FOTO Referendum la Săcălaz. Oamenii au ocazia să spună dacă sunt de acord sau nu cu tehnologia fracturării hidraulice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Referendum la Săcălaz FOTO C. Duma
Referendum la Săcălaz FOTO C. Duma

Locuitorii din Săcălaz, Beregsău Mare şi Beregsău Mic sunt aşteptaţi la urne. Ei pot răspune cu „Da” sau „Nu” la întrebarea: "Sunteţi de acord cu exploatarea resurselor naturale prin metoda fracturării hidraulice, care poate dăuna sănătăţii oamenilor, animalelor şi mediului înconjurător?".

Locuitorii comunei Săcălaz îşi hotăresc singuri soarta. Ei sunt aşteptaţi astăzi la un referendumul organizat de Primărie, pentru a spune dacă sunt sau nu sunt de acord cu exploatarea prin fracturarea hidraulică, folosită în industria petrolieră pentru extragerea resurselor. Au fost deschise patru secţii de vot, două la Săcălaz, şi câte una la Beregsău Mare şi Beregsău Mic.

Pentru validarea referendumului este nevoie de prezenţa a peste 30 la sută din locuitorii comunei, adică 2.055 de persoane. În primele ore ale dimineţii nu au ieşit foarte mulţi la vot, însă oamenii sunt aşteptaţi în număr mare după orele prânzului. Urnele s-au deschis la ora 7 şi se vor închide la ora 23. 
 

Oamenii au fost informaţi de situaţia şi efectele pentru mediu a exploatării prin metoda fracturării hidraulice. Locuitorii din zonă cred că prcedura fracturării hidraulice va afecta solul şi apa cu substanţele chimice folosite la extragerea acestui tip de gaz natural.

În luna martie, a existat şi o dezbatere publică pe această temă, la care au participat peste 300 de persoane. La sfârşitul anului 2014, zeci de persoane au ieşit în stradă să protesteze după ce au aflat că în zona lor se vor face prospecţiuni. Cercetările sunt făcute de Prospecţiuni SA, care susţin că nu caută zăcăminte neconvenţionale.


În spatele referendumului se află Asociaţia Pro Mediu Timiş. „Acest referendum pune în practică poziţia asumată public de preşedintele României prin intermediul Facebook în campania electorală, cum că nu se vor implementa proiecte de exploatare a resurselor fără consultarea prealabilă a comunităţilor locale afectate”, a declarat Budai Amandi-Bianka, preşedinte al Asociaţiei Pro Mediu.


Primăria Săcălaz a alocat un buget de 30.000 de lei pentru acest referendum, la care sunt aşteptaţi aproximativ 6.800 de votanţi. Tot prin referendum şi-au spus părerea, anul trecut, locuitori din Costineşti, Limanu sau Mangalia.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite