Secretele pleşcaviţei, deliciosul „hamburger“ sârbesc care i-a cucerit pe bănăţeni după Revoluţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Chioşc din Timişoara unde se comercializează pleşcaviţă FOTO Ştefan Both
Chioşc din Timişoara unde se comercializează pleşcaviţă FOTO Ştefan Both

Pleşcaviţa sârbească poate fi cumpărată şi în România, în special în localităţile din Banat. De altfel, există deja un brand care se numeşte Pleşcaviţa bănăţeană.

Imediat după Revoluţia din 1989, oraşele din vestul României au fost umplute cu tarabe unde se vindea pleşcaviţa. Cu siguranţă, oraşul din ţara noastră unde se mănâncă cel mai mult pleşcaviţa este Timişoara, unde s-a născut şi un brand local care se numeşte Pleşcaviţa bănăţeană.

O pleşcaviţa ca la mama ei se poate servi şi în restaurantele cu specific sârbesc din Timişoara (Dinar, Yugoslavia, Karadorde, Beciul Sârbesc, Gril Sârbesc, Taverna sârbului ori la Lloyd, Club XXI sau la Fabrica de bere) sau la cele din judeţul Timiş (cum ar fi Baba Zorka de la Diniaş). Nu de puţine ori, bănăţenii se duc în "vecini" pentru a mânca o pleşcaviţa originală. 

Pleşcaviţa este o mâncare tradiţională din bucătăria sârbească, dar răspândită în multe ţări ex-iugoislave, în special în Bosnia-Herzegovina, Muntenegru, Macedonia şi Croaţia. În aceste ţări, pleşcaviţa poate fi comandată aproape la orice colţ de stradă. I se spune şi „hamburgerul” sârbesc. Sandvişul la grătar conţine o chiftea de carne tocată (poate fi porc, vită şi de miel). 

Metoda de preparate variază în funcţie de locaţia. 

Pleşcaviţa bănăţeană în Timişoara FOTO timisoreni.ro

Pleşcaviţa FOTO timisoarachoppers.blogspot.com
 

Este servit într-o chiflă specială, tăiată, iar lângă chiftea (carnea amestecată cu ceapă tocată, ardei iute, piper şi alte condimente), se pune ceapă, roşii, castraveţi, salată verde, ketchup, muştar, smântână, kaimak (o cremă specială din brânză). Pleşcavişa (Pljeskavica) se poate servi şi la farfurie, alături de cartofi prăjiţi. În Serbia, pleşcavişa Leskovaţ a devenit brand protejat prin lege. 

Pleşcaviţa bănăţeană în Timişoara FOTO timisoreni.ro


Tarabă cu Pleşcaviţa bănăţeană FOTO timisoreni.ro
 

Pleşcaviţa sârbească s-a extins în multe ţări europene, în special unde există comunităţi importante de sârbi, cum ar fi Germania, Austria sau Suedia.



O plşecăviţărie controversată a fost deschisă în Bucureşti. Proprietarul şi-a branduit fast-food-ul cu reclama "Pleşcăviţa - mâncare tradiţională românească". Desigur, pleşcaviţa nu a fost niciodată o tradiţie românească, dar când vine vorba de a face bani, nu prea mai contează etica, nici simţul realităţii.  

Pleşcaviţa


 

Citiţi şi:

Cum a luat naştere gulaşul, unul dintre cele mai cunoscute branduri culinare din Ungaria

De unde provin clătitele, desertul răspândit în toate colţurile lumii VIDEO

Gomboţul cu prune, gustosul desert din bucătăria maghiară. De ce este foarte apreciat în Banat şi Transilvania

Istoria ştrudelului, deliciul culinar din Imperiul Austro-Ungar. Cum a ajuns şi s-a răspândit prăjitura în România

Secretele langoşului: gogoaşa delicioasă care îi încântă pe români provine din bucătăria maghiară

Povestea tortului Doboş. Delicatesa a fost inventată de un cofetar maghiar în 1884 şi a stârnit admiraţia împăratului Franz Jozef şi a reginei Elisabeta „Sissi“

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite