Salvarea unei mori din 1906. Hoţii au distrus iremediabil valţuri de un secol, instalaţii şi angrenaje unice FOTO

Salvarea unei mori din 1906. Hoţii au distrus iremediabil valţuri de un secol, instalaţii şi angrenaje unice FOTO

Moara din Valeapai a fost construită în varianta actuală în 1906 FOTO Acasă în Banat

Voluntarii Asociaţiei Acasă în Banat împreună cu cei de la 123 Forum Builder şi-au propus să salveze de la distrugere Moara de la Valeapai (Caraş-Severin).

Ştiri pe aceeaşi temă

Moara de la Valeapai, localitate aflată în judeţul Caraş-Severin, la graniţa cu Timiş, a fost construită în 1864 pe râul Pogăniş. A fost refăcută în 1906 şi a funcţionat până la începutul anilor 2000. De atunci a fost abandonată şi a început să se degradeze în mod accelerat. 

Mai mult, în urmă cu câteva săptămâni, hoţii de fier au intrat în moară şi au făcut ravagii, distrugând iremediabil valţuri vechi de peste 100 de ani, instalaţii şi angrenaje unice, totul pentru a extrage cât mai mult metal. 
 
Voluntarii Asociaţiei Acasă în Banat, care s-a ocupat cu restaurarea multor mori din zona de vest, au decis să intervină şi aici.  
 
„Misiunea noastră a fost să oprim distrugerea morii şi a o pregăti pentru o nouă viaţă. Ne-am adunat, cu mic cu mare, peste 40 de voluntari, de toate vârstele şi am petrecut o zi minunată în acest loc încărcat de istorie, dar şi cu un peisaj extraordinar. A fost nevoie de o curăţenie generală, de defrişarea vegetaţiei sălbatice din jurul clădirii, de stabilizarea unor porţiuni aflate în colaps, de blocarea ferestrelor şi uşilor sparte, dar mai ales a fost nevoie de voie bună! A fost o zi cu soare, am făcut multă treabă şi ne-am bucurat de fiecare moment petrecut împreună la Valeapai”, au transmis cei de la Acasă în Banat. 
Moara de la Valeapai FOTO Acasă în Banat

Vă mai recomandăm să citiţi:

Festivalul faptelor bune la Ilidia - Mica America. 30 de case zugrăvite în doar trei zile FOTO

Turism la morile de apă de la Rudăria. Oameni din toate colţurile ţării şi de peste hotare vin să le vadă FOTO

Morile de apă de la Rudăria, pe mâna voluntarilor. „Oamenii ăştia au venit să le cureţe mizeria, trebuie să afle asta şi localnicii” FOTO

Imagini din aceeasi galerie
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările