Se pregăteşte unul din cele mai frumoase evenimente din România. 20 de ani de jazz în satul pemilor din Munţii Banatului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Au mai rămas câteva zile până la ediţia 20 a celui mai important festival de jazz open-air din Europa Centrală şi de Est. Gărâna Jazz Festival va prinde viaţă între 7 şi 11 iulie în satul de munte care a găzduit zeci de mii de iubitori de jazz şi sute de artişti de reputaţie internaţională.

Festivalul de Jazz de la Gărâna, aflat în Munţii Banatului, la poalele Semenicului, în satul Wolfsberg, întemeiat de pemii germani, este, fără îndoială, unul dintre cele mai pitoreşti festivaluri de jazz din lume. Anul acesta, festivalul de jazz a ajuns la ediţia a 20-a. A fost pusă pe picioare de un grup de muzicieni de jazz din Timişoara, plecaţi în pribegie prin Occident, în micuţul han La Răscruce. Iniţial a fost o cântare între prieteni. A crescut de la an la an. La un moment dat, hanul din Gărâna a devenit mult prea mic, iar organizatorii au căutat un loc mai potrivit. L-au găsit în Poiana Lupului, la poalele Wolfsbergului. În fiecare vară, pe scena din poană concertează cele mai mari nume ale jazz-ului internaţional. 

Gărâna Jazz Festival, ediţia cu numărul 20, va prinde viaţă între 7 şi 11 iulie.

“Vom avea un line-up ce mixează dinamismul jazz-ului american şi occidental cu profunzimea şi lirismul artiştilor nordici sau est-europeni va răsuna din mijlocul naturii, pe cele trei scene ale festivalului: Poiana Lupului, Hanul La Răscruce şi Biserica Catolică din satul Văliug. Olandezul Yuri Honing va împărţi scena în prima zi a festivalului cu suedezul Magnus Öström şi portughezul Carlos Bica. Pe parcursul a cinci zile, publicul va avea parte de concerte cu Wojtek Mazolewski Quintet, Kari Ikonen Trio, Louis Sclavis Trio, Food, KTU, Kurt Rosenwinkel, Arild Andersen, Helge Lien, Nils Petter Molvaer, şi mulţi alţii. Regalul de jazz va culmina cu ultima zi de festival cu prezenţa legendarului Jack DeJohnette, unul dintre cei mai influenţi muzicieni al lumii”, spune Marius Giura, directorul festivalului de jazz la Gărâna. 

image

Programul complet poate fi consultat pe www.garana-jazz.ro. 

Nouă proiecte româneşti

Pe lângă prezenţele internaţionale, programul Gărâna Jazz Festival va fi completat de nouă proiecte româneşti inedite, universuri sonore complexe şi surprinzătoare, aduse la viaţă de artiştii consacraţi sau aflaţi la început de drum. Liviu Butoi & French Connection, avându-l ca invitat pe renumitul pianist Mircea Tiberian, va urca pe scena din Poiana Lupului în 10 iulie. Hanul La Răscurce, locul cu istorie în care s-a desfăşurat prima ediţie, va găzdui concertele Sebastian Spanache Trio, Emil Bîzgă Quartet, JazzyBit, Nicu Patoi & Platonic Band, Sorin Zlat Trio, şi Bega Blues Band. 

Sâmbătă 9 iulie, la ora 13, pe scena LA RASCRUCE, în cadrul ROMANIAN JAZZ MEETING, vor debuta ,,AND THEN THIS” adică Sian Brie, Diana Miron, Laurenţiu Cotac şi Daniel Spacu.

Concerte în biserica din Văliug

A treia scenă a festivalului, inaugurată la ediţia 2014, pune pe harta concertelor frumoasa Biserică Romano-Catolică din satul Văliug, situată la 18 km distanţă de Gărâna.  Vor cânta aici: Raul Kusak  şi Trompetre, proiect românesc de avangardă, pornit de trompetistul român Petre Ionuţescu, cu participarea muzicienilor :Arthur Balogh – bas, Gabriel Almaşi – chitară, Sergiu Catana – percuţie, Alin Constantin (K-lu) – electronics, Marian Ciuma – sound design,  Uţu Pascu – sunet.

image

Gărâna Jazz, ediţia a doua FOTO Liviu Butoi/Facebook

image


 

Gărâna cultă

La Gărâna, aşa cum se întâmplă de mulţi ani, arta va fi la loc de cinste. Vor fi seri cu muzică, literatură şi teatru sub cerul liber.

“Aşa cum a făcut-o în ultimii 20 de ani, Gărâna continuă să contribuie la creşterea scenei de jazz româneşti şi la cultivarea educaţiei muzicale printr-o serie de evenimente-satelit. Gărânezii vor participa la lansarea albumelor de jazz Corindeni, de Mircea Tiberian şi Maria Răducanu, The Pale Dot, de Mircea Tiberian şi Toma Dimitriu şi White Dragon, de Mircea Tiberian şi Liviu Butoi. Duminică, pe 10 iulie, saxofonistul, flautistul şi compozitorul român Liviu Butoi va lansa la Gărâna albumul Three Times Seven, în colaborare cu grupul French Connection - David Patrois, Arnault Cuisinier  şi Edward Perraud. 

image

Serile de jazz vor fi completate de o serie de lansări de carte, printre care Sunetul de referinţă, carte publicată de Mircea Tiberian, şi Vineri seară într-o vale cu lupi, cartea scriitorului timişorean Nicu Strâmbeanu. Câteva zeci de interviuri cu artiştii care au bătătorit potecile Gărânei au fost suprinse în volumul Jazz Stories, scris de jurnalista Adriana Cârcu, ce urmează să fie lansat la duminică, 10 iulie, la Hanul La Răscruce. Scriitorul Alex Potcoava, va lansa sambata  9 iulie ,volumul „Într-o zi nu ne vom mai recunoaşte”, a mai spus Marius Giura. 

Florian Lungu, prezentatorul de legendă de la Garâna Jazz, îşi va lansa cartea “Moşu-Florian Lungu în dialog cu Doru Ionescu”, dar va lansa şi CD-ul sau de debut: “Florian Moşu Lungu – Sonoportret”

Fundaţia Culturală Jazz Banat va lansa a doua parte a documentarului In the Middle of Nowhere, o retrospectivă a momentelor importante consumate între 2012 şi 2015 pe scena festivalului. 

image

Teatru şi film la munte

Sâmbătă, pe 9 iulie, trupa de teatru Auoleu, cunoscută pentru reprezentaţiile ”mobile” din sate, oraşe şi chiar de peste ocean, va aduce la Gărâna spectacolul Circus Mundi, o istorie a lumii de azi, cu bune şi rele, care va stârni zâmbete şi hohote de râs.

Sâmbătă, 9 iulie, la ora 14.00, în sala de conferinţe a hotelului Gastho Tirol din Văliug, va avea loc  connferinţa: Jazz-ul românesc ca formă de promovare a culturii române în spaţiul european”. 

În seara aceleiaşi zile, după terminarea concertelor din Poiana Lupului, va avea loc proiecţia filmului ,,Bacalaureat”, de Cristian Mungiu. 

Pe toată durata festivalului, va putea fi admirată expoziţia de fotografii realizate la Gărâna de artiştii Dragoslav Nedici şi Liviu Tulbure.

image

În zilele de 8, 9  şi 10 iulie, între orele 9.30 -15.00, va aveal loc târgul naţional de viniluri adresat colectionarilor de muzică.

Bilete, abonamente şi kit de festival

Biletele pentru Gărâna Jazz Festival 2016 mai pot fi fi cumpărate online, pe site-ul biletmaster.ro, în trei variante:  bilet de 1 zi, la preţul de 90 de lei,  festival pass pentru 4 zile, la preţul de 320 de lei sau festival pass pentru 5 zile, la preţul de 400 de lei. Biletele şi abonamentele pot fi cumpărate şi la faţa locului, din Poiana Lupului.  

Cei care şi-au cumpărat deja bilete la festival sunt sfătuiţi să fie pregătiţi atât cu vestimantaţie şi accesorii potrivite pentru 5 zile petrecute la 1.000 de metri altitudine dar şi pentru vremea capricioasă. 

KITUL de festival poate fi consultat pe site-ul Gărâna: www.garana-jazz.ro/festival-kit. 

Citiţi şi:

Festivalul Gărâna Jazz 2016, ca la 20 de ani: cinci zile de maraton muzical în Munţii Semenic

Patru dintre cele mai aclamate trupe internaţionale ajung la Gărâna Jazz Festival, ediţia cu numărul XX


FOTO Pemii, strămoşii „imperiului“ de la Gărâna. „Dacă voiam ca nemţii din clasă să nu ne înţeleagă, vorbeam pemeşte“

FOTO Bijutierul care a adus jazzul la Gărâna: „Prima ediţie, de acum 18 ani, a fost o cântare între prieteni”


Gărâna, fermecătoarea capitală culturală din Munţii Banatului
 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite