Se demolează fabrica din Timişoara care a făcut pantofi pentru Sophia Loren, Gina Lolobrigida, Harry Truman, Regele Mihai I sau cuplul Ceauşescu

Se demolează fabrica din Timişoara care a făcut pantofi pentru Sophia Loren, Gina Lolobrigida, Harry Truman, Regele Mihai I sau cuplul Ceauşescu

Demolarea fabricilor Guban şi Banatul FOTO Ştefan Both

Pentru demolarea platformei industriale Guban, de pe bulevardul Eroilor de la Tisa, autorizaţia a fost emisă în 13.06.2016 cu termenul de finalizare 26.09.2016.

Ştiri pe aceeaşi temă

Element central al vieţii din Timişoara, industria a animat viaţa cotidiană a mii de muncitori timp de 200 de ani. Multe din vechile fabrici din oraş, fie că au apărut în perioada Austro-Ungară, fie în „Epoca de aur” a comunismului, şi-au închis porţile. Unele au rămas încă în arhitectura oraşului. Altele au început să dispară, lăsând loc dezvoltării unei noi epoci. 
 
După demolarea fostei fabrici de pantofi “Turul” (deschis însă în 1901) sau “Banatul”, cum s-a numit mai târziu, în perioada comunistă - urmează să fie pusă la pământ şi fosta fabrică de încălţăminte Guban.

Interesant este că cele două fabric au fost vecine. Iar de demolarea ambelor situri imobiliare se ocupă acelaş architect, Demidov Sergiu, din Cluj. Beneficiarul lucrărilor sunt două firme din Bucureşti: IMS Park Development, pentru “Turul” şi GBN Imobil SRL, pentru Guban.
 
Rămâne în urmă un teren uriaş
 
Pentru “Turul”, aflată pe străzile Ştefan cel Mare şi Eroilor, autorizaţia de demolare a fost emisă în 18.12.2015 iar lucrarea trebuie să fie terminată la 19.09.2016. Practic nu mai există nimic în picioare din vechea fabrică.

Pentru Guban, de pe bulevardul Eroilor de la Tisa, autorizaţia a fost emisă în 13.06.2016 cu termenul de finalizare 26.09.2016.
 

Foto din satelit. Banatul, din partea dreaptă a imaginii, nu mai există. Urmează să fie demolat şi Gubanul. 

IMS Park Development este controlată de Broadhurst Investment LTD - un fond de investiţii din România, administrat de fondul de investiţii New Century Holdings (NCH) - un grup american de investiţii în ţările din Europa Centrală şi de Est.
 
Conform Wikipedia.org, în anul 2006, Broadhurst deţinea companiile Romarta, Winmarkt, Valmetex, pachete majoritare de acţiuni la Electroaparataj, Elpreco şi Vel Pitar, precum şi pachete minoritare din Unirea Shopping Center, Cocor Bucureşti, Antibiotice SA, Asirom, Oţelinox din Târgovişte, Turbomecanica, rafinăria Astra Română Ploieşti şi altele.


Banatul, înainte de demolare.


Banatul, după demolare.
 
În urma demolării celor două fabrici rămâne liber un teren uriaş, ale căror laturi se întind pe patru străzi. Deocamdată nu se ştie ce se va construi în acest loc, însă în zonă se vorbeşte de un centru comerical. 
 
Povestea Gubanului
 
Fabrica „Guban” s-a născut din ambiţia unui om cu doar cinci clase primare, născut într-un sat din judeţul Bihor, Blaziu Guban. La început, numele era legat doar de crema de ghete, însă ulterior s-a trecut la producţia de ceară şi alte soluţii pentru lipit ghete.
 
Prima pereche de pantofi Guban a ieşit pe poarta fabricii în 1959. De-a lungul timpului s-au produs sub acelaşi brand şi mobilă sau candelabre, însă ulterior, după 1990, această linie de a fost desfiinţată, ca de altfel şi cea de cremă de pantofi. După Revoluţia din 1989, din cei 3.000 de angajaţi mai rămăseseră doar câteva sute şi rămas doar producţia de pantofi de damă.

Corpul de clădire al Gubanului care nu va fi demolat.
 
Abia în anul 1995 s-a reuşit privatizarea fabricii, iar acum aceasta poartă numele de SC GP&Company S.A. şi face parte dintr-un grup de firme cu capital italian, însă foloseşte marca Guban pe produse. Fabrica funcţionează într-o hală aflată în corpul nou ridicat în timpul comunismului, care a fost rezervat pentru birouri. Se pare că acesta nu face parte din planul de demolare, având alţi proprietari.

Citiţi şi:
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: