Senator de Timiş, după primul an de mandat: „Sunt şi mai dezamăgit de clasa politică”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Senatorul Ioan Iovescu. FOTO: Arhiva Adevărul
Senatorul Ioan Iovescu. FOTO: Arhiva Adevărul

Ioan Iovescu este o prezenţă neobişnuită între parlamentari. A fost mecanic şi şofer, dar şi-a încercat norocul în politică în ultimii 20 de ani, iniţial ca independent. Suplimentarea şi redistribuirea l-au făcut senator de Timiş din partea PP-DD. Părerea despre clasa politică nu i s-a îmbunătăţit după primul an „în interior”.

Ales în colegiul uninominal 4 din Circumscripţia electorală nr. 37 Timiş, Ioan Iovescu poate fi considerat omul din popor care a ajuns să vadă clasa politică din interior, şi nu i-a plăcut ce a văzut. După primul an de mandat ca senator, acesta a văzut cum se lcurează în comisii şi cum sunt abordate iniţiativele legislative. „Sunt şi mai dezamăgit de clasa politică, vezi clar că este o diferenţă totală între ce vrea poporul şi ce face clasa politică. Nici nu contează ce vrea poporul. Îmi doresc să devenim un legislativ adevărat, nu să scriem după dictare. Sunt dezamăgit de activitatea comisiilor. Iniţiativele legislative nici nu se citesc, membrii se uită la ultima pagină, să vadă care este poziţia guvernului, iar aia e şi poziţia lor”, a spus Ioan Iovescu.

„Nu înţeleg de ce mai suntem două camere. Ajunge iniţiativa legislativă la senatori, aceştia zic «lasă că o rezolvă deputaţii». Ajunge iniţiativa la deputaţi, aceştia zic «au aprobat-o (sau nu) senatorii, înseamnă că aşa e bine» şi nu se mai bagă”, a declarat Ioan Iovescu, senatorul care îi îndemnă pe toţi politicienii ca, în campaniile electorale, să facă aşa cum a făcut el: să vorbească cu oamenii, din uşă în uşă, fără cadouri, fără promisiuni.

„Cred că nu m-am schimbat prea mult în acest an ca senator, eu încerc să îmi menţin linia, spun ceea ce am de spus şi încerc să-i conving şi pe ceilalţi. Încerc să nu dezarmez, am multe idei şi nu mă las, am să le susţin în continuare”, a mai spus senatorul de Timiş.

Ioan Iovescu face parte din Comisia pentru drepturile omului, culte şi minorităţi şi din Comisia românilor de pretutindeni. În primul an de mandat a avut 47 de luări de cuvânt în plen şi cinci întrebări şi interpelări, printre care şi o interpelare adresată primului ministru. A semnat 12 iniţiative legislative, la două dintre ele fiind singurul semnatar.

Cum Timişoara a fost „sărită din schemă” în ceea ce priveşte finanţarea marilor proiecte locale din bugetul de stat pe 2014, nu se poate spune că aleşii din Timiş şi-au îndeplinit foarte bine misiunea. Iată, pe scurt, activitatea fiecăruia în primul an de mandat:

Senat

Ben-Oni Ardelean (PNL) este secretarul Comisiei pentru politică externă. A luat cuvântul în plen de 15 ori şi a semnat şapte iniţiative legislative, prezentând şi o declaraţie politică intitulată „Slavaţi instituţia familiei!”.

Vasile Blaga (PDL) face parte din Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională. A luat de 14 ori cuvântul în plen şi a semnat patru iniţiative legislative. 

Petru Ehegartner (PNL) face parte din Comisia pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital. A luat cuvântul de 14 ori, a avut cinci întrebări şi interpelări şi a contribuit la 10 iniţiative legislative.

Ilie Sârbu (PSD) este vicepreşedintele Comisiei speciale a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra Serviciului de Informaţii Externe şi mai face parte din Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională. A luat cuvântul în plen de 168 de ori, semnând şi 14 iniţiative legislative.

Matei Suciu (PSD) face parte din Comisia pentru egalitatea de şanse şi a luat cuvântul în plen doar de şase ori. A avut şapte întrebări şi interpelări şi cinci declaraţii politice, semând 12 iniţiative legislative.

Camera Deputaţilor

Horia Cristian (PNL) face parte din Comisia pentru sănătate şi familie şi din Comisia de validare. A avut 12 luări de cuvânt, patru declaraţii politice, 14 propuneri legislative iniţiate şi nouă întrebări şi interpelări. La una dintre propunerile legislative a fost singurul iniţiator, Propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Legii 53/2003 modificat de Legea 40/2011, din Codul Muncii, care a fost însă respinsă de Senat.

Cornel Sămărtinean (PDL) face parte din Comisia pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor. A avut 19 luări de cuvânt, 17 declaraţii politice şi 24 de întrebări şi interpelări în plen. A fost părtaş la iniţierea a 22 de propuneri legislative, dar a semnat şi nouă moţiuni.

Sorin Grindeanu (PSD) a făcut parte din Comisia pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor, iar acum participă la şedinţele Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională şi ale Comisiei comune permanente a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI. A avut opt luări de cuvânt, şase declaraţii politice şi trei întrebări şi interpelări în primul an ca parlamentar. Şi-a pus semnătura pe 19 propuneri legislative.

Zsolt Molnar (UDMR) face parte din Comisia pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi şi a luat cuvântul de cinci ori, a făcut trei declaraţii politice şi a avut patru întrebări şi interpelări. A participat la iniţierea a opt propuneri legislative.

Maria Grapini (PC) este ministrul delegat pentru întreprinderi mici şi mijlocii, mediu de afaceri şi turism şi face parte din Comisia pentru muncă şi protecţie socială. A avut şase luări de cuvânt şi a semnat cinci propuneri legislative.

Ion Răducanu (PSD) face parte din Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională. În primul an de mandat, a avut 14 luări de cuvânt, nouă declaraţii politice şi a participat la iniţierea a 10 propuneri legislative.

Alin Popoviciu (PDL) face parte din Comisia pentru politică externă, a avut patru luări de cuvânt şi o declaraţie politică, semnând nouă moţiuni. A participat la iniţierea a 19 propuneri legislative.

Cătălin Tiuch (PSD) face parte din Comisia pentru politică externă şi a luat cuvântul în plen de 11 ori în primul an de mandat. A făcut 10 declaraţii politice, a avut patru întrebări şi interpelări şi a semnat 18 propuneri legislative.

Sorin Stragea (PSD) face parte din Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi, din Comisia de Validare şi este membru supleant în Comisia comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru elaborarea propunerii legislative de revizuire a Constituţiei României. A luat cuvântul de 19 ori, a făcut 18 declaraţii politice şi a avut 15 întrebări şi interpelări. A contribuit la iniţierea a 16 propuneri legislative.

Petru Andea (PSD) face parte din Comisia pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport, a avut trei luări de cuvânt şi a semnat 16 propuneri legislative.

Adrian Diaconu (PP-DD) face parte din Comisia pentru buget, finanţe şi bănci, a luat de nouă ori cuvântul în plen, a făcut două declaraţii politice, a avut trei întrebări şi interpelări şi a semnat trei moţiuni, plus 17 propuneri legislative.

Dorel Covaci (PSD) face parte din Comisia pentru muncă şi protecţie socială. A luat cuvântul în plen de 32 de ori, a făcut 31 de declaraţii politice şi a avut nouă întrebări şi interpelări. A semnat 11 propuneri legislative.

Gheorghe Ciobanu (PSD) face parte din Comisia pentru buget, finanţe şi bănci şi a luat cuvântul de 33 de ori în primul an de mandat. A contribuit la iniţierea a 16 propuneri legislative şi a făcut 32 de declaraţii politice. 

Niculae Mircovici (Uniunea Bulgara din Banat - România) face parte din Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională şi din Comisia parlamentară a revoluţionarilor din Decembrie 1989. A luat cuvântul de 34 de ori în timpul dezbaterilor parlamentare din ultimul an, iar de 17 ori a luat cuvântul la şedinţele Biroului Permanent.

Citeşte şi:

Ascensiunea unui şofer: a ajuns senator după o campanie de 1.000 de lei

Un senator a reclamat toate televiziunile din România la CNA

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite