VIDEO România a cucerit Nanga Parbat (8.125 metri) din Himalaya: Patru alpinişti au ajuns pe al nouălea cel mai înalt vârf din lume

VIDEO România a cucerit Nanga Parbat (8.125 metri) din Himalaya: Patru alpinişti au ajuns pe al nouălea cel mai înalt vârf din lume

Dificilul vârf Nanga Parbat a fost cucerit de patru alpinişti români FOTO Shutterstock

Expediţia românească Nanga Parbat 2013 s-a încheiat cu o nouă premieră naţională. Zsolt Török,  Marius Gane, Teo Vlad şi Aurel Sălăşan au ajuns pe al nouălea vârf din lume, Nanga Parbat.

Ştiri pe aceeaşi temă

Succes remarcabil al alpinimsului românesc. Expediţia Nanga Parbat 2013 a reuşit. Patru din cei cini alpinişti români care au plecat pe Himalaya au reuşit să urce pe vârful Nanga parbat (8.125 de metri), al nouălea ca înălţime din lume. 
 
Zsolt Török,  Marius Gane, Teo Vlad şi Aurel Sălăşan sunt cei patru temerari care au ajuns astăzi, 19 iulie, pe Nanga Parbat numit şi "Muntele Destinului". 
 
Din păcate, bănăţeanul Bruno Adamcsek (sportivul legitimate la CSU Timişoara) a fost nevoit să se întoarcă de la 7.300 de metri, în urma unor probleme de sănătate. 
 
Nanga Parbat se află în Himalaya, la graniţa dintre Pakistan şi Kasmir. Latura Rupal, pe care au urcat alpiniştii români, este cea mai mare, mai tehnică şi mai dificilă rută de urcat pe Nanga Parbat
 
Expediţia condusă de arădeanul Zsolt Török a început în 5
iunie, de la Bucureşti, iar pe 11 iunie românii şi-au pus corturile în Tabăra de Bază (4.700 metri). După mai multe zile de anclimatizare, alpiniştii au început escaladarea spre tabăra de la 6.600 metri.
 
În 23 iunie, când românii se aflau pe munte, în tabăra de la Diamir, un grup de terorişti talibani au ucis 11 alpinişti. Ambasada Română de la Islamabad a intervenit la autorităţi ca alpiniştii români să nu fie evacuaţi de pe munte. 
 
Românii au mai avut câteva tentative de a escalada vârful, însă au renunţat din cauza condiţiilor meteo. Astăzi, 19 iulie, după opt ore epuizante de căţărare, cei patru alpinişti au ajuns pe vârful Nanga Parbat, la 8.125 metri.

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările