„Sfânta Imposibilului” este la Timişoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Foarte mulţi credincioşi au venit la biserică pentru a se ruga în speranţa îndeplinirii dorinţelor. Racla sosită din Italia face un tur al ţării, trecând prin numeroase oraşe mari unde există importante comunităţi catolice.

Un fragment din trupul neputrezit al Sfintei Rita de Cascia, care a fost desprins din mâna acesteia, este de ieri în oraşul de pe Bega. Racla cu moaştele sfintei a ajuns în jurul orei 17 la Parohia romano-catolică „Sfânta Maria Regina Păcii şi a Unităţii”, situată în apropierea Pieţei Bălcescu. Moaştele au ajuns aseară cu un autoturism care avea imagini ale sfintei în geam. Fragmentul de os de la încheietura mâinii stângi a fost adus într-un relicvariu transparent, care a fost însoţit în biserică de un sobor de preoţi.

„Este foarte important să avem posibilitatea să ne închinăm la moaştele sfintei, să-i facem cunoscută viaţa şi credincioşii să poată beneficia de mijlocirea ei. Este pentru prima dată când moaştele ies în afara Italiei. Este o sfântă foarte populară în lumea catolică”, a declarat Ioan Chişărău, preotul paroh al bisericii din Piaţa Bălcescu.

Atracţie posibilă
Câteva sute de credincioşi au aşteptat sosirea acesteia şi au participat la evenimentele speciale organizate de preoţi cu această ocazie. Mulţi dintre ei au rămas toată noaptea în lăcaşul de cult, pentru a se ruga, în speranţa că sfânta îi va auzi şi ajuta.

Sfânta catolică a atras nu numai catolici. „Deşi sunt ortodoxă, am venit să mă rog la moaştele sfintei Rita pentru rezolvarea unor probleme de sănătate. Este foarte important să crezi cu adevărat”, a spus Verginica Martin, de 52 de ani, inginer din Timişoara. Rita de Cascia este una dintre cele mai cunoscute făcătoare de minuni din lumea catolică, fiind supranumită şi „sfânta cauzelor imposibile”. Potrivit legendei care o înconjoară şi a declaraţiilor preoţilor, ea a înfăptuit minuni atât în timpul vieţii, cât şi după trecerea în nefiinţă. În „dosarul” pe care reprezentanţii bisericii îl întocmesc în cazul fiecărui om care este beatificat şi, ulterior, sanctificat, sunt strânse informaţii despre viaţa Sfintei Rita, cât şi despre vindecările şi convertirile pe care le-ar fi făcut după moarte. Potrivit tradiţiei catolice, sfânta s-a născut în anul 1381 la Raccaporena, în centrul Italiei, fiind crescută de părinţii ei vârstnici şi autoritari, care au căsătorit-o împotriva voinţei ei cu un tânăr violent şi certăreţ, Paul Ferdinand. După ce reuşeşte prin rugăciune să-l schimbe în bine pe soţul ei, acesta este ucis de mai vechii săi duşmani.

După ce s-a călugărit, în timpul unei rugăciuni, ar fi cerut ca Iisus să îi arate prin ce dureri a trecut în timpul răstignirii, iar un spin de pe coroana statuii Mântuitorului s-a desprins şi i s-a înfipt în frunte. Rana a supurat şi i-a provocat dureri până când sfânta a murit, adică timp de 14 ani, unele surse precizând că emitea şi un miros foarte neplăcut, care îi alunga din jurul ei pe ceilalţi oameni. După ce a murit, mirosul s-ar fi transformat într-unul de trandafiri. Trupul Sfintei Rita se află într-o raclă transparentă în Mănăstirea din Cascia şi este neputrezit. Programul organizat de parohia menţionată a cuprins difuzarea unui film despre viaţa sfintei, o procesiune şi numeroase slujbe, printre care şi un maslu pentru bolnavi. Astăzi, moaştele sunt transportate în Arad.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite