentru găurit lemnul, aveţi nevoie de un burghiu special cu vârf centrat FOTO Ezermester.hu

Un bărbat la casa lui trebuie să ştie câteva lucruri elemenetare. E bine să înveţe ce are de făcut când sare o siguranţă, cum se conectează un ştecăr, cum se repară un robinet care picură sau cum se zugrăveşte un perete.

Volumul „Tot ce trebuie să ştie bărbatul genial”, al autorului german Oliver Kuhn, vine în ajutorul oamenilor. Vom continua şi astăzi cu sfaturi utile care vă pot scăpa de griji. 
 

Aşadar, care să fie problema când sare siguranţa?

La acelaşi circuit electric au fost cuplaţi prea mulţi consumatori de mare capacitate. Deconectaţi urgenut cât mai multe aparate. 

Unul din aparate e defect. Este posibil ca siguranţa să sară doar când conectaţi un aparat anume. 

S-a stricat ceva la reeaua electrică? Atunci, siguranţa sare chiar dacă toate aparatele sunt deconectate. 

Iată cum se conectează un ştecăr:

Firele maro şi albastre sunt, de regulă, pentru contactele exterioare. Cablul verde-galben e pentru împământare şi se conectează la borna de contact mediană. Aparatele electrice clasa II nu au împământare.

Cablul mare e faza (L), firmul albastru e pentru nul. 

Cum se repară un robinet care picură. 

Închideţi apa de la robinetul central, care este plasat în general sub chiuvetă. Scoateţi robinetul stricat cu autorul cheii franceze sau al patentului. Puneţi filtrul şi robinetul într-o soluţe pentru îndepărtarea calcarului, oţetul este foarte eficient. Schimbaţi garniturile de cauciuc, iar apoi montaţi robinetul la loc. 

Ce aveţi de făcut când aveţi un perete numai bun de zugrăvit?

Acoperiţi bine podeaua cu folie protectoare.

Mai întâi, vopsiţi colţurile şi canturile cu rola îngustă. Folosiţi pensula doar în locurile în care nu ajungeţi cu rola îngustă. Când treceţi la trafaletul lat, porţiunile deja vopsite cu rola îngustă trebuie să fie încă umeede. Dacă au apucat să se usuce, vor apărea dâre. 

Rola nu trebuie să fie stoarsă niciodată, deoarece va absorbi vopseaua întinsă pe perete, ci doar o zonă din el, apoi rulaţi-l în tava specială ca să se uniformizeze şi să se scurgă surplusul de vopsea.

În pauzele de lucru înveliţi rolele şi pensulele în folie, ca să nu se usuce. 

O problemă mare apare atunci când cineva doreşte să dea o gaură în perete. Iată cum se face acest lucru cu profesionalism. 

Verificaţi peretele. Stabiliţi pe unde trec eventualele cabluri sau ţevi (electricitate, apă, încălzire). Eistă detectoare electronice care „văd” prin zid elementele metalice. 

Dacă peretele e din beton, aveţi nevoie de o bormaşină cu rotopercutor sau de un burghiu electropneumatic.

Dacă diametrul burghiului e mic, viteza de rotaţie trebuie să fie mare. Dacă vreţi să găuriţi un obiect metalic, folosiţi un burghiu HSS; inxul se găureşte cu un burghiu de oţel special sau din oţel-cobalt (HSS-E) sau din oţel cu titan.

Ca să nu vă alunece burghiul – mai ales când găuriţi metal – e bine să daţi o gaură mică pe suprafaţă, pentru început lovind cu ciocanul un ştift de oţel. 

Pentru găurit lemnul, aveţi nevoie de un burghiu special cu vârf centrat. Rotopercutorul se foloseşte atunci când trebuie să găuriţi un zid masiv: beton, cărămidă, cărămidă olandeză. Pentru zidurile calcaroase sau betoane poroase (BCA) se folosesc burghie fără percuţie. 
 

Când găuriţi betonul, iese un praf fin, de culoase albă sau gri. Din cărămizi şi ţigle iese o făină roşie. Iar din betoane poroase curge o făină albă, cu granulaţie mare. Plăcile de gipscarton fac un praf alb, care se lipeşte de burghiu, şi peretele sună a gol.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite