Sentinţa în cazul românului rămas fără cei cinci copii luaţi de statul norvegian. Bebeluşul de trei luni poate fi văzut de părinţi patru ore pe săpămână

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Familia Marius şi Ruth Bodnariu, cu patru dintre cei cinci copii FOTO Facebook
Familia Marius şi Ruth Bodnariu, cu patru dintre cei cinci copii FOTO Facebook

Copiii lui Marius Bodnariu, românul căsătorit cu o norvegiancă şi stabilit în Norvegia, rămân în grija statului. Judecătorii unui tribunal norvegian au emis luni o sentinţă care stabileşte că trei dintre copii pot fi văzuţi după un anumit program, iar două dintre fetiţe nu pot intra în contact cu părinţii. Nici până acum acuzaţiile aduse părinţilor nu sunt foarte clare.

Autorităţile norvegiene au emis luni o nouă decizie în cazul lui Ruth şi Marius Bodnariu, o familie mixtă româno – norvegiană, stabilită în Norvegia şi căreia Serviciul de Protecţie a Copilului i-a luat toţi cei cinci copii, cel mai mic având doar trei luni. Preluarea copiilor din familia Bodnariu s-a făcut în forţă, Protecţia Copilului din Norvegia intervenind cu Poliţia. Într-o primă fază, autorităţile norvegiene le-au luat de la şcoală pe cele două fete mai mari ale familiei Bodnariu, după care au mers acasă, unde era mama cu ceilalţi trei copii şi i-au luat pe doi dintre băieţi, bebeluşul Ezekiel, fiind luat din familia Bodnariu a doua zi.

Cei doi soţi au contestat în instanţă măsură aplicată de autorităţile norvegiene, iar luni 30 Decembrie, un tribunal regional din Norvegia a respins cererea familiei Bodnariu. Judecătorii au decis ca cei cinci copii să rămână în continuare în grija statului. „Deocamdată, conform deciziei tribunalului regional, Marius şi Ruth îl pot vedea pe Ezekiel (bebeluşul) de două ori pe săptămână câte două ore. Ruth poate să-i vadă pe Ioan şi Matei o dată pe săptămână. Pe fetele mai mărişoare nu le pot vedea. În următoarele câteva ore, căutând faţa Domnului, împreună cu familia şi echipa de consultare şi acţiune legală se va lua o hotărâre cu privire la demersurile care se impun în această situaţie”, au anunţat, pe Facebook, rudele familiei Bodnariu din România. 

Acuzaţiile aduse părinţilor

Nici la două săptămâni de la preluarea copiilor din familia Bodnariu, acuzaţiile aduse de autorităţile norvegiene românului şi soţiei sale nu sunt foarte clare, nefiind făcut public până acum niciun document din care să reiasă acuzaţiile aduse. Potrivit lui Daniel Bodnariu, fratele românului din Norvegia, care locuieşte în Bucureşti, într-o primă fază nici părinţii nu au fost informaţi cu privire la acuzaţiile aduse. După mai multe zile, părinţii au aflat că intervenţia autorităţilor norvegiene s-a făcut după un denunţ depus de o profesoară care i-a acuzat pe părinţi şi bunici de „creştinism radical şi îndoctrinare religioasă” în urma unor cântece religioase fredonate de una dintre fete la şcoală.



În urma audierilor, părinţii au aflat că sunt acuzaţi şi de comportament abuziv.Deşi în denunţ s-a pornit de la o acuzaţie de creştinism radical (părinţii şi bunicii sunt foarte creştini) – printre altele, copiii spun de Dumnezeu la şcoală, bunicii îi învaţă pe copii despre păcat, că Dumnezeu pedepseşte păcatul – iar aceasta ar crea un handicap psihologic în copii, Serviciul de Protecţie a Copiilor a încercat să construiască un caz pe abuz, o simplă urecheală ocazională sau palmuţă la fund unuia dintre copii, constituind o infracţiune potrivit legii lor. Cu toate acestea, nu au găsit nicio dovadă fizică în acest sens”, se arată într-un comunicat transmis de familia Bodnariu. Intevenţiile în forţă ale Serviciilor Sociale pentru Copii din Norvegia (Barnevernet) pentru preluarea copiilor din familii sunt renumite, oamenii organizând inclusiv proteste în stradă împotriva unor astfel de practici. De altfel, siteul norvegian.net, dedicat românilor care vor să se stabilească în Norvegia, atrage atenţia regulilor stricte în domeniul creşterii copiilor din Norvegia.  „Trebuie avut în vedere faptul că în Norvegia tradiţia de creştere a copiilor diferă de cea a altor ţări. Aici, principiile de educare a copiilor sunt strict definite de către stat. Nu poţi să strigi la copii, să îi loveşti, sau să te cerţi cu ei, pentru că acest lucru poate duce la intervenţia serviciilor sociale pentru copii (Barnevernet) şi în cel mai rău caz, copilul poate fi plasat în asistenţă maternală”,scrie norvegian.net.

O înregistrare publicată pe Youtube în cursul anului trecut surprinde momentul dramatic în care Anna, o fetiţă care are mai puţin de un an este luată dintr-o familie din Norvegia, cu Poliţia. Potrivit utilizatorului care a încărcat filmuleţul pe internet copilul a fost dusă la o adresă necunoscută părinţilor. 



Familia Bodnariu
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite