Scuza penibilă a unui şofer prins cu peste 100 km/h prin localitate: pasagerii se grăbeau să îşi ia medicamentele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un şofer din Timiş cere în instanţă anularea amenzii primite din partea poliţiştilor care l-au prins circulând cu peste 100 de kilometri pe oră în localiate. În instanţă, şoferul s-a scuzat arătând că se grăbea să ajungă la domiciliul pasagerilor pe care îi transporta pentru ca aceştia să îşi ia medicamentele.

Şoferul vitezoman a fost prins de poliţiştii de la Rutieră circulând cu viteză în luna ianuarie a acestui an, pe DN 6, Timişoara-Lugoj, pe raza localităţii Şuştra.  În plasa poliţiştilor a căzut P.J., un şofer vitezoman care circula cu peste 100 de km/h în localitate. Mai exact, aparatul radar a înregistrat o viteză de 102 km/h. Şoferul, care se afla împreună cu alte două persoane, a fost amendat cu 765 de lei. Nemulţumit de sancţiunea primită, şoferul a contestat decizia în instanţă, la Judecătoria Lugoj.

În acţiunea din instanţă, şoferul a arătat că „a depăşit cu aproximativ 20 km/h viteza admisă de lege, motivat de faptul că în maşina avea 2 persoane cu probleme medicale, C. V. M. si S. I. M., care aveau nevoie grabnică de tratament, medicamentele fiind la domiciliul lor”. Şoferul a mai arătat că starea de fapt nu a fost dovedită de agentul constatator prin nicio probă, neexistând la rubrica martori asistenţi nicio menţiune şi nicio semnatură. De asemenea, P.J. a mai arătat că nu a fost sancţionat niciodată, că permisul de conducere îi este necesar pentru a-şi putea desfăşura activitatea profesională, că este nevoiaş şi are în întreţinere o fată care este studentă şi că are de plătit şi o rată de 70 euro/lună.

Radarul l-a dat de gol

Chiar dacă şoferul a declarat că a circulat cu maximum 70 de km/h, neexistând vreo probă care să arate că a circulat cu o viteză mai mare, poliţiştii au depus la dosar înregistrarea surprinsă de radar care arată că şoferul circula cu 102 km/h. În faţa acestei probe şoferul a susţinut că „aparatul de măsurare a vitezei a fost verificat metrologic în anul 2013, de atunci şi până la momentul constatării contravenţiei radarul putând avea anumite abateri”.

Pus în faţa probelor zdrobitoare, şoferul a încercat şi recuzarea judecătorului susţinând că acesta „a judecat speţe asemănătoare şi nu s-a acceptat verificarea aparatului de măsurare a vitezei de circulaţie şi posibilitatea apariţiei unor defecţiuni imprevizibile care îl impiedică pe şofer să controleze viteza în circulaţie”. Rămas să judece în continuare cazul, după ce a analizat punctele de vedere ale şoferului vitezoman şi ale Poliţiei, judecătorul de caz a decis să menţină amenda aplicată şoferului.

„Faptul că petentul transporta în autovehicul două persoane care suferă de o serie de boli nu constituie caz de forţă majoră si nu poate justifica conducerea autovehiculului cu o asemenea viteză în localitate. Dacă persoanele transportate aveau o urgenţă medicală, trebuia chemată salvarea, în caz contrar, prin conducerea autovehiculului pe drumurile publice cu depăşirea cu 52 km/h a vitezei maxime admise în localitate fiind pusă în pericol grav siguranţa circulatiei pe drumurile publice şi a participanţilor la trafic, inclusiv a persoanelor suferinde aflate în autovehicul”, se arată în decizia Judecătoriei Lugoj, care a fost atacată cu recurs la Tribunalul Timiş.  

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite