Renumitul artist portughez Vhils crestează un impresionant ochi pe spatele ecranului din Grădina "Capitol"

Renumitul artist portughez Vhils crestează un impresionant ochi pe spatele ecranului din Grădina

Lucrarea lui Vhils de la Timişoara FOTO Ştefan Both

Alexandre Farto "Vhils" lucrează la un “ochi” care va veghea din spatele ecranului de la cinematograful de vară “Capitol”.

Renumitul artist portughez Alexandre Farto, cunoscut în întreaga lume cu numele Vhils, a venit în premieră în România, pentru trei lucrări murale: în oraşele Bucureşti, Cluj şi Timişoara.
 
După ce a realizat portretul lui Constantin Brâncuşi pe una din pereţii Universităţii de Arte Bucureşti, Vhils a venit la Timişoara. 
 
Locul primit de Vhils pentru a realiza un “ochi” a fost în spatele ecranul de la cinematograful de vară “Capitol”. Portughezul s-a apucat de treaba miercuri seara şi a lucrat până la ora 4 dimineaţa. Asta pentru că Vhils foloseşte o tehnică inedită pentru desenarea şablonului, care se face printr-o proiecţie. 
 
“M-am inspirat foarte mult din cum se vede această bucată de perete din stradă, printre cei doi sau trei copaci. Vreau să fie ca un ochi care privişte şi urmăreşte din toate colţurile. Prin acest ochi se poate vedea şi simţi cultura. Ochiul vede un loc care nu este important doar pentru trecut, ci şi pentru viitor. De asta am ales să foloses ochiul”, a declarat Vhils.

 
Acesta se află în plină muncă, iar cel mai probabil ultimele retuşuri vor fi făcute vineri dimineaţa. 
 
Vhils este cunoscut pentru tehnica sa de lucru aparte. El intervene asupra zidurilor prin decapare parţială, crestare, cioplire sau chiar prin explozii controlate. Este considerată una dintre cele mai inovatoare abordări artistice în ceea ce priveşte arta urbană din ultimele decade.
 
“E foarte drăguţ în România, e o ţară frumoasă. Unul dintre membri echipei mele este un român stabilit în Portugalia de 15 ani. Mă bucură am putut să vin cu el pentru că îmi poate arăta ce este în jur. De regulă nu ştiu cât timp îmi ia o lucrare. Depinde mult de suprafaţă”, a mai spus artistul. 

 
Vhils a venit la iniţiativa asociaţiei DU-NE, care şi-a pus de câiva ani să-l aducă în România. 
 
“Îl apreciez de mulţi ani pe artist, îi urmăresc munca. După cam trei ani de discuţii, reprogramări, am reuşit să sincronizăm şi programul artistului şi să-l aducem în România să facă trei lucrări murale. Suntem fericiţi că a venit. A fost greu, nu pentru că ar fi el un artist dificil, chiar era una din ţările în care îşi dorea să ajungă, dar este foarte căutat. A venit în România direct din Hong Kong”, a declarat Emilia Păunescu, de la DU-NE.

 
Alexandre Farto se poate lăuda cu un portofoliu impresionant, realizând diverse proiecte în 28 de ţări ale lumii. De la Timişoara, Vhils va pleca la Cluj, acolo unde are de lucrat pe zidul Fabricii de Pensule. 

 
Imagini din aceeasi galerie
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: