Românul stabilit la Londra pe care toţi britanicii îl pot lua drept exemplu: face casele miliardarilor lumii. „Dumnezeu mi-a ieşit înainte într-un mod formidabil”

Românul stabilit la Londra pe care toţi britanicii îl pot lua drept exemplu: face casele miliardarilor lumii. „Dumnezeu mi-a ieşit înainte într-un mod formidabil”

Angela şi Nelu Ciorba, la gala în care firma Ciorba Construction Ltd a fost premiată FOTO Arhiva personală

Stabilit în Marea Britanie în urmă cu nouă ani, românul Nelu Ciorba şi-a înfiinţat acolo propria firmă de construcţii. Clienţii CC Ltd. (Ciorba Construction Ltd.) sunt bancheri, politicieni sau oameni de afaceri din centrul Londrei. Firma de construcţii a românului a fost medaliată cu argint la cea mai importantă competiţie a firmelor de profil din Regatul Unit.

Ultime evenimente din Marea Britanie, prin care populaţia a votat ieşirea din UE a Regatului Unit, i-au speriat pe unii dintre românii aflaţi la lucru aici. Nu este şi cazul lui Nelu Ciorba, românul care deţine o firmă de construcţii de mare succes în Londra. Originar din judeţul Satu Mare, Nelu Ciorba a plecat în 1998 în SUA, unde a lucrat în domeniul construcţiilor. S-a întors în România, dar nu s-a adaptat aici, a mers pentru o perioadă scurtă de timp în Suedia, iar din 2007 s-a stabilit în Marea Britanie.

În 21 octombrie 2011 lua fiinţă Ciorba Construction Ltd, numele companiei fiind ales la sugestia unui arhitect. Înainte de a avea propria firmă, Nelu Ciorba a ocupat o funcţie de conducere într-o companie de construcţii din Londra. „Din cauza unor interese interne, am fost dat la o parte pentru a face loc altuia, care avea rădăcini de familie cu cele ale directorului”, îşi aminteşte românul. Mărturiseşte că, la vremea respectivă, nu ştia că „o lovitură în spate, înseamnă, de fapt, un pas spre o nouă oportunitate în viaţă”.

Cele patru reguli de bază pe şantierele Ciorba Construct

Pasul înainte pentru Nelu Ciorba a însemnat înfiinţarea propriei firme de construcţii. „La început, am avut o foarte mică echipă cu care m-am aventurat în ale construcţiei, pornind cu renovări de apartamente. În prima fază, am avut pierderi considerabile, dar a venit un moment nesperat când lucrurile au luat o întorsătură neaşteptată şi, de acolo, a pornit oarecum ascensiunea”, a povestit românul.

Nelu Ciorba a explicat, pentru „Adevărul”, care a fost, din punctul său de vedere, secretul succesului. Românul povesteşte că tot timpul a avut în mintea sa patru gânduri şi, pentru că este foarte credincios, prima dorinţă a sa a fost să aibă binecuvântarea lui Dumnezeu în tot ceea ce face. Celelalte trei priorităţi ale sale au fost: relaţii oneste în afaceri, calitate şi excelare în muncă, respect între subcontractori sau muncitori.

Muncitor pe un şantier al firmei Ciorba Construction Ltd FOTO Ciorba Costruction 

„Ca om trecut prin diferite eşecuri şi fără un orizont clar într-o ţară străină, descurajat, obosit şi chiar încercat de gânduri stranii, a venit un moment de eliberare şi ridicare spirituală când Dumnezeu mi-a ieşit înainte într-un mod formidabil. În urma acestei experienţe, mi-am dat seama de importanţa acestui privilegiu şi am dorit enorm ca binecuvântarea lui Dumnezeu să fie în viaţa personală, dar şi în cea profesională”, a explicat Nelu Ciorba. Românul a căutat, apoi, oameni de caracter, responsabili, dornici să exceleze şi respectuoşi „pentru ca în relaţia mea contractuală să pot avea o relaţie bună şi deschisă cu ei”.

Tot datorită credinţei sale, românul a impus o regulă de bază în compania sa: „Am impus ca în şantierele noastre, în cadrul companiei sau în cercurile de discuţii,  numele lui Dumnezeu să nu fie luat în deşert. Nu am vrut să aud pe cineva că înjură de Dumnezeu. Foarte deschis mi-am expus punctul meu de vedere ca director şi owner (proprietar - n.r.), făcându-i pe cei din apropierea mea să înţeleagă că frecventez o biserică unde mă rog ca Dumnezeu să ne binecuvânteze în domeniul muncii, a relaţiilor noastre, îl consider Creatorul şi Tatăl meu, nu permit ca cineva să-mi vorbească de rău Tatăl”, a mai declarat românul, care a spus că au fost situaţii în care a mai dat o şansă, dar dacă cineva nu s-a conformat a fost concediat. „Regula aceasta primează în defavoarea celorlalte!”, a subliniat românul.

Lucrare din portofoliul firmei Ciorba Construction din Londra FOTO Ciorba Construction

Ciorba Construct are doi angajaţi: Nelu Ciorba şi soţia sa, Angela. Muncitorii care lucrează pentru firma românească de la Londra sunt pe cont propriu (self-employed), având contracte cu firma care îi angajează în diferite proiecte. Deşi încă tânără, firma românului din Londra a cunoscut succesul. După trei ani de monitorizare atentă din partea Considerate Construction Scheme, organizaţie independentă susţinută de Guvernul Marii Britanii al cărei rol este îmbunătăţirea imaginii industriei de constructii, Ciorba Construction Ltd a obţinut, în noiembrie 2015, medalia de argint, la cel mai important eveniment al anului în domeniu. Potrivit lui Nelu Ciorba, firma a fost premiată după ce a fost verificată în aproximativ 260 de puncte.

„Desigur că am fost plăcut surprinşi şi felicitaţi, totodată, pentru că o companie aproape 100% românească (singura până în acest moment premiată la un astfel de nivel – n.r.) a ajuns să fie alături de mari companii de tradiţie din UK la un asemenea eveniment , unele dintre aceste companii englezeşti fiind chiar moştenite de la părinţii sau bunicii lor”, a declarat Nelu Ciorba.

Prieteni ai premierului Cameron, printre clienţi

Firma românului din Londra are clienţi unul şi unul. Spre exemplu, unul dintre clienţii firmei Ciorba Construction Ltd este prieten cu David Cameron, cei doi având şi copiii la aceeaşi şcoală. „Activitatea companiei este centrată în cea mai mare parte în Central London (Chelsea), care este visul oricărui copil englez să locuiască când va devei matur, South Kensington, Belgravia şi, uneori, chiar Mayfair. Ne ocupăm cu diverse proiecte, precum lucrări de structură, basements (niveluri subterane), extensii, renovări complete de case sau apartamente. Venim în contact cu clienţi din segmentul de sus al societăţii, cum ar fi bancheri, directori de televiziune, parlamentari, manageri, oameni de investiţii de peste hotare, avocaţi sau oameni de afaceri. Recent am terminat un proiect pentru a doua cea mai bogată familie din Malaezia, adăugănd un nivel subteran până la 4.5 metri adâncime sub toată casa şi curtea din faţă”, ne-a mai declarat românul din Londra.

Lucrare din portofoliul firmei Ciorba Construction Ltd. FOTO Ciorba Construction


Potrivit acestuia, firma este în strânsă legătură cu arhitecţi, ingineri de strucutură, designeri şi inspectori în domeniul construcţiilor, cât şi cu diverse companii englezeşti angajate ca subcontractori. „Obiectivul nostru este să fim în continuare de încredere şi să demonstrăm că românii merită să aibă şansa lor peste hotare”, a mai spus românul. Soţia lui Nelu Ciorba, Angela, care îi este şi parteneră de afaceri, a declarat că Ciorba Construction Ltd. mai are un obiectiv:

„Vrem să îmbunătăţim domeniul construcţiilor, ca o ramură a industriei. De multe ori, muncitorii sunt desconsideraţi. Ce vrem noi este ca industria construcţiilor să nu mai pară o meserie de jos, vrem să îi îndrumăm pe băieţi să facă o calificare, să înveţe limba engleză, să fie mai bine văzuţi. Odată ce băieţii înţeleg lucrul acesta, pot să se ridice şi astfel să ridice şi compania”.

Lucrare din portofoliul firmei Ciorba Construction Ltd. FOTO Ciorba Construction

Românca a declarat că, pentru a atinge acest obiectiv, trebuie să aibă foarte multă răbdare şi onestitate. „Onestitatea este la bază. Încercăm să le spunem băieţilor tot timpul să fie oneşti, să spună când greşesc ca să putem corecta”, a mai declarat Angela Ciorba. Rezultatele unei astfel de abordări nu au întârziat să apară.

„Avem şi scrisori de mulţumire de la clienţi, dar ceea ce ne bucură cel mai mult este să vedem că revin clienţii la noi pentru că am făcut lucru bun de prima dată. De exemplu, avem o stradă unde am avut un proiect la numărul 9. Înainte să terminăm, vecina de la numărul 10 a venit şi a spus că vrea şi ea să îi lucrăm. Acum, vom avea şi casa de la numărul 1, care are acelaşi proprietar. Sunt nişte lucruri care pe noi ne încurajează. Nu ar veni la noi dacă nu am face lucrare de calitate”, a declarat Angela Ciorba.

Brexit, prin ochii patronului român din Londra

Nelu Ciorba îşi ştie locul. Nu are pretenţia unui analist politic, motiv pentru care acceptă să comenteze, pentru „Adevărul”, decizia Marii Britanii de a ieşi din UE din perspectiva unui român stabilit în Regat: „Britanicii au fost dintotdeauna un popor cu o istorie aparte, au contribuit enorm la descoperirile ştiinţei în toate domeniile, începând cu segmentul mecanic, trecând prin cel chimic, continuând cu cel tehnologic sau cel medical, dar au fost şi cel mai mare imperiu pe care l-a vazut vreodata Pământul!”, a declarat Nelu Ciorba. Românul consideră că, în ciuda declaraţiilor dure ale liderilor europeni, Uniunea Europeană nu vrea să renunţe uşor la Marea Britanie.

„Englezii nu-şi fac probleme serioase în ceea ce priveste piaţa de desfacere. Doar India, daca o luăm, asigură de 2,6 ori piaţa, comparând-o cu UE. Să nu mai vorbim despre cele 52 de ţări care compun Commonwealth şi care cândva au făcut parte din marele Imperiu Britanic, cu relaţii excelente şi în prezent”, a mai spus românul, care a admis că sunt şi incertitudini în momentul de faţă, dar că, dacă Marea Britanie va ieşi, până la urmă, din UE, „calitatea vieţii va creşte aici, casele, slujbele şi siguranţa vor fi primele în defavoarea altor dorinţe”. „Englezii vor să rămână englezi, după părerea mea, dar timpul ne va arăta răspunsul”, a concluzionat românul. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: