Replica unui tun din perioada Revoluţiei maghiare din 1848-1849 străjuieşte Bastionul Therezia FOTO

Replica unui tun din perioada Revoluţiei maghiare din 1848-1849 străjuieşte Bastionul Therezia FOTO

Replica tunului care a aparţinut armatei revoluţionare maghiare, în perioada 1848-1849 FOTO Ştefan Both

În anii 70-80, Bastionul Therezia a fost străjuit de un tun rămas din timpul asediului cetăţii de către armata revoluţionară ungară, în anii 1848-1849. Muzeul Banatului a realizat o copie a vechiului tun, care este păstrat acum la muzeu.

Ştiri pe aceeaşi temă

Tunul de la Bastionul Therezia, un mic simbol al oraşului în anii 70-80, care a aparţinut armatei revoluţionare maghiare din perioada 1848-1849, a fost o emblem turistocă a oraşului în anii 70-80.  
 
Cu puţin timp înainte de căderea regimului Ceauşescu, într-o bună zi, tunul a dispărut.
 
Deşi pare incredibil, tunul fost vândut de bişniţari unor colecţionari din Italia. Noul proprietar a venit să îşi ia tunul, pe care l-a pus pe o remorcă şi a plecat spre Italia. A avut ghinionul să fie oprit la vamă de la Cenad. 
 
Chiar dacă a plătit o sumă importantă de bani pe tun şi a prezentat documente de vânzare-cumpărare, nu a putut trece frontiera de stat cu obiectul de patrimoniu. 
 
Autorităţile au recuperat apoi tunul şi l-au depozitat în curtea Muzeului Banatului. 

Rockerii de la Phoenix s-au pozat în anii 70 cu tunul de la Bastion FOTO colectia Lucian Muntean/Facebook

 
După mulţi ani, având în vedere că anul acesta sărbătorim şi 300 de ani de la cucerirea cetăţii de către austrieci, de la turci, cei de Muzeul Banatului au decis să reaşeze un tun pe vechiul loc. Este vorba însă de o replică la scara 1/1. Replica a fost realizată din banii de la Consiliul Judeţean Timiş.

 
Originalul va rămâne în muzeu şi va fi expus când sunt evenimente. Având în vedere că face parte din coleţia muzeului nu poate fi expus la Bastion.


Tunul original este păstrat în Castelul Huniazilor de către Muzeul Banatului.
 
Replica tunului a fost amplasat în spaţiul în care a fost cândva şi originalul. După Revoluţia din 1989, odată cu apariţia modei buticurilor, în acest loc a fost închis cu termopan iar un intreprinzător şi-a făcut în interior un bar. Din fericire, a venit restaurara bastionului pe fonduri europene, aşa că barul a fost demolat iar locul, după ce a fost curăţat, a ajuns din nou în patrimoniul Timişoarei. Tunul este îndreptat spre sprada Paul Chinezu, acolo unde se află una dintre cele trei ghiulele trase de revoluţonari şi care au rămas în zidurile clădirilor.O ghiulea se află în peretele Clinicii de Dermatoligie, de pe strada Mărăşeşti, o alta este înfiptă în zidul Şcolii Populare de Arte, de pe strada Ungureanu. O a treia ghiulea se vede în zidul unei clădiri aflate pe strada Paul Chinezul, în spatele Domului Catolic din Piaţa Unirii. 

 
Citiţi şi:

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: