Sabin Bogoşel a dat şurubelniţa pe uniformă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisarul şef a fost electrician în tinereţe, apoi a lucrat la Poliţia Economică, iar de opt ani conduce Poliţia Timişoara.

PROFIL
Născut: 20 octombrie 1960, Jimbolia
Studii: Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza”
Job:  Şeful Poliţiei Municipiului Timişoara
Familie: Căsătorit

Comisarul şef Sabin Bogoşel, care conduce Poliţia Timişoara, de peste opt ani, a absolvit liceul în Arad, şi primii ani din viaţa de om al muncii i-a petrecut într-o întreprindere din Jimbolia, oraşul său natal. „Am fost electrician. Am fost bine pregătit, eram electronist în telecomunicaţii. În Miliţie am intrat pentru că un coleg de lucru tot spunea că fratele său câştigă bine în Miliţie şi atunci m-am dus la examen şi eu, după ce am obţinut acordul şi recomandarea şefului Poliţiei Jimbolia”, îşi aminteşte comisarul şef Sabin Bogoşel.

A dat examen la Şcoala de Ofiţeri Activi a Ministerului de Interne şi a avut noroc. „Am intrat printre ultimii, dar m-am pus pe învăţat şi am absolvit printre primii din promoţia mea. M-am ambiţionat pentru că mi-am luat şi soţia după mine la Bucureşti şi nu îndrăzneam să eşuez. Nu mi-a plăcut regimul cazon din şcoală, pentru că nu mi-a plăcut nici armata. Când eram în armată eram electronist şi când mă chemau la instrucţii, ba cădeau liniile telefonice, ba se defecta ceva, făceam eu ceva ca să chiulesc. Acum, la poliţie, nu s-a mai putut”, a spus Bogoşel.

Din anul 1987 a lucrat la Biroul Poliţiei Economice din cadrul Poliţiei Timişoara şi a vânat evazioniştii sau pe cei care făceau delapidări, iar ulterior a şi ajuns şeful biroului, în perioada 1995-1997 şi 2001-2003. „Am avut sute de cazuri rezolvate. Am făcut dosare penale şi am dus la arestare zeci de persoane care delapidau firme sau întreprinderi, care furau din gestiune şi măsluiau actele astfel încât banii să ajungă în firmele lor, proaspăt înfiinţate. A fost începutul privatizării în România, la începutul anilor 1990”, a mai povestit şeful Poliţiei Timişoara.

În ultimii ani, Bogoşel spune că infracţionalitatea în Timişoara a scăzut, pentru că a crescut de la un an la altul numărul persoanelor arestate, dar şi pentru că mulţi infractori au emigrat. „S-a redus numărul furturilor din maşini, din firme, din locuinţe. Avem mulţi infractori din alte judeţe care vin să dea lovituri în Timişoara. Dar este foarte bine că a scăzut numărul infracţiunilor cu violenţă: crime, lovituri cauzatore de moarte, tâlhării cu moartea victimei”, a mai spus Bogoşel.

Întrebări şi răspunsuri

Ce-i sfătuiţi pe tinerii care vor să îşi facă un viitor în poliţie?
Cred că tinerii trebuie să aibă chemare pentru această profesie şi să o facă din pasiune. Celor care cred că vor câştiga foarte mulţi bani în poliţie, pentru că aşa au auzit ei, nu le recomand să vină. Pe aici sunt numai oameni datori, cam toţi au credite şi rate la bănci.

Cum a evoluat pregătirea hoţilor în ultimii 20 de ani?
Erau mai profesionişti înainte, acum zece ani. Hoţii din locuinţe erau bine pregătiţi, aveau tupeu, erau bine organizaţi, studiau terenul. Nu se încurcau cu alte prostii. Acum s-au deprofesionalizat. Iar tâlharii, care fură un lanţ de aur, un telefon sau tâlhăresc pe stradă, sunt vai de capul lor.

Ce-i place
Îmi place că încă există agenţi şi ofiţeri care îşi fac datoria cu devotament, care sunt pasionaţi de munca de poliţie şi care nu aşteaptă o minune ca să îşi vadă de treabă.

Ce nu-i place
Nu-mi place că poliţia este tot timpul „sărită” când se alocă fonduri pentru logistică, pentru dotări. Noi mergem cu maşinile pe care alţii le duc să le topească în programul „rabla”. Avem maşini vechi, dar pretenţiile sunt mari.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite