Rezultatul expertizei din dosarul porţii de intrare în Timişoara care s-a prăbuşit peste un tânăr de 24 de ani, omorându-l

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Stefan Both
FOTO Stefan Both

Procurorii care realizează ancheta din dosarul porţii de la intrare în Timişoara, prăbuşită peste un tânăr de 24 de ani, care a şi murit, au solicitat realizarea unei expertize tehnice. Concluziile experţilor arată nereguli grave în reabilitarea porţii, care s-a făcut în 2015.

Opt persoane, printre care viceprimarul Timişoarei Dan Diaconu, fostul arhitect – şef Ciprian Cădariu şi patronul firmei Stareto SRL, Liubomir Ostoin, sunt cercetate în ancheta privind prăbuşirea porţii de la intrarea în Timişoara dinspre Lugoj, care s-a prăbuşit la furtuna din 17 septembrie 2017, omorând un om. Potrivit pressalert.ro, procurorii care realizează ancheta au solicitat o expertiză ale cărei concluzii arată nereguli în reabilitarea porţii.

Astfel, potrivit sursei citate, placarea grinzii metalice care se sprijinea pe cei doi stâlpi laterali a făcut ca suprafaţa expusă vântului să fie mai mare. „Viteza vântului, cu toate că a fost una deosebit de puternică, a fost una prevăzută în normele de proiectare, iar dacă se făcea un calcul structural înaintea placării structurii, se putea observa de la faza de proiectare, că s-ar fi depăşit momentul capabil al stâlpilor de beton şi existenţa riscului ca aceştia să-şi piardă stabilitatea”, se arată în expertiza citată de pressalert.ro.

Experţii au mai stabilit că documentaţia tehnică pentru autorizarea lucrărilor „nu îndeplineşte condiţiile minimale pentru obţinerea autorizaţiei de construire, respectiv nu respectă conţinutul cadru al documentaţiei tehnice pentru autorizarea executării lucrărilor de construcţii”. Cei doi experţi care au realizat lucrarea au arătat că din documentaţia de autorizare a lucrării de amenajare a porţii lipsesc documente esenţiale, inclusive acordul emis de Inspectoratul de Stat în Construcţii.

„”În opinia noastră lucrările de modernizare prin placarea cu plăci de fibro-ciment nu reprezintă lucrări de pericol public şi nu se justifica solicitarea unei autorizaţii în regim de urgenţă (emisă în 24.10.2014., n.a) mai ales că începerea lucrărilor s-a comunicat în luna a 6-a 2015”, se mai arată în expertiză.

Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite