Sentinţa care obligă Primăria Timişoara să recupereze peste 35.000.000 de lei de la cluburile de fotbal, rugby, handbal şi baschet

Sentinţa care obligă Primăria Timişoara să recupereze peste 35.000.000 de lei de la cluburile de fotbal, rugby, handbal şi baschet

Primarul Timişoarei Nicolae Robu este într-o situaţie complicată din cauza finanţării sportului FOTO opiniatimisoarei.ro

Curtea de Apel Timişoara a emis o sentinţă definitivă prin care a respins o cerere a Primăriei Timişoara de suspendare a unei măsuri de recuperare a unui prejudiciu de 35.000.000 de lei dispuse Curtea de Conturi. Pe rol sunt şi alte procese dintre primărie şi Curtea de Conturi, dar surse din mediul juridic au explicat că până la finalizarea lor, primăria este obligată să facă demersurile pentru recuperarea prejudiciului.

Ştiri pe aceeaşi temă

Un raport al Curţii de Conturi întocmit în urma unui control la Primăria Timişoara a reclamat faptul că patru cluburi sportive din oraş: ACS Poli, BC Timişoara, HC Politehnica Timişoara şi Saracens Rugby Club Municipal Universitatea de Vest Timişara, au fost finanţate ilegal cu suma totală de 35.250.000 de lei. În urma acestui raport, Curtea de Conturi a emis o decizie de stabilire şi recuperarea prejudiciului estimat la peste 35.000.000 de lei.

Primăria Timişoara a contestat în instanţă raportul Curţii de Conturi, iar pentru că măsura dispusă de auditorii instituţiei de control era executorie, Primăria a deschis, nu unul, ci două procese de suspendare a măsurii dispuse de Curtea de Conturi.

Una dintre cererile de suspendare (dosarul 1661) a fost formulată în baza articolului 15 din Legea Contenciosului Administrativ, care prevede că „în cazuri bine justificate şi pentru prevenirea unei pagube iminente, instanţa poate dispune suspendarea actului administrativ atacat, până la soluţionarea definitivă şi irevocabilă a cauzei”.

A doua cerere de suspendare a măsurii dispuse de Curtea de Conturi (dosarul 1665) a fost formulată în baza articolului 14 din Legea Contenciosului Administrativ, care prevede că „suspendarea executării actului administrativ unilateral până la pronunţarea instanţei de fond”. Legea mai prevede că cererile formulate în baza acestui articol se judecă de urgenţă.

Concret, primăria a cerut printr-unul din procesele deschise împotriva Curţii de Conturi suspendarea măsurii de recuperare a prejudiciului până la pronunţarea sentinţei din primă instanţă, iar în cel de-al doilea proces s-a cerut suspendarea până la finalizarea procesului pe fondul problemei printr-o sentinţă definitivă şi irevocabilă.

Primul care s-a judecat a fost dosarul  1665, care viza suspendarea provizorie a executării măsurii de recuperare a prejudiciului. Primăria Timişoara a arătat în proces că „punerea în executare a măsurilor (n.r. de recuperare a prejudiciului)  este de natură să conducă la o perturbare semnificativă a funcţionării unora dintre serviciile publice asigurate şi, totodată, să genereze în patrimoniul un prejudiciu semnificativ”.

Judecătorii Tribunalului Timiş, care au judecat procesul în primă instanţă au arătat, referitor la măsura dispusă de Curtea de Conturi că „nu există o îndoială serioasă în privinţa legalităţii actului  administrative atacat”. În privinţa argumentelor primăriei, Tribunalul a arătat că „la dosarul instanţei nu s-au administrat probe prin care să se dovedească motive bine justificate şi existenţa iminenţei unei pagube care ar putea leza patrimoniul reclamantei (n.r. Primăria Timişoara)”.

Sentinţa a fost atacată cu recurs, la Curtea de Apel Timişoara, iar judecătorii de aici au menţinut sentinţa Tribunalului Timiş. Surse juridice au explicat pentru „Adevărul” că, în ciuda procesului de suspendare a măsurii dispuse de Curtea de Conturi aflat încă pe rol,  primarul Nicolae Robu este obligat, în urma deciziei de la Curtea de Apel, să iniţieze demersurile pentru recuperarea prejudiciului estimat la 35.250.000 de lei, urmând ca o eventuală suspendare executării măsurii să fie dispusă în procesul aflat pe rol. Până la finalizarea acelui proces, Primăria e obligată, susţin sursele „Adevărul”, să iniţieze procedurile de recuperare a prejudiciului. 

Robu nu pare, însă, hotărât să facă demersurile pentru punerea în aplicare măsura dispusă de Curtea de Conturi. „Noi considerăm că şi în această speţă, ca în oricare alta, trebuie să aşteptăm cu calm şi încredere soluţiile exclusiv din sala de judecată, abţinându-ne să facem comentarii pe parcurs”, a declarat Nicolae Robu în urma sentinţei emise de Curtea de Apel Timişoara.

Preşedintele clubului de fotbal ACS Poli, club de la care trebuie recuperată cea mai mare parte din bani, a declarat ACS Poli nu are de unde să restituie banii despre care Curtea de Conturi spune că au fost acordaţi ilegal de primărie. „Clubul are câteva mijloace care sunt gajate la Finanţe pentru plata restanţelor pe care le avem la impozite. Alte bunuri clubul nu are. Maşinile sunt scoase de Finanţe la licitaţie, acuma scot şi autocarul”, a declarat Sorin Drăgoi pentru „Adevărul”.

Problema aplicării măsurii dispuse de Curtea de Conturi este una foarte serioasă, legea prevăzând că „nerecuperarea prejudiciilor, ca urmare a nedispunerii şi a neurmăririi de conducerea entităţii a măsurilor transmise de Curtea de Conturi, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă”.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările