Riscurile uriaşe la care se supun cei care mint ca să fenteze izolarea: „Nu vor beneficia la timp de tratamentul necesar“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicul timişorean Virgil Musta face un apel la responsabilitate şi îi avertizează pe aceia care mint ca să nu respecte izolarea că, pe lângă faptul că reprezintă un risc pentru alţii, se supun ei înşişi riscului de a nu fi testaţi şi trataţi în timp util.

Într-o postare pe grupul City Doctors, creat pentru a fi oferite informaţii legate de criza COVID-19, medicul timişorean Virgil Musta, de la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara face un apel la responsabilitate, avertizând că aceia care mint în declaraţii ca să fenteze autoizolarea riscă inclusiv să nu fie diagonosticaţi în timp util şi să nu beneficieze la timp de tratament.

„Autoizolarea este un act de responsabilitate, dar este şi obligatorie în cazul persoanelor venite din alte ţări sau în cazul persoanelor care au avut ocazia să fie în preajma unora care au fost depistaţi pozitiv cu noul coronavirus. Chiar dacă au trecut cumva de filtrul autorităţilor sau dacă autorităţile nu află că au fost în preajma celor depistaţi pozitiv, persoanele respective TREBUIE să se AUTOIZOLEZE! Iar dacă apelează la servicii medicale ulterioare, este esenţial ca în declaraţia pe proprie răspundere pe care o dau acolo, dacă au fost în situaţiile de mai sus, să le menţioneze foarte clar”, avertizează medicul Musta.

Doctorul care conduce secţia în care s-au vindecat până acum zeci de pacienţi atrage atenţia că „minciuna şi nerespectarea regulilor impuse în această perioadă pot conduce la consecinţe tragice pentru cei în cauză, cât şi la contaminarea multor altor persoane”. „Conform legislaţiei în vigoare, persoanele ce se întorc din străinatate, completează un formular pe proprie răspundere în care specifică locul de unde vin şi au obligaţia să se autoizoleze sau sunt carantinaţi imediat ce au ajuns în ţară. Dacă în timpul autoizolării sau carantinării prezintă simptomatologie, anunţă DSP şi intrand în definiţia de caz, beneficiază de testare, permiţând astfel depistarea infecţiei mai devreme, cu mai multe şanse de vindecare. Dacă, spre exemplu, o persoană a cărei stare de sănătate se înrăutăţeşte şi apelează la un moment dat la servicii medicale şi nu s-a autoizolat sau nu a declarat factorii de risc menţionaţi, nu se va încada în definiţia de caz pentru suspiciune de noul coronavirus, nu va beneficia la timp de testul pentru depistarea infecţiei şi apoi de tratamentul necesar”, subliniază doctoral Musta, care atenţionează că „acest lucru poate fi fatal, pentru că uterior, dacă starea de sănătate se agravează şi mai tare şi prezintă simptome de COVID-19, i se va face testul, dar poate va fi prea târziu”.

În afară de implcaţiile individuale, vorbim aici şi despre impactul acestui comportament asupra celor din jur. Faptul că o persoană nu s-a autoizolat imediat după veniea în ţară, conduce probabil la îmbolnăvirea membrilor familiei şi a altora din comunităţile pe care le frecventeaza. În plus, e foarte probabilă contaminarea personalului medical cu care intră direct în contact, nefiind încadrat corespunzător, datorită declaraţiei false. Un şir de acţiuni iresponsabile, cu consecinţe care pot fi tragice pentru cel în cauză, dar şi cu impact major legat de infectarea posibilă a altor persoane şi a cadrelor medicale. Sper ca atât populatia, cât şi noi cadrele medicale să facem tot ce e necesar ca astfel de cazuri să fie evitate, spre binele tuturor”, este apelul medicului Musta.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite