Rezultate Bacalaureat 2013 / Suspiciuni de fraudă şi la un liceu din Timiş

Rezultate Bacalaureat 2013 / Suspiciuni de fraudă şi la un liceu din Timiş

Rezultatele de la Gătaia sunt privite cu suspiciune. FOTO: Arhivă

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş s-au aflat miercuri dimineaţa la Gătaia, unde au chemat la audieri directoarea liceului din localitate şi cinci elevi, existând suspiciuni de fraudă. Până acum nimeni nu a fost pus sub acuzare.

Ştiri pe aceeaşi temă

UPDATE Directoarea Liceului din Gătaia, judeţul Timiş, Gabriela Neda, a declarat, miercuri, pentru Mediafax, că a fost audiată de către procurori şi că le-a spus acestora că nu înţelege de ce a fost chemată la audieri, deoarece nu a avut vreo legătură cu examenul de bacalaureat susţinut de absolvenţii din Gătaia.
 
"Le-am spus procurorilor că nu am avut legătură cu examenul de bacalaureat susţinut de absolvenţii din Gătaia la centrul de examen de la Deta, eu fiind în comisie la Colegiul Naţional Bănăţean din Timişoara", a declarat Gabriela Neda.
 
Directoarea liceului din Gătaia a mai spus că nu are cunoştinţă că s-ar fi adunat bani din partea elevilor, care să fie apoi oferiţi drept mită profesorilor din comisia de examinare ori supraveghere.
Gabriela Neda a mai precizat că cinci eleve de la Liceul din Gătaia sunt audiate de către procurori, însă a subliniat că este vorba despre eleve foarte bune la învăţătură.
 
"Cele cinci eleve care sunt acum la audieri au medii foarte mari, peste 9.00, la bacalaureatul din această sesiune. Ele sunt foarte bune la învăţătură şi nu e nicio surpriză că au obţinut aceste rezultate", a declarat directoarea.
 
Potrivit directoarei liceului din Gătaia, 67 de absolvenţi s-au înscris la examenul de bacalaureat din această sesiune. Unul nu s-a mai prezentat, iar din cei 66 care au dat toate probele 49 au promovat. Gabriela Neda a adăugat că în fiecare an elevii liceului pe care îl conduce au reuşit să ia, în marea lor majoritate, note foarte bune la examenul de bacalaureat şi că scoala a înregistrat o rată de promovabilitate foarte bună.
 
Inspectorul-şef al Inspectoratului Şcolar Judeţean Timiş, Cornel Petroman, a declarat, conform Mediafax, că directoarea Liceului din Gătaia, Gabriela Neda, s-a prezentat la sediul Poliţiei din Deta să fie audiată de către un procuror, deşi aceasta a făcut parte dintr-o comisie de bacalaureat din Timişoara.
 
Cornel Petroman a declarat că, după părerea sa, nu avea cum să aibă loc fraudă la examenul de bacalaureat la Liceul din Gătaia deoarece aici nu a fost centru de examinare şi că absolvenţii de liceu din Gătaia au susţinut examenul la centrul din Deta.
 
"La Gătaia nu am avut centru de evaluare sau examen. Cum poţi spune că a fost fraudă la Gătaia? Centrul de examen a fost la Deta. Directoarea din Gătaia a făcut parte din comisia de examen de la Colegiul Bănăţean din Timişoara. Nici măcar nu s-a dus la Deta", a declarat Petroman.
 
Întrebat dacă are cunoştinţă că directoarea de la Liceul din Gătaia sau elevi ai acestui liceu sunt audiaţi de procurori, Petroman a răspuns că doar directoarea s-a dus la sediul Poliţiei Deta. "Un procuror a sunat-o pe doamna directoare Gabriela Neda să îi spună să vină la sediul Poliţiei Deta pentru a fi audiată. Doamna directoare s-a dus la Poliţie de bunăvoie. Eu, dacă eram în locul ei, nu m-aş fi dus, vă spun sincer. Ea nu are nicio treabă cu ce s-a întâmplat la centrul de la Deta. Ce poţi să îi pui în cârcă acestei femei? În plus, la Deta au dat examen şi alte licee. Cât despre elevi, eu nu ştiu să fie vreun elev audiat", a declarat Petroman.
 
Şeful ISJ Timiş a mai spus că, dacă se vor adeveri suspiciunile de fraudă, cei vinovaţi vor fi traşi la răspundere.
 
Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş audiază, miercuri, mai mulţi elevi şi profesori de la liceul din Gătaia, existând suspiciunea de fraudă la examenul de bacalaureat, au declarat surse judiciare.
 
Potrivit surselor citate, elevii de la Liceul din Gătaia au susţinut bacalaureatul în centrul de exameninare de la Colegiul Tehnologic Sf. Nicolae din Deta, alături de elevii de la liceele din Deta, Ciacova şi Peciu Nou.
 
Sursele citate mai spun că aproape 50 de elevi ai Liceului din Gătaia ar fi dat câte 200 de lei fiecare profesorilor din comisia de bacalaureat de la centrul de examinare din Deta, pentru a promova examenul de bacalaureat. Banii ar fi fost strânşi sub pretextul unor activităţi festive prilejuite de sfârşitul liceului.
 
Elevii de la Liceul din Gătaia au dat Bacalaureatul la Centrul de Examinare Deta, acolo unde au mai susţinut examenele şi tineri de la Liecul Teoretic Peciu Nou (cu o promovabilitate de 94,23 la sută), Liceul din Ciacova (83 la sută) şi cei de la Liceul din Deta, cu un procent de promovabilitate de 41,94 la sută. Cornel Petroman, inspectorul şcolar judeţean din Timiş, a declarat luni că va cere verificări cel puţin la Liceul din Peciu Nou, având în vedere scorul surprinzător de mare al promovabilităţii.
 
”Vom face verificări, pentru că au rezultate foarte bune şi au avut şi anul trecut. Mi-am exprimat nedumerirea faţă de rezultatele de la acest liceu care s-a clasat înaintea unor licee de tradişie din Timişoara, cum ar fi Moisil sau Pedagogic. Asta cu atât mai mult cu cât la această şcoală învaţă copii din câteva sate din jurul comunei. Dar poate că aceşti copii se ţin mai bine de carte şi dascălii lor sunt mai exigenţi”, a spus luni Cornel Petroman, inspectorul şcolar general din Timiş.
 
Citeşte şi:
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările