Serbia a introdus închisoarea pe viaţă în cazurile de viol şi crimă când victimele sunt copii. În România oamenii semnează pentru introducerea pedepsei cu moartea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noua lege din Serbia a fost iniţiată de Fundaţia care poartă numele Tianei Turici, o adolescentă răpită, violată şi ucisă în 2011. În acest timp, în România, în numai câteva zile de la crima din Caracal, s-au strâns peste 140.000 de semnături pentru reintroducerea pedepsei cu moartea.

În contextul crimei de la Caracal, unde două adolescente au fost răpite, violate şi ucise, se discută din nou despre înăsprirea pedepselor în România. Nu cu mult timp în urmă, în luna mai 2019, una dintre vecinele României, Serbia, tocmai a făcut un pas important în acest sens. 

Parlamentul de la Belgrad a modificat Codul Penal prin introducerea pedepsei cu închisoare pe viaţă fără posibilitatea eliberării condiţionate. Acesta se va aplica pentru infracţiuni precum violul şi crima atunci când victimele sunt copii, femei însărcinate şi persoane lipsite de ajutor. 

Noua lege a fost iniţiată de Fundaţia care poartă numele Tianei Turici, o adolescentă rapită, violată şi ucisă în 2014. 
 

Tijana avea numai 15 ani atunci când a fost ucisă fără milă, într-un sat din provincia Vojvodina. În seara de 25 iulie 2014, fata a  fost răpită de pe stradă de Dragan Djuric (34 de ani), care a violat-o, apoi a ucis-o şi a îngropat trupul la marginea unei păduri. Criminalul a fost arestat după 13 zile şi şi-a recunoscut faptele.
 

Imagine indisponibilă


Igor Jurici FOTO osetisrbiju.rs

Igor Juric, tatăl fetei, şi-a asigurat sprijinul a 160.000 de persoane pentru iniţiativa sa şi a fost prezent în Parlament, la semnarea actului normativ.
 

Sunt înăsprite pedepsele şi pentru cei găsiţi vinovaţi de tortură, violenţă domestică, fraudă fiscală sau acte de cruzime împotriva animalelor.

Serbia are statut de candidată la aderarea la Uniunea Europeană, încă din 2012, negocierile fiind demarate în 2014, astfel că vestea nu a fost primită cu bucurie în Uniune. Se spune că noile norme încălcând convenţiile internaţionale şi standardele U.E. 

Mai mult, Dunja Mijatovici, comisar pentru drepturile omului al Consiliului Europei, a cerut Parlamentului de la Belgrad să reconsidere noile amendamente. Regulile europene în domeniu spun că o sentinţă pe viaţă trebuie să includă posibilitatea eliberării. 

Petiţie pentru reintroducerea pedepsei cu moartea în România

După cazul crimei de la Caracal, peste 140.000 de persoane au semnat petiţia prin care se cere reintroducerea pedepsei cu moartea în România. Iar numărul celor care semnează creşte cu rapiditate.

Pedeapsa cu moartea a fost abolită prin Decretul-lege nr. 6 din 7 ianuarie 1990, decizia fiind cuprinsă în Constituţia României din 1991. 

“De asta avem nevoie de pedeapsa cu moartea, pentru aceste creaturi profund defecte şi ireparabile. Merită această bestie indulgenţă? Cerem modificare codului penal prin înăsprirea pedepselor pentru viol, pedofilie şi crimă. Modificare articolului 218, (1) introducerea pedepsei de 25-50 de ani de închisoare pentru viol, în loc (3-10 ani) închisoare cât este în prezentul cod şi pedeapsa cu moartea pentru crime odioase comise de criminali care nu mai pot fi reintegraţi în societate! Anii de închisoare, sau pedeapsa cu moartea, ar trebui aplicate, în funcţie de gravitatea criminalităţii/faptei. Pedeapsa capitală trebuie aplicată ca masură extraordinară în cazuri similare bestiei/scursurii care deliberat a ucis nişte copile!”, scrie Victor Constantinescu, autorul petiţiei.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite