FOTO Serbia atrage schiorii din România cu preţuri mici şi condiţii deosebite. Austria rămâne raiul sporturilor de iarnă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Staţiunea Kopaonik din Serbia este alternativa bănăţenilor la raiul pârtiilor de schii din Austria. Este mai ieftin, mai aproape, iar condiţiile sunt excepţionale.

Kopaonik, cea mai importantă staţiune de schi din Serbia, a devenit de câţiva ani buni un loc din ce în ce mai căutat de turiştii din vestul României. Kopaonik este o alternativă la superbele pârtii din Austria, luate în primire în fiecare iarnă de bănăţenii amatori de schi.

Staţiunea Kopaonik este mai ieftină, este mai aproape, iar condiţiile sunt deosebite şi în ţara vecină, incomparabil mai bune ca cele din România.

Vestea că la Kopaonik e fain se răspândeşte din vorbă în vorbă, de la cei care au fost acolo. Staţiunea se află situată la 290 de kilometri de capitala Serbiei, Belgrad, şi 370 de kilometri faţă de Timişoara, capitala Banatului.
 

Staţiunea sârbească are în total 55 de kilometri de pârtii pentru schi alpin şi 18 kilometri de pârtie pentru schi fond. Pârtia “Malo Jezero” este dotată cu nocturnă, iar cele opt telescaune şi 13 teleschiuri pot transporta 33.000 de schiori pe oră.

image


 

Condiţii bune pentru schiori


Preţurile nu se compară cu cele din Austria sau din celelalte ţări care se pot mândri cu Alpii, iar faţă de staţiunilor Straja sau Semenic-cele mai aproiate de Timişoara, condiţiile sunt superioare la toate capitolele.
 

“Recomand tuturor această staţiune din Serbia. Eu merg în fiecare iarnă. Nu este departe, din Timişoara 370 de kilometri din care 120 pe autostradă, restul pe drumuri bune. De obicei stau la o cabană de schi – de la patru persoane în cameră, şi plătesc aproximativ 13 euro pe noapte, în care sunt incluse şi două mese. Având în vedere că de la Timişoara până la Straja fac cam patru ore, e mai mult mai avantajos la Kopaonik”, a povestit pe un forum al schiorilor un timişorean întors de la Kopaonik.


Preţuri foarte bune la cazare
 

Posibilităţi de cazare sunt multe şi pentru toate pretenţiile şi buzunarele. “Cu cea mai mare căldură recomand vila Ivanovici din localitatea Brzece, aflată la 14 kilometri de staţiune. Am plătit 18 euro pe noapte, având incluse un mic dejun şi o cină cum rar am mâncat. Camera călduroasă, curată, spaţioasă, gazda prietenoasă. Schi-pass-ul este de 52 de euro pentru trei zile, iar un vin fiert la baza pârtiei costă aproximativ 1,5 euro. Plecând cu maşina din Timişoara, trei persoane, am cheltuit pentru întreaga excursie, inclusiv drumul, în jur de 140-150 de euro”, un alt timişorean care a descoperit Kopaonikul.


 

Alţi schiori au povestit că au plătit 120 de euro pentru cinci zile, cu demipensiune, la care s-a mai adăugat schi-pass-ul de 100 de euro. Am găsit peste 50 de hoteluri şi unităţi de cazare pe Booking. Iată câteva exemple: La Motel Stara Vrba o cameră pe noapte costă doar 67 de lei. Hotel Raj, de două stele, costă tot 67 de lei, la Hotel Belvedere, tot de două stele, trafiul este de 107 lei pe noapte, un apartament la Panovici costă 268 lei.

La Hotel Milmari, de trei stele, aflat la o distanţă de şase kilometri de Kopaonik, cazarea pe noapte costă între 45 şi 70 de euro, în funcţie de perioadă şi condiţii.

image


 

Hotel Junior Kopaonik (trei stele), care are şi o pârtie privată, poate primi 210 persoane, în camere single, duble şi family. Cazarea pe o noapte costă între 28 şi 30 de euro (demipensiune), iar pentru un sejur de şapte nopţi, între 178 şi 338 de euro, pentru două persoane.
 

Există şi oferte speciale de Revelion. Spre exemplu, la Hotelul Brzece, aflat la 13 kilometri de Kopaonik, tariful este de 195 de euro de persoană, pentru cinci nopţi, demipensiune plus masa de Revelion. Hotelul este format din 57 de apartamente şi trei duplexuri.

Cel mai înalt vârf este la 2.017 metri

Printre obiectivele turistice din zonă se află Mănăstirea Sopocani şi Mănăstirea Studenica (aflate în patrimoniul UNESCO), Mănăstirea Zica, Visoki Decani, Patriarhia de la Pec şi regiunea viticolă.

image


Kopaonik se află la o altitudine de 1.770 de metri, iar vârful Pancic este la 2.017 metri. Se găsesc 17 pârtii albastre (uşoare), nouă pârtii roşii (medii) şi şapte pârtii negre (dificile).

Din Timişoara până la Kapaonik se parcurge în jur de cinci ore, pe ruta Vrsec-Crvena Crkva-Kovin-Smederevo (pe autostrada spre Niş) – Krusevac-Kopaonik. 

Vă mai recomandăm: Teleportaţi în lumea de poveşti a lui Emir Kusturica. Cum arată satul pe care regizorul şi l-a construit în Serbia


AUSTRIA, RAIUL SPORTURILOR DE IARNĂ

Austria este unul din locurile preferate de turişti în perioada de iarnă, datorită pârtiilor de schi. Oferta este realmente de vis. Beneficiind de Alpi, austriecii au dezvoltat staţiuni de schi impresionante, alături de o infrastructură despre care nu poţi să vorbeşti decât la superlativ. 
 

Austria continuă să fie şi în acest sezon un loc preferat de schiorii români. După o statistică primită la începutul anului de Consulatul Onorific al Austriei din Timişoara, 149.723 de turişti din România au fost în Austria în iarna 2010-2011, iar în sezonul 2012-2013 numărul lor a fost de 142.205. 


Cele mai importante destinaţii turistice pentru schi din Austria sunt Tirolul – paradisul de iarnă din inima Alpilor, Zell am See – Kaprun, landul Salzburg, Dachstein - cu pârtii de campionat mondial, Gastein, Abtenau, Alberg –leagănul schiului alpin, Hochkönig, Wiessensee, regiunile Carintia şi Stiria, dar şi multe altele.

image


Sölden, paradisul de iarnă din inima Alpilor


Una din cele mai frecventate staţiuni din Austria este Valea Ötztal, cu staţiunea Sölden - aflată la aproximativ 85 de kilometri de Innsbruck. Dunt 250 de vârfuri muntoase de peste 3.000 de metri, gheţari, instalaţii ultramoderne, pârtii excelente, evenimente de top şi relaxare în punctul culminant al regiunii.
 

În sezonul de vârf, care a început pe 16 noiembrie şi ţine până pe 25 aprilie, preţurile nu sunt deloc mici. Un skipass pentru o zi, pentru întreg domeniul schiabil de la Sölden, de 146 de kilometri, costă 48 de euro, iar cel pentru şase zile ajunge la 246 de euro. 


Închirierea unui echipament complet se ridică la 100 de euro pe săptămână. În această perioadă, nici preţurile de cazare nu sunt de neglijat, din contră, în anumite zile apar chiar probleme la găsirea unui loc de dormit. 

Sölden


La un hotel mediu de patru stele, spre exemplu, Hotel Tyrolerhof, preţul de cazare pe noapte este între 120 şi 140 de euro de persoană, în funcţie de perioadă. Între 29 martie şi 22 aprilie, acesta scade la 95 de euro pe noapte. 

Însă toate hotelurile au wellness, spa, sală de sport şi cam tot ce presupune confortul.


Calitatea cursurilor de schi este indiscutabilă, însă o zi de lecţii costă între 30 şi 60 de euro, dacă eşti cu grupul. Pentru cursuri private trebuie să plăteşti de la 67 de euro pe zi.


Citeşte şi:

Sölden, raiul sporturilor de iarnă din Austria. Cum reuşesc tirolezii să atragă peste 25.000 de turişti pe zi


Austriecii pun frână în drum spre schi: Atenţie la amenzile drastice pentru cei care nu respectă legea pe autostrăzi

Austria este şi pentru acest an destinaţia de iarnă nr. 1 pentru schiorii români

FOTO Teleportaţi în lumea de poveşti a lui Emir Kusturica. Cum arată satul pe care regizorul şi l-a construit în Serbia


 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite