Româncă voluntară în Africa, despre masacrul din Kenya: „De ziariştii ucişi în Paris vorbeşte tot globul, dar nu se spune nimic de creştinii omorâţi în Kenya”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Atentatul terorist căruia i-au căzut victime aproape 150 de studenţi creştini din Kenya a şocat lumea creştină. Un pastor din Kenya a declarat pentru „Adevărul” că suflarea creştină este îngrijorată de turnura pe care au luat-o lucrurile, iar o tânără din Timişoara care a fost într-o misiune creştin-umanitară în Kenya s-a declarat îndurerată de ignoranţa comunităţii internaţionale faţă de atacul terorist din Kenya.

Teroriştii grupării islamice Al-Shabaab, afiliată reţelei teroriste Al-Qaeda, au ucis 148 de persoane şi au rănit alte câteva zeci după un atac comis vineri într-un campus universitar din nordul Kenyei. Ţinta atacurilor au fost studenţii creştini. Potrivit agenţiilor internaţionale de ştiri, teroriştii au intrat în campus, au luat aproximativ 800 de ostatici, i-au separat pe studenţii care s-au declarat creştini de cei musulmani şi i-au ucis pe creştini. Frederick Faradays, un pastor creştin din Nairobi, capitala Kenyei, a declarat că atacul terorist comis în Vinerea Mare i-a şocat pe creştinii din Africa. „Toţi (n.r. creştinii) se roagă pentru naţiune acum. Au rămas (n.r. în ziua atacului) să îşi petreacă noaptea în biserică pentru a-şi continua rugăciunile”, a declarat pastorul african pentru „Adevărul”. 

Potrivit lui Frederick Faradays (foto jos), masacrul creştinilor din nordul Kenyei are la bază o decizie politică de acum patru ani. „Totul a debutat ca o problemă politică. Kenya şi-a trimis trupele militare în Somalia, acum patru ani, pentru a ajuta la menţinerea păcii şi pentru susţinerea morală a naţiunii. Astfel, un grup extremist a început să efectueze atacuri de răzbunare asupra Kenyei. În cele din urmă, toate acestea s-au transformat într-o luptă între creştini şi musulmani. Creştinii încă nu au ripostat. Nu există zeloţi (n.r. fanatici) aici, iar creştinii se zbat să înţeleagă de ce o luptă politică trebuie să se răsfrângă asupra lor”, a mai declarat pastorul Faradays potrivit căruia partea de Nord Est şi de coastă a Kenyiei sunt grav afectate. 

„Acestea sunt zone care sunt predominant musulmane. Creştinii se zbat din greu să poată locui liniştiţi acolo. Liderii musulmani neagă că aceasta (n.r. persecuţia creştinilor) este o chestiune care ţine de islam, iar Guvernul pare să îi creadă, ceea ce este un lucru nefericit. Este evident că creştinii sunt principala ţintă a acestor masacre”, a mai declarat Faradays.

Frederick Faradays, pastor creştin în capitala Kenyei, Nairobi FOTO Facebook

Potrivit pastorului, grupările teroriste islamice au reuşit să-şi racoleze adepţi profitând de şomajul extrem de ridicat din ţară, de aproximativ 25.000 de tineri musulmani sau creştini nepracticanţi. „Sunt atraşi cu bani şi câştiguri materiale. Sunt instruiţi în practici extrem de violente, ca mai apoi să realizeze că au fost convertiţi la credinţa musulană”, a punctat Faradays.

image

 Ema Mihuţ este unul dintre zecile de studenţi, membri ai organizaţiei Tumaini, care desfăşoară misiuni creştin-umanitare în Kenya. Ultima dată tânăra din Timişoara a fost în Nairobi, Kenya, în luna septembrie a anului trecut, când se împlinea un an de la atentatul terorist în care au fost ucise aproape 80 de persoane într-un mall din capitala Kenyei.  

„Controalele stricte cu detectoare de metale la fiecare intrare în supermarket m-au făcut să văd că acele evenimente au rămas puternic imprimate în "mintea Kenyei". Controalele erau tot mai multe şi stricte în apropierea zile de 21 septembrie. Kenya se temea de un nou atac din partea somalezilor. Si a venit.. aşa ca un "cadou" de Paşte”, a declarat Ema Mihuţ pentru „Adevărul”. 


Stradă din zona în care locuiesc Kenyienii cu care a lucrat timişoreanca Ema Mihuţ

Tânăra din Timişoara a mai spus că este extrem de interesată de ce s-a întâmplat în Kenya. „Am mulţi prieteni în Kenya (Nairobi) şi mă doare să le văd statusurile pe Facebook, trişti de tot ce s-a întamplat. Vreau să le înţeleg nervii şi frustrările. Cel mai mult mă doare că, în această situaţie, ei chiar simt că noi, Europa, nu suntem alături de ei. De ziariştii ucişi în Paris într-un atac pe care eu îl deplâng, vorbeşte tot globul, dar nimeni nu aminteşte ceva de cei 148 de studenţi creştini ucişi în Kenya. Trăim într-o indiferenţă aşa subtilă de care nici măcar nu ne dăm seama. Tragedii de genul acesta nu se întâmplă numai în Kenya, ci şi în Somalia, R.D. Congo, Nigeria şi lista poate continua. Rămâne să vedem dacă indiferenţa noastră va rămâne tot cea mai confortabilă opţiune!”, a mai spus Ema Mihuţ. 

image


Condiţiile în care locuiesc kenyenii cu care Ema Mihuţ a lucrat ca voluntar 

image
Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite