Revolta medicilor după ce trei micuţi au murit de rujeolă: „Există un trend printre părinţi de a nu vaccina copiii. Este vorba despre siguranţa naţională!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vaccin FOTO Click

Doi dintre copiii decedaţi din cauza rujeolei sunt din judeţul Arad, iar unul este din Timiş. De altfel, cele două judeţe sunt, conform statisticilor naţionale, în Top 5 privind epidemia de rujeolă, cu 113, respectiv 80 de cazuri, cele 675 de cazuri raportate, anul acesta, de Minister în 23 de judeţe.

Trei copii cu vârste de sub un an au murit, conform Ministerului Sănătăţii, în ultimele opt luni, din cauza rujeolei. Toţi cei trei copii care au decedat aveau sub un an, adică sub vârsta la care se efectuează vaccinarea împotriva rujeolei. Micuţii ar fi putut, însă, fi protejaţi prin neapariţia rujeolei la copiii mai mari, trecuţi de vârsta de vaccinare, dacă aceştia ar fi fost vaccinaţi. 
 

Doi dintre copiii decedaţi sunt din judeţul Arad, iar unul este unul este din Timiş. De altfel, cele două judeţe sunt, conform statisticilor naţionale, în Top 5 privind epidemia de rujeolă, cu 113, respectiv 80 de cazuri, cele 675 de cazuri raportate, anul acesta, de Ministerm în 23 de judeţe.

În cazul bebeluşului decedat la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara, acesta nu a murit din cauza lipsei vaccinului antirujeolic (ROR), pentru că acesta avea 11 luni, iar acest vaccin se administrează, conform medicilor, după vârsta de un an. 
 

„Bebeluşul a fost internat la sfârşitul lunii iulie la Secţia de Terapia Intensivă. A stat mult în comă. A fost întubat o lună, iar la sfârşitul lunii august a murit. Avea o boală genetică care nu permitea să se formeze anticorpi. Virusul rujeolei a dat boala, care se transmite pe cale respiratorie şi de aici ajunge în sânge, se contaminează mucoasele. În acest caz, a dus la insuficienţă respiratorie, pentru că acest copil suferea de o boală genetică foare gravă”, ne-a explicat Virgil Musta, medic la Clinica de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara. Bebeluşul aparţinea unei familii din localitatea timişeană Biled. 
 

„Vorbim, aici, despre siguranţă naţională“

În acest an, în clinica din capitala Banatului au fost despistate 80 de cazuri de rujeolă. Virgil Musta susţine că se confruntă cu numeroase cazuri de afecţiuni care se datorează modei părinţilor de a nu vaccina copiii. Iar problema trebuie luată foarte în serios, fiind vorba chiar de siguranţa naţională.

„Este o mare problemă, există un trend de a nu vaccina. Părinţii citesc tot felul de lucruri pe net, că vaccinurile sunt rele. Este vorba de o neglijenţă din partea părinţilor, dar şi de o necunoaştere. E o problemă foarte mare, pentru că sunt boli mai grave decât rujeola. Imaginaţi-vă ce se întâmplă dacă am avea o epidemie de poliomelită. Noi nu avem poliomelită, tocmai pentru că se vaccinează. Dar există un risc. În Ucraina, din cauza războiului, nu s-au mai făcut vaccinări şi au apărut cazuri de poliomelită. Există oricând riscul ca o persoană să aducă virusul în România. Pe fondul persoanelor nevaccinate se poate declanşa boala! Vorbim, aici, despre siguranţa naţională. Toţi cei afectaţi de această boală vor rămâne cu sechele. Pot să vă mai dau exemple: tetanusul, o altă boală cu mortalitate mare, febra tifoidă. Acceste vaccinuri nu au fost făcute degeaba”, a mai spus Virgil Musta.
 

„Legislaţia obligă la anumite vaccinuri” 
 

Medicul timişorean susţine că este foarte greu să tragi la răspundere părinţii, în cazul în care copilul lor moare din cauza nevaccinării. „Pentru asta trebuie ca cineva să îi dea în judecată. Vedeţi, noi suntem un popor mai uman. La noi se spune: «Sărmanul, şi aşa suferă că i-a murit copilul». Avem legislaţie care obligă la anumite vaccinuri, dar credeţi că se respectă? Când intră copilul la grădiniţă, este obligatoriu să se facă un set de analize. Câţi le respectă? În alte ţări nu poţi să duci copilul la grădiniţă sau şcoală fără un set de analize şi vaccinuri făcute”, a adăugat Musta.
 

„Lucru nerepetabil în aproape nicio ţară din lume”


„Situaţia vaccinurilor de la noi din ţară, de ani de zile este lăsată la voia întâmplării. Ministerul de resort nu a aprovizionat constant, a schimbat schemele de vaccinologie, şi lucrul acesta a făcut ca mamele dezinformate şi lăsate în grija medicului de familie care a putut parţial să explice ce face Ministerul, să fie confruntate şi cu opinia anti-vaccin. Toată această degringoladă a reieşit acum, un lot întreg de mame care au refuzat vaccinarea, şi câteva loturi de mame care chiar dacă au dorit să îşi vaccineze copilul, nu au putut din lipsurile de care v-am spus, legate de aprovizionare. Lucru nerepetabil în aproape nicio ţară din lume. Dovadă că este un minus evident al celor care trebuiau să se ocupe direct de această problemă”, a declarat medicul Mihai Gafencu, vicepreşedintele Salvaţi Copiii şi medic pediatru la Spitalul de Copii „Louis Ţurcanu” din Timişoara. 
 

Gafencu susţine că, pe termen scurt, nu se poate face nimic. „Femeia educată şi mai bine informată a fost uşor atrasă de curentul antivaccin. O să plătim! O să plătim inclusiv prin faptul că asociaţiile profesionale nu s-au implicat imediat în scheme de vaccin, mă refer la cele obligatorii. Cele facultative rămân la latitudinea părinţilor”, a mai spus Gafencu. 

Au refuzat internarea copilului, deşi micuţul era în stare foarte gravă

În judeţul Arad, rujeola a făcut ravagii în ultimele luni. Doi bebeluşi au murit din acestă cauză. Este vorba despre un copil care a decedat în luna iunie şi despre altul, o fetiţă de nouă luni, care a murit la spital în urmă cu câteva zile. Şeful Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Arad, Constantin Cătană, spune că bebeuşii nu au primit vaccinul pentru că nu aveau încă vârsta de un an, în care acesta trebuie făcut.

Totuşi, familiile celor doi copii sunt responsabile de aceste tragedii, deoarece nu au vaccinat fraţii mai mari, care le-au transmis infecţia celor mici. Ambii copii morţi sunt de etnie romă şi au mai mulţi fraţi. Fetiţă de nouă luni era din oraşul arădean Curtici şi a murit la două zile după ce familia a refuzat internarea, iar celalalt bebeluş era din Milova.

Copila de nouă luni a fost dusă la Spitalul din Arad de către familie, însă prea târziu pentru a mai putea fi salvată.

„Personalul UPU s-a mobilizat încercând să salveze viaţa sugarului, prin manevre de resuscitare. În ciuda tuturor eforturilor, a fost declarat decesul”, a precizat purtătorul de cuvânt al spitalului, medicul Ciprian Pribac.

Doctoral a mai subliniat că bunica fetiţei a refuzat internarea copilei, cu două zile înainte ca acesta să decedeze, deşi micuţa fusese fusese diagnosticată cu bronşită acută, hipotermie şi rujeolă. 

"Noi am demarat ancheta socială în momentul în care am fost anunţaţi"

De partea cealaltă, asistenţii sociali din Curtici, localitatea de unde este copila de nouă ani care a decedat, spun că, aşa cum prevede legea, medicii, dacă au văzut că fetiţa este grav bolnavă, puteau să o ţină în spital şi fără acordul familiei. Crina Şmit, asistent social al Primăriei Curtici, susţine că la ei cazul a fost semnalat după deces şi, de atunci, au demarat o anchetă socială. Tot acesta declară că familia fetiţei nu s-a aflat în evidenţa lor de prestaţii sociale.

„Noi am demarat ancheta socială în momentul în care am fost anunţaţi. Fetiţa a murit luni, iar noi marţi dimineaţa am primit înştiinţare. Familia respectivă nu se afla la noi în evidenţe”, a declarat Şmit. 

În ceea ce priveşte al doilea caz, cel petrecut acum câteva luni, copilul decedat din cauza rujeolei avea aproape opt luni şi era din satul Milova, comuna arădeană Conop.

„Mai avea trei fraţi, iar în casa în care locuia  mai stăteau şapte persoane: bunicii, fraţii şi mama. Tatăl nu locuia cu ei, deci vorbim despre o familie dezorganizată. Nici condiţiile în care locuia bebeluşul mort nu erau dintre cele mai bune, mă refer la condiţii mai grele de trai“, ne spune Ionel Sărmăşan, reprezentat al Serviciului de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei Conop. (Claudia Untaru)


 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite