Se fac paşi înainte pentru noua maternitate din Timişoara. Va costa 12 milioane euro, finanţare pe proiect transfrontalier România-Ungaria

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Noua maternitate din Timişoara se va construi lână Casa Austria
Noua maternitate din Timişoara se va construi lână Casa Austria

Se fac paşi noi pentru proiectul de construcţie a noului spital de Obstetrică şi Ginecologie din Timişoara. Unitatea spitalicească va costa 12 milioane de euro, pe proiect transfrontalier România-Ungaria.

Consiliul Judeţean Timiş a semnat contractul de realizare a studiului de fezabilitate pentru construcţia noii maternităţi din Timişoara. Beneficiarul proiectului este Spitalului Judeţean din Timişoara, care va avea la dispoziţie aproximativ 12 milioane de euro, pentru construcţia spitalului.

Proiectul a fost depus de Consiliul Judeţean Timiş, având ca partener Spitalul Universitar din Szeged, pe proiectul transfrontalier România-Ungaria.

“Valoarea acestui proiect este de 13,5 milioane de euro. Spitalul Judeţean va beneficia de 12 milioane de euro, iar partenerii noştri din Ungaria, 1,5 milioane de euro. Liderul de proiect este Consliul Judeţean Timiş, care are ca responsabilitate realizarea studiului de fezabilitate, proiectul şi construcţia maternităţii. Din bugetul acestui proiect, Spitalul Judeţean va avea la dispoziţie în jur de patru milioane de euro pentru achiziţia aparatelor şi dotare”, a declarat Călin Dobra. 

Noua maternitate se va construi pe un teren de aproximativ 5.000 de metri pătraţi, lângă Casa Austria. 

“Aşa este procedura pe Programul de Cooperare Transfrontalieră, de a semna un contract pentru realizarea studiului de fezabilitate. Acest proiect a fost aprobat de Comitetul de monitorizare şi evaluat la faza de Notă conceptuală. Până în martie 2019 avem obligaţia de a depune studiul. În 2019 va trebui să semnă contractul mare de finanţare, apoi se vor demara proiectarea şi execuţia. Sper să nu avem contestaţii, având în vedere că e şi un contract mare. 2020-2021 poate să fie un termen realist de realizare a lucrărilor. Ţinând cont de importanţa acestui proiect, atât colegii mei, cât şi echipa de la Spitalul Judeţean vor depune toate eforturile pentru acest extraordinar de important proiect în domeniul sănătăţii”, a mai spus Dobra. 

"Clădirea clinicii noastre datează din 1920"

Ca proiectul să fie eligibil, unul dintre criterii a fost ca numărul de paturi să rămână acelaş ca până acum, adică 130 de paturi. 

“Avem posibilitatea realizării unui spital modern, conform celor mai înalte standarde europene. Am mai avut proiecte cu colegii din Szeged, dar niciunul aşa de mare. Clădirea clinicii noastre datează din 1920, a fost un internat de fete în timpul războiului, nu a fost construit pentru spital. Am încercat să facem lucrări şi să aducem clinica la standarde civilizate, să ne putem desfăşura activitatea. Dar mai mult nu se poate face, avem nevoie de un spital nou. Dorim să aducem şi nişte protocoale şi ghiduri care nu există în ţara noastră, dar funcţionează foarte bine în Ungaria”, a spus medicul Izabela Petru, de la Clinica “Bega”.

Proiecte transfrontaliere cu Ungaria

Partenerii din Ungaria, Spitalul Universitar din Szeged, vor beneficia de 1,5 milioane de euro. „E foarte importantă această finanţare. O vom folosi pentru reabilitarea blocului operator al Clinicii de Obstetrică şi Genecologie şi reabilitarea, deja în curs, a Clinicii de Pediatrie. Acest proiect va îmbunătăţii serviciile medicale pentru copiii din ambele ţări”, a declarat Berecki Csaba, reprezentantul Clinicii de Pediatrie din Szeged.

Programul transfrontalier România-Ungaria are un buget de la Uniunea Europeană, pentru dezvoltare regională, de aproximativ 180 de milioane de euro. De acest buget beneficiază patru judeţe din România şi patru din Ungaria. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite