Român alungat din Anglia de groaza vieţii din Londra: „Mulţi români de aici trăiesc traume, dar le e ruşine să spună”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Remus şi Gabriela Lupu, o familie de români din Timiş stabilită la Londra, se întorc acasă după aproximativ jumătate de an în Marea Britanie. Remus Lupu dezvăluie o faţă urâtă a Londrei, scoţând la iveală condiţiile grele în care stau mulţi români din Anglia, care, în ciuda greutăţilor, nu au curajul să revină în ţară şi nici măcar să vorbească despre adevărata lor viaţă din Anglia.

Din familia Lupu, prima care a plecat în Anglia a fost Gabriela. După trei luni în care tânăra a lucrat la un azil de bătrâni, în Anglia a mers şi soţul ei, Remus. După două săptămâni în care a aşteptat să îşi rezolve problemele cu actele, tânărul s-a angajat la o firmă de construcţii. „Noi făceam pereţii despărţitori ai unui bloc după ce o altă firmă ridica structura”, a explicat Remus. Bărbatul susţine că în dimineaţa în care s-a aflat rezultatul referendumului pentru ieşirea din Uniunea Europeană aproximativ 400 de europeni, dintre care 30 de români, au fost înştiinţaţi că este ultima zi de lucru.

„Eu cred că s-a făcut o selecţie a europenilor. De aici se face selecţia pentru plecarea imigranţilor înapoi în ţările lor pentru că dacă rămâi fără serviciu, rămâi pe stradă pentru că nu ai bani să îţi plăteşti chiria. Dacă nu ai bani să îţi plăteşti chiria, nu ai bani nici de mâncare. Atunci ajungi să rămâi pe stradă şi să furi. Dacă ai furat, te prinde Poliţia, te ţine o lună în arest şi te trimite acasă”, a mai spus lugojeanul, potrivit căruia la locul de muncă a apărut şi o pancartă pe care scria „Go home!”.

Londra altfel

Lugojeanul susţine că decizia de concediere nu i-a afectat viaţa, dat i-a afectat conştiinţa pentru că „aici nu rezişti mult psihic daca cunoşti binele şi răul”. Remus Lupu susţine că mulţi români, bulgari, polonezi trăiesc un fel de sclavie modernă. „Un european nu are ce să facă la Londra în afară de a munci şi a face 2-3 poze la roată sau la Big Ben cu care se mândrească apoi că sunt la Londra. Nu mulţi vor să vorbească despre viaţa adevarată de la Londra. Ştiţi de ce? Pentru că au un job de mai mulţi ani, de care trag şi cu dinţii, să-l păstreze, iar dacă spun ceva de rău, sunt daţi afară din companii. Sunt multumiţi că primesc 1700-1800 de lire lunar, însă conditiile de trai nu vi le poate povesti nimeni, nici eu. România nu e pregătită pentru a-şi primi românii acasă. E un joc politic murdar din care avem de suferit”, a spus lugojeanul care a decis să îşi ia famillia şi să se întoarcă acasă.

„Pentru o familie tânără care visează să îşi facă un viitor în Anglia este o experienţă de viaţă care te lasă cu un gust amar. Este ca şi cum mănânci o cireaşă foarte frumoasă şi te lasă cu un gust amar. Am văzut foarte multe aici în două luni de zile, de la paradele homosexualilor până la drogaţi, beţivi, beţive, bătuţi pe stradă. Mi-a povestit un coleg de-al meu că pentru cinci lire, un negru a pus cuţitul la gât. Românii şi în general europenii care vin aici trăiesc traume, dar nu vor să şi le arate pentru că ştiu ce e acasă. Se complac în ceea ce este aici şi devine un mod de viaţă, dar pentru cineva cu principii sănătoare, Anglia nu e o ţară în care să îţi realizezi un vis. Când spuneai Anglia, spuneai că e un nivel superior, dar dacă vii aici să locuieşti şi vezi câteva dedesubturi nu mai ai aceeaşi părere. Să vezi în fiecare zi femei moarte de bete pe stradă, să vezi drogate în faţa ta, să-i vezi morţi de beţi în staţiile de autobuz. Nu e ţara care îţi oferă maxima siguranţă”, a declarat Remus.

Drama românilor din Londra

Lugojeanul a declarat că foarte mulţi români ar vrea să se întoarcă acasă, dar sunt prinşi într-un cerc vicios din care nu pot să scape. „Ar vrea să plece, dar în momentul de faţă nu mai pot pentru că sunt prinşi de sistem, de contracte. De exemplu, eu câştig undeva la 1.300 – 1.400 de lire, dar dau chiria 600 de lire, plus mâncare, plus abonament la transport, pe haine, mai rămân cu 100 sau 200 de lire. Trăieşti cu gândul că familia spune‹‹ wow, eşti la Londra››, dar nu mulţi povestesc chestiile astea pentru a nu se face de râs în ţară”, a declarat Remus, care a povestit şi condiţiile în care trăiesc muncitorii români stabiliţi la Londra.

„Chiria pe o cameră de ¾ este 600 de lire. Sunt zece oameni la o toaletă şi zece oameni la bucătărie. Nici în casă nu povestesc mulţi. Sunt dedesubturi pe care nimeni nu le zice pentru că nu vor să spună cum trăiesc la Londra. Dacă în România sau în altă ţară din Uniunea Europeană ar merge zece la acceeaşi toaletă ar fi o problemă. Aici nu mai e o problemă. Te gândeşti că ai un câştig, dar câştigul tău se duce pe altceva. Îţi trebuie haine, echipamente de lucru, scule dacă eşti muncitor şi la sfârşitul lunii când tragi linie nu rămâi cu nimic”, a mai declarat Remus Lupu, potrivit căruia mulţi români ar duce-o mai bine acasă decât la Londra.

„Aici câştigi 1.700 de lire şi în România câştigi 1.700 de lei. Din banii ăştia, în Londra nu te alegi cu foarte mult. Să zicem că pui deoparte 200 de lire dacă nu bei şi nu fumezi. Ei, în România dacă ai un salariu de 1.7000 de lei, 600 de lei îi pui deoparte. Şi eşti acasă, nu te aşteaptă nimeni nimeni cu pancarte ‹‹Căraţi-vă acasă››. Într-un restaurant am văzut următorul afiş: ‹‹Dacă lăsaţi copiii nesupravegheaţi, vor fi vânduţi ca şi sclavi››. Pune în România într-un restaurant un afiş din ăla. Pune-l şi vezi ce se întâmplă. Sunt chestii care sunt puse să te denigreze şi să lucreze în subconştientul tău şi să zici: ‹‹Asta e, sunt cel mai fraier, nu am ce să fac. Acuma sunt aici, trebuie să trag, am trei copii acasă trebuie să mă lupt››. Nu ai ce să faci. Foarte mulţi ar pleca, numai că nu pot din cauza sistemului sau pentru că nu au bani”, a mai spus lugojeanul. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite