S-a redeschis frontiera Triplex Confinium, între România, Ungaria şi Serbia. Se poate trece în voie pe lângă gardul antimigranţi FOTO

S-a redeschis frontiera Triplex Confinium, între România, Ungaria şi Serbia. Se poate trece în voie pe lângă gardul antimigranţi FOTO

Triplex Confinium FOTO Ştefan Both

Punctul Triplex Confinium, de la graniţa dintre România, Serbia şi Ungaria, s-a redeschis pentru acest sfârşit de săptămână, pentru a celebra cooperarea euroregională Dunăre-Criş-Mureş-Tisa (DKMT).


De 20 de ani, în fiecare lună martie, tripla frontieră, între România, Serbia şi Ungaria se deschide pentru cetăţenii celor trei ţări.

Călin Dorba, preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Kakas Béla, preşedintele Consiliului Judeţean Csongrád şi preşedintele în exerciţiu al DKMT, şi liderul Guvernului Provinciei Autonome Voivodina, Igor Mirovici s-au întâlnit la piatra Triplex Confinium, pentru tradiţionala festivitate de deschidere a graniţei triple; între România, Ungaria şi Serbia. Cei trei au deschis practic graniţele, trecând în Ungaria, la Kübekháza, locul unde a avut loc Adunarea Generală a Cooperării Regionale DKMT.

„În urmă cu 20 de ani, devansând evenimentul festiv al semnării actului de constituire al Euroregiunii din noiembrie, în luna mai a anului 1997, aici la Triplex Confinium, la punctul de întâlnire a graniţelor dintre ţările noastre, a avut loc prima deschidere a frontierei dintre cele trei ţări, act cu caracter profund simbolic. Prin aceasta, s-a deschis calea către un proces natural al reînnodării vechilor relaţii dintre locuitorii din această regiune. De atunci în fiecare an, la sfârşitul lunii mai, ne întâlnim pentru a sărbători apropierea dintre regiunile noastre, a locuitorilor din aceste zone şi a relaţiilor de bună colaborare. Înfiinţarea Euroregiunii Dunăre-Criş-Mureş-Tisa în urmă cu 20 de ani, prin semnarea protocolului de la Szeged, a aşezat bazele cooperării transfrontaliere în formă instituţională, a creat cadrul necesar desfăşurării diferitelor acţiuni de parteneriat în variate domenii, statuând un exemplu pentru autorităţile publice locale, comunităţile din regiune, pentru actorii economici şi pentru cetăţeni”, a declarat Călin Dobra.

„Continuăm o tradiţie de 20 de ani. Aceşti 20 de ani demonstrează că prin această cooperare, noi, cei care trăim pe cele trei laturi ale graniţei triple, ştim că doar prin strângere de mână există viitor. DKMT lucrează pentru implementarea proiectelor pentru comunităţile din cele trei ţări din zona frontalieră. Cadrul pentru aceste proiecte este asigurat de Programul Transfrontalier Ungar-Sârb, precum şi de Programele Transfrontaliere între Ungaria şi România. În spetele acestui sistem există o muncă asiduă şi relaţii prieteneşti foarte strânse. Sper că şi sarcinile pe care le aveam pentru viitor să le rezolvăm cu prietenie”, a declarat Kakas Béla, preşedintele Consiliului Judeţean Csongrád.

Noutatea din peisaj este gardul ridicat de ridicat de Ungaria la graniţa cu Serbia, pentru a împiedica intrarea ilegală a migranţilor. Legat de acest gard, Kakas a declarat: „Prietenia noastră nu despre gard vorbeşte. Gardul este pentru a proteja Europa. Din păcate a trebuit să ridicăm un gard în faţa lor. Nu se adresează vecinilor noştri, avem relaţii bune cu ei. E un instrument de protecţie faţă de cei care vin cu rele intenţii în Europa. De abia acum îşi demonstrează utilitatea acest gard. Cine vine cu intenţii bune, cu sufletul deschis, nu au nimic de ascuns, acela nu are nevoie să treacă pe frontiera verde. Poate să treacă legal, să fie înregistrat, şi nu este nicio problemă. Chiar nu îi înţelegem pe cei care riscă prin trecerea frauduloasă a greniţei verzi. Trebuie să ştim cine vine, de unde vine, unde merge".

La Adunarea Generală a Cooperării Regionale DKMT au fost prezentate proiectele oraşelor Timişoara şi Novi Sad, ambele Capitală Europeană a Culturii 2021. De asemenea, au fost decernate premii de excelenţă pentru proiecte euroregionale de succes, derulate din fonduri europene transfrontaliere. Este vorba despre un proiect în domeniul medical (screening de detectare a cancerului mamar), care are o valoare totală de peste 1 milion de euro şi care s-a realizat în parteneriat Csongrad-Arad; un proiect în domeniul sportiv-turistic, cu o valoare totală de 2,1 milioane de euro, realizat în parteneriat Timiş-Csongrad; un proiect destinat copiilor cu dizabilităţi, realizat în parteneriat Voivodina-Caraş-Severin; un proiect al regiunilor Voivodina şi Bacs-Kiskun, în valoare de circa 81.000 de euro, care are ca obiectiv integrarea socială şi profesională a femeilor din mediul rural.  

În ceea ce priveşte organizarea Adunării Generale festive din 21 noiembrie 2017, când cooperarea regională DKMT împlineşte 20 de ani de la înfiinţare, au fost făcute următoarele propuneri: invitarea miniştrilor de externe ai Ungariei, României şi Serbiei, a preşedinţilor de consilii judeţene care au semnat constituirea cooperării euroregionale şi a coordonatorilor naţionali care s-au implicat activ în proiectele DKMT şi organizarea unei expoziţii şi a unui concurs de fotografii, care să reflecte cele mai importante momente din istoria DKMT.

Frontiera Triplex este deschisă până duminică, la ora 18.00. Deocamdată nu s-a discutat despre deschiderea permanentă a frontierelor. Concret, există doar un proiect pentru a realiza un punct de trecere cât şi de drum asfaltat între Ungaria şi Serbia, care ar urma să fie finalizat în maxim doi ani. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: