Relicva unui sfânt făcător de minuni a fost adusă în Biserica Millenium din Timişoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Relicva de la Biserica Millenium
Relicva de la Biserica Millenium

O relicvă a Sfântului Anton de Padova a fost adusă, duminică, la Timişoara, în Biserica Romano-Catolică Millennium.

Un fragment de os aparţinând Sfântului Anton de Padova a fost donat de profesorul şi dirijorul Enrico Canata bisericii Millenium, devenită şi lăcaşul de cult al italienilor din Timişoara. Relicva a fost aşezată în altar, în cadrul Sfintei Liturghii de duminică. 

„Sfântul Anton de Padova este un sfânt care a depăşit graniţele creştinismului, pentru că el este venerat şi în alte culturi, şi în alte religii decât cea creştină, poate şi datorită faptului că a ajuns şi în lumea musulmană, unde s-a dus ca misionar. La noi în biserică se roagă atât creştini romano-catolici cât şi creştini de alte confesiuni, cei mai mulţi dintre ei ortodocşi. Am văzut şi mame protestante care au venit cu copii pentru a primi binecuvântare asupra lor”, spune Janos Kapor, parohul Bisericii Millenium din Timişoara. 
 

Parohul susţine că Biserica Millenium este folosită şi de italienii romano-catolici, care participă la liturghiile din fiecare duminică, celebrată şi în limba lor. „De o bucată de vreme, de mai bine de 15 ani, această biserică este şi o casă pentru italieni. Aici s-au regăsit. Aici se celebrează liturghia în limba italiană, în fiecare duminică. Suntem mai mulţi preoţi care celebrăm liturgihia în italiană”, a mai spus Kapor.

Maestrul Enrico Canata organizează în această biserică din cartierul Fabric tradiţionalul Concert de Crăciun. El a dorit de mult timp să aducă o reclicvă a Sfântului Anton de Padova. 

„E vorba de o relicvă foarte rară, foarte iubită, foarte căutată şi foarte greu de găsit. De mult timp mi-am dorit o relicvă. Iar cu multă răbdare s-a realizat acest vis. Sunt foarte devotat acestui sfânt. Am căutat ani de zile, la licitaţii, prin mesaje, anunţuri, pe Facebook, în toate felurile. Este autentică, probată de un sigiliu de la Vatican. Ca într-un miracol, într-o zi am găsit-o. M-am gândit să ne bucurăm nu numai noi, în casă, ci toată comunitatea italiană. Din acest motiv am făcut-o cadou Bisericii Millenium, care este şi biserica italienilor”, a declarat Enrico Canata. Acesta locuieşte la Timişoara de 24 de ani. „Deja sunt timişorean 100 la sută. Plec în Italia ca un turist. Aici am tot, prietenii, familia, munca. Am rădăcini acolo, respir cultura mea, dar nu am nimic să îmi reproşez că am venit în România. Sunt foarte mulţumit”, a mai spus Canata. 

Relicva de la Biserica Millenium

Unul dintre italienii care frecventează biserica Millenium este omul de afaceri Luca Marchegiano. „Au trecut deja aproape 15 ani de când, în fiecare duminică avem o slujbă în limba italiană. În ultimii ani avem o participare destul de importantă. În Italia, tinerii nu prea mai merg la biserică. Aici e invers. Eu şi soţia suntem de 22 de ani în Timişoara. Nu mai avem nimic în Italia. A fost mai simplu că nu am avut copii. Suntem împreună de 45 de ani, dar nu s-a putut să avem copii. Cred că avem însă 50 de copii, angajaţii noştri. Majoritatea lor sunt de 21 de ani cu noi. Au crescut cu noi”, a declarat Luca Marchegiano.

Italienii au început să vină în număr mare la Timişoara imediat după revoluţie, pentru a deschide diverse afaceri. Numărul lor a crescut veritiginos. Conform datelor neoficiale, în Timiş locuiesc în jur de 10.000 de italieni. Ei sunt recunoscuţi ca etnie în România, astfel că au şi reprezentant în Parlament.

De la sfârşitul anilor '90 şi până la venirea crizei din 2009, italienii au cumpărat masiv terenuri agricole în Banat. În prezent, în Timiş sunt înregistrate 135 de firme cu capital italian în domeniul agricol. Italienii sunt proprietari pe 30.000 de hectare de pământ, din cele 60.000 de hectare care aparţin străinilor, conform statisticilor oferite de Direcţia Agricolă. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite