Sensul giratoriu, misterul de nepătruns pentru foarte mulţi şoferi. Cum poate fi desluşit extrem de simplu: „Încercaţi un exerciţiu de imaginaţie“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sens-giratoriu FOTO chestionare3d-drpciv.ro
Sens-giratoriu FOTO chestionare3d-drpciv.ro

Unii se încadrează pe bandă greşită, nu ştiu cum se intră într-o asemenea intersecţie, dar nici cum se iese regulamentar.

Una dintre marile bătăi de cap ale şoferilor este circulaţia în sensul giratoriu. În România, a devenit destul de periculos să circuli într-un giratoriu, din cauza unor şoferi care nu cunosc legislaţia. Unii se încadrează pe bandă greşită, nu ştiu cum se intră într-o asemenea intersecţie, dar nici cum se iese regulamentar.

Nu de puţine ori apar situaţii în care cei care conduc regulamentar sunt nevoiţi să frâneze pentru a evita tamponările. Sunt dese şi accidentele. Despre cum se circulă corect în sens-giratoriu, ne spune Nicolae Istrat, fost angajat al Poliţiei Rutiere Timiş, ieşit la pensie, membru în comisia de examinare a celor care dau examene pentru permis auto.

„Sensul giratoriu este o intersecţie, în esenţă, simplă. Pentru a înţelege mai uşor modul de a circula în sens giratoriu încercaţi să faceţi un exerciţiu de imaginaţie. Desfăşuraţi acel drum circular şi faceţi un drum drept. Ne alegem cu un drum drept, cu intersecţii. Aşa e mult mai simplu să înţelegem regulile de circulaţie şi să le aplicăm. Giraţia este o intersecţie circulară, în care ne deplasăm pe o traectorie circulară”, a declarat Nicolae Istrat.

Primul principiu este că şoferii trebuie să îşi păstreze tot timpul direcţia de mers. Conform Codului rutier, pătrunderea în sensul-giratoriu se face de pe banda 1, având în vedere că şoferii virează tot timpul la dreapta.
 

Orice pătrundere în intersecţie de face de pe banda 1. Dacă nu este prevăzut altfel. Avem şi intersecţii în care se pătrunde de pe două benzi, iar virajul la dreapta se poate face şi de pe banda 1 şi de pe banda 2, a mai spus Istrat.

Aşadar, pătrunderea în sens se face numai prin viraj la dreapta, ca atare şoferii sunt obligaţi să semnalizeze mai întâi spre dreapta. Indiferent că se intră în intersecţie de pe banda 1, banda 2 sau banda 3. De multe ori însă şoferii care nu vor să iasă la prima intersecţie semnalizează, în mod greşit, stânga. 

Din sens-giratoriu se iese doar în dreapta. De ce să semnalizezi stânga? De multe ori vezi şoferii de pe banda 2 semnalizând stânga, motivând că ei nu părăsesc intersecţia la prima ieşire. Nu are nicio legătură. În momentul în care intri în sens, maşina virează dreapta. Manvrarea volanului se face la dreapta, roţile virează în partea dreaptă, motiv pentru care semnalizăm dreapta.  Maşinile sunt în aşa fel făcute că dacă ai virat dreapta să nu poţi semnaliza stânga. Dacă în sensul-giratori am vira la stânga ar însemna să intrăm pe contrasens”, a afirmat Nicolae Istrat.

Conform Codului rutier, ieşirea din sens-giratoriu de pe banda 2 este interzisă şi trebuie păstrată banda 1. Există însă şi excepţii, însă atunci cei care îţi schimbă direcţia de mers trebuie să se asigure.  

Sunt situaţii în care drumul este marcat în aşa fel încât să ne permită ieşirea din intersecţie de pe banda 2. Atenţie, însă! Atunci trebuie să ne asigurăm, pentru că noi ne vom intersecta cu cei care se deplasează pe banda 1. Ei îşi păstrează direcţia de mers. Cel care virează la dreapta de pe banda 2 trebuie să permită continuarea drumului pentru cel care se deplasează pe banda 1. Cel de pe banda 1 nu îşi schimbă direcţia de mers, chiar dacă este un drum circular. Din păcate mulţi dintre semenii noştri nu înţeleg această manevră. Li se pare că ei au dreptul să iasă din sens-giratoriu chiar şi de pe banda 2, fără nicio obligaţie. Ignioră faptul că cei care schimbă direcţia de mers sunt tocmai ei. Şi ştim bine că cine îşi schimbă direcţia de mers are obligaţii, el trebuie să semnalizeze, să se asigure, are obligaţia să permită deplasarea celor de pe banda 1”, a explicat Nicolae Istrat.

Citiţi şi:
 

Mulţi şoferi nu cunosc semnificaţia semaforului intermitent de dreapta. Tupeiştii abuzează ilegal de claxoane

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite