Românii care vor să achiziţioneze terenuri agricole ar putea fi sprijiniţi de Ministerul de specialitate

Românii
care vor să achiziţioneze terenuri agricole ar putea fi sprijiniţi
de Ministerul de specialitate

Daniel Constantin cauta modalitati de sprijinire a

Nevoită să deschidă piaţa locală a terenurilor agricole pentru străini, România ar putea căuta anumite soluţii pentru a ajuta fermierii români să cumpere înainte suprafeţele arabile.

Ştiri pe aceeaşi temă

Aflat la Timişoara pentru a susţine campania de informare legată de Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat că se gândeşte cum pot fi ajutaţi cetăţenii români să achiziţioneze terenurile agricole scoase la vânzare. „Pe lângă dreptul de preempţiune al vecinilor terenului vândut, al rudelor, al celor interesaţi din zonă, ne gândim la un sprijin pentru români să cumpere terenurile agricole. Acestea trebuie anunţate la primării, acolo cei interesaţi pot vedea anunţul. Străinii au cumpărat foarte mult teren la preţuri de nimic, iar acum suprafeţele respective stau nelucrate”, a spus Constantin.

De asemenea, el mai spune că din 2015 va creşte subvenţia acordată pe hectar, dar aceasta va viza în principal proprietarii de loturi mai mici. Suma acordată peste valoarea actuală va fi de 50 de euro. „Există o polarizare excesivă, marii proprietari de terenuri deţin prea mult din terenul arabil. Noi ne dorim să îi încurajăm mai mult pe cei cu suprafeţe între 5 şi 30 de hectare. Cei cu suprafeţe mici, ferme de subzistenţă, sunt deţinute de anumite familii pentru consumul propriu pentru ce au nevoie în familie, mai vând ceva şi în comună. Aceste ferme trebuie rentabilizate. Din acest motiv vrem să ajutăm această categorie de proprietari. În concluzie, proprietarii de suprafeţe mici sunt sfătuiţi să se asocieze, să facă parte din această categorie, zonă în care cultivarea pământului devine rentabilă”, a mai declarat Constantin.

Dacă ne gândim, cei cu 5 până la 30 de hectare sunt tot proprietari români. Străinii au achiziţionat şi deţin deja suprafeţe mari de terenuri arabile.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: