Renumitul chirurg estetician Tiberiu Bratu: „Degeaba le spun tinerelor că mai bine sunt albe şi sănătoase decât bronzate şi cu melanom“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tiberiu Bratu, cunoscutul medic estetician din Timişoara, susţine că a crescut enorm de mult numărul bolnavilor de cancer de piele.

Medicul Tiberiu Bratu, primul chirurg plastician din zona de vest a României, se confruntă în clinica sa, cu numeroase probleme, ce nu ţin doar de înfrumuseţare. Bratu susţine că una din problemele grave cu care se îndreaptă pacienţii la el se referă la diferite leziuni şi semne de pe corp. Medicul atrage atenţia că nu este de joacă cu acestea, pentru că în ultimii ani a crescut veritiginos numărul bolnavilor de melanom. Asta înseamnă cancer de piele. 
 

“Dacă apare o cea mai mică leziune tegumentară pigmentată trebuie să se consulte un dermatolog. Sunt persoane care au foarte multe formaţiuni pe piele. Genetic. Atunci trebuie să îşi găsească un dermatolog competent, care să le facă o hartă a acestor leziuni. Când trebuie să ne speriem? Şi când poate să capete potenţial malign? Atunci când face un cerc roşu în jurul ei, când devine puriginoasă, începe să mănânce, când îşi modifică forma şi dimensiunea. Obligatoriu se merge la dermatolog, pentru că trebuie făcută operaţia. Este o vorbă din bătrâni care spune: <nu te opera maică, pentru că o să mori>. Se lasă formaţiunile astea să evolueze până la melanom malign. Rata de supravieţuire este de cinci ani, chiar dacă se operează”, a declarat Tiberiu Bratu.

Medicul susţine că această boală apare acum şi la persoane foarte tinere, la copii, în special din cauza expunerii la soare, din cauza stratului de ozon, dar şi datorită solarului, în cazul femeilor. 

„Operaţia în timp util, înainte să dea în metastază, nu e dificilă. Poate să fie banală. Dar la români există o lipsă de cultură medicală minimă, nu se discută la televiziuni, la radio, în presă. Oamenii trebuie să înţeleagă că trebuie să dea importanţă acestor probleme. Cancerul melanom este unul din cele mai agresive tumori în general. Trebuie să avem grijă şi să ne ducem din timp la medic”, a mai spus Bratu.  

Acesta afirmă că de multe ori primeşte pacienţi la chirurgie plastică care se duc cu formaţiuni tumoroase foarte mari. “Nu îţi vine să crezi. Vin cu tumori cât jumătate din faţă. Îl întreb, <domnule când a apărut asta>. El răspunde, <acum 20 de ani>. Există tumori care dacă sunt operate în limite de siguranţă, omul este vindecat. Melanomul numai dacă este operat în faza zero este vindecat. Dar foarte puţini vin în această fază incipientă. Când am venit eu în Timişoara, în 1987, operam un melanom la doi ani. Acum operăm un meloanom aproape săptămânal. Şi solarul e de vină. Degeaba le spui doamnelor să nu meargă. Le spun că mai bine albă şi sănătoasă, decât bronzată şi cu melanom. Dar degeaba”, a explicat Bratu. 


Citeşte şi:


De ce vor românii să fie mai frumoşi. Esteticianul Tiberiu Bratu: „O doamnă de 80 de ani a vrut să-i fac un lifting după ce i-a murit soţul, pe care l-a îngrijit 10 ani“

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite