Românii din Serbia au ratat o şansă istorică de a intra pentru prima dată în Parlamentul de la Belgrad

Românii din Serbia au ratat o şansă istorică de a intra pentru prima dată în Parlamentul de la Belgrad

Partidul Sârb al Progresului a promis cetăţenilor că va duce ţara acolo unde îi este locul, în Uniunea Europeană

Alegerile parlamentare din Serbia, care au avut loc duminică, au fost câştigate fără drept de apel de Partidul Sârb al Progresului (SNS), considerat proeuropean.

Partidul Sârb al Progresului, condus de vicepremierul Alexander Vucici, a obţinut 170 de mandate din 250 ale Parlamentului unicameral de la Belgrad. Socialiştii premierului Ivica Dacici au obţinut doar 45 de mandate. SNS va putea să formeze liniştit viitorul guvern singur sau cu diferiţi aliaţi. 
 
Iată cum s-au împărţit mandatele în noul Parlament de la Belgrad în urma votului de duminică: SNS – 48,80% din total voturi valabil exprimate, adică 157 de mandate; Partidul Socialist din Serbia (în alianţa numită PSP – PUPS – JS) – 14%, adică 45 de mandate; Partidul Democrat (DS) – 5,90%, adică 19 mandate; Noul Partid Democrat (formaţiunea creată de fostul premier Boris Tadici) – 5,70% , adică 18 mandate; Mişcarea Maghiarilor din Voivodina (condusă de Istvan Pastor), 2,20%, adică 7 mandate; Partidul Acţiunii Democratice (condus de Sulejman Uglјanin, un partid al minorităţii bosniace din Serbia) – 1% din total voturi valabil exprimate, adică 3 mandate; Un partid al minorităţii albaneze numit Partija za demokratsko delovanje şi condus de Riza Halimi – 0,50%, adică 1 mandat.
 
Partidul fostului preşedinte sârb Vojislav Kostunica, DSS, nu a reuşit să treacă pragul electoral, rămânând în afara Parlamentului. 

Partidul Sârb al Progresului a promis cetăţenilor că va duce ţara acolo unde îi este locul, în Uniunea Europeană.

Pentru consolidarea puterii, deşi SNS ar putea să guverneze singur, se vorbeşte deja de crearea unor alianţe. La Belgrad se aşteaptă ca progresiştii vicepremierului Alexander Vucici să facă alianţă cu maghiarii, bosniacii şi albanezii. 

Românii s-au aliat cu musulmanii
   
Poate vă întrebaţi unde sunt românii. Ei bine, chiar dacă ei au avut pentru prima dată ocazia să intre în parlament, românii nu s-au înghesuit să meargă la vot, ori au votat pe cine au crezut ei de cuvinţă, dar nu cu partidul comunităţilor lor. Dezbninarea şi interesele personale au contribuit din plin la eşecul de la alegerile parlamentare.
 
Românii au preferat să meargă la alegerile parlamentare pe lista unor aliaţi. Astfel, Iniţiativa Românilor din Serbia, Românii Independenţi din Serbia (din Voivodina, condusă de Dorinel Stan) şi Asociaţia pentru Tradiţia şi Cultura Românilor „Dunărea" din Kladovo au sprijinit Partidul Democrat (care a obţinut 19 mandate).
 
Mişcarea Democrată a Românilor (Vlahilor) din Serbia a mers pe listele musulmanilor din Sandjak (zona Novi Pazar – Raška), Partidul Acţiunii Democratice. Partidul lui Suleiman Ugljanin s-a bucurat de 1 % din numărul total de voturi ale cetăţenilor şi are asigurat în parlament trei mandate. Însă, reprezentanta românilor din Serbia, Nataşa Toşici, a fost pe locul şapte pe lista coaliţiei SDA.

„Mi-am dorit, în primul rând, să se audă despre românii din Serbia şi să se audă că există un partid numit Mişcarea Democrată a Românilor din Serbia, care fiinţează de 23 de ani şi care acum iese la alegeri. Trebuie să se audă şi vocea noastră în Parlamentul Serbiei. Eu nu aştept să devin eu deputat, pentru că sunt pe locul 7 pe lista condusă de Sulejman Ugljanin, aştept ca prin cei ce vor intra în Parlament să se audă de toţi românii din Valea Timocului, de românii pe care îi reprezint eu şi partidul nostru”, a declarat înainte de alegeri Nataşa Toşici, preşedintele Mişcarea Democrată a Românilor din Serbia.
 
Un consilier municipal la Bor

În Valea Timocului, unde trăiesc peste 30.000 de români, rumâni sau vlahi, există două partide politice ale românilor: Mişcarea Democrată a Românilor din Serbia (MDRS) – condus de Nataşa Toşici şi Partia Neamului Rumânesc (Vlaška Narodna Stranka PNR / VNS) – condus de Predrag Balaşevici, care a participat doar la alegerile locale anticipate din Bor şi Negotin. 
 
Predrag Balaşevici, a candidad pentru un loc de deputat în Consiliul Municipal Bor, unde a reuşit să intre la limită. Formaţiunea politică din care face parte s-a aliat pentru alegerile locale anticipate din districtul Bor cu un partid care nu a trecut pragul electoral pentru Parlament, Partidul Democrat al Serbiei.
 
Balaşevici se afla pe locul doi pe listă şi a intrat în Consiliul Municipal, dar fără prea mari şanse în faţa celor de la Partidul Sârb al Progresului, marii câştigătorii ai alegerilor parlamentare.
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: