Realizatorul interviului cu istoricul Mihai Demetriade, ameninţat cu moartea de o organizaţie naţionalistă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scriitorul, istoricul şi publicistul William Totok, realizator al interviului cu unul dintre cercetătorii dosarelor din arhiva CNSAS, istoricul Mihai Demetriade (care pune sub semnul întrebării Experimentul Piteşti), este ţinta unui atac virulent al membrilor organizaţiei naţionaliste „Frăţia Ortodoxă“.

Timişoreanul William Totok, unul dintre cercetătorii dosarelor din arhiva Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, dar şi corespondent RFI România şi Deutsche Welle, a început să fie ameninţat în spaţiul virtual după publicarea interviului cu istoricul Mihai Demetriade despre “Fenomenul Piteşti”, în care acesta din urmă susţinea că “nu e foarte sigur că victimele au fost victime până la capăt, iar complicitatea lor cu experimentul e cu mult mai subtilă şi mai adâncă”. 

Potrivit lui Totok, Demetriade a expus, de fapt, într-o formă sintetizată, rezultatele unui amplu studiu despre activitatea Securităţii în universul penitenciar românesc, publicat deja în anul 2015.

Valul de ameninţări cu moartea, insulte, atacuri la persoană şi jigniri suburbane s-a abătut şi asupra istoricilor Mihai Demetriade şi Mădălin Hodor, dar şi asupra lui Alexandru Florian, directorul Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România “Elie Wiesel”.

“Între anii 1949-1951, deţinuţii de acolo (n.r. - de la Piteşti), în marea lor majoritate legionari, au participat la ceea ce în istoriografie a fost descris drept un experiment inuman prin care s-a şters frontiera între victimă şi torţionar, transformîndu-i aproape pe toţi cei încarceraţi în unelte ale unui mecanism de tortură reciprocă. În protestele unor grupuri apropiate spectrului radical de dreapta, organizat sau neorganizat, s-a cerut nu numai demiterea lui Demetriade de la CNSAS, ci şi cea a lui Mădălin Hodor care i-a luat apărarea colegului său. Toată această campanie, devenită virală, îmi aminteşte de incidente şi întâmplări similare în care eram direct vizat”, susţine William Totok.

Totok

„Securiştii se deghizau în grupări patriotice“

Acesta spune că actualele mesaje de ameninţare seamănă cu cele primite din partea agenţilor Securităţii, de dinainte de 1989, atunci când se implica, în Germania, în acţiuni de protest la adresa regimului Ceauşescu. Toto trăieşte şi activează în Germania din 1987.
 

În urmă cu 30 de ani, pe data de 8 noiembrie 1989, a participat la inaugurarea unei expoziţii a Comitetului pentru drepturile omului din România, din cadrul Fundaţiei germane «Heinrich Böll», în preludiul Zilei Internaţionale de Acţiune România. 

“Deschiderea Zidului din Berlin pe data de 9 noiembrie 1989 şi evenimentele care s-au derulat atunci cu o rapiditate fără precedent au stârnit nervozitatea Securităţii. Poliţia politică din România a încercat să-i intimideze pe organizatorii Zilei Internaţionale de Acţiune România, trimiţându-le ameninţări cu moartea. În aceste mesaje de ameninţare, securiştii se deghizau în grupări patriotice, cu nume fanteziste, folosind limbajul violent ameninţător al legionarilor. Presa germană şi internaţională a semnalat, la vremea respectivă, această zvârcolire a poliţiei politice din România, condusă de Iulian Vlad, care-şi făcea datoria în a apăra regimul naţional-comunist de la Bucureşti. În pofida ameninţărilor, programul manifestării dedicat zilei de 15 noiembrie s-a desfăşurat fără incidente. Manifestaţia din centrul Berlinului de Vest a fost protejată de echipe ale poliţiei locale. În cei 30 de ani care s-au scurs de atunci am mai fost ţinta unor ameninţări. De multe ori erau verbale. Voci ciudate sunau noaptea şi repetau ce alţii începeau cam din 1995 să posteze pe internet. Multe dintre aceste mesaje aveau o tentă antisemită, asta în pofida apartenenţei mele la minoritatea germană din România”, a comentat William Totok, care după plecarea în Germania şi-a continuat disidenţa din Vest, prin colaborările sale la Radio Europa Liberă, Deutsche Welle sau BBC. 

Totok

Mesajele care au apărut în spaţiul public
 

„Ohohoo, prietenul meu William Totok - Îl salut pe această cale şi abia aştept să joc tontoroiul la înmormântarea dânsului. Nu ştiu când va fi, dar am răbdare. Cu leprele trebuie sa fii răbdător, şi să petreci ca la o nuntă când îi ia Dracu la ei înapoi”, este unul din mesajele răspândite pe internet de către o „armată de internauţi, troli şi postaci de profesie”, susţine Totok.

Totok


 

“«William Totok nu se deosebeşte de un drăcuşor cu inimă neagră şi smoală în loc de sânge. Devine personificarea răului», scria un extremist care se ascunde în spatele unui pseudonim, împrumutat de la un cunoscut activist legionar, mort în perioada interbelică. În delirul său verbal, sosia lui Sterie Ciumetti, care deja anul trecut m-a ameninţat cu o spânzurătoare virtuală, postată pe internet, şi-a împânzit discursul cu injurii conspiraţionist-antisemite: «William Totok jidănitul denigrează din nou România. Vorbim despre autorul care i-a luat apărarea lui Radu Jude (regizor de filme antiromâneşti) şi care îi minimizează meritele eroului anticomunist Ion Gavrilă Ogoranu». Articolul halucinant în care autorul îi atacă şi pe cei doi istorici, Mihai Demetriade şi Mădălin Hodor, se termină cu ameninţarea străvezie că «la un moment dat va avea loc un decont», scrie William Totok în Deutsche Welle.

“Decontul este mai aproape decât îşi imaginează Totok, Hodor şi restul miilor de jidăniţi”, “Ceea ce mă distrează cel mai tare este că aceste scursuri nu-şi cunosc trecutul: cronologia trădărilor autohtone în solda jidanului internaţional, de două mii de ani se sfîrşeşte prin execuţia slugilor”, “Aş plăti bani buni să văd tranşarea pe viu a lui Mădălin Hodor şi apoi i-aş da foc”, “Aceşti cercetători şi trădători trebuie duşi la muncă silnică” sau “Te-aş tortura mai rău decât tortura Ţurcanu. Bătut cu bâte cu cuie”, sunt câteva din mesajele care au curs pe reţelele de socializare.

Fratia Ortodoxa

Una din ultimele acţiuni ale Frăţiei Ortodoxe a fost cea de la Cimitirul Militar din Valea Uzului 
 

Conform descrierii de pe site-ul oficial, Frăţia Ortodoxă „Sf. Mare Mucenic Gheorghe purtătorul de Biruinţă” „este o asociaţie a creştinilor, iubitori de Dumnezeu, Neam şi Ţară, uniţi în scopul de a apăra şi promova valorile tradiţionale ale Neamului Românesc şi de a schimba în bine mentalitatea românului.Un grup de români dârji şi hotărâţi, care luptă continuu, cu determinare, chiar dacă şansele de restabilire a valorilor creştine sunt reduse!”.


Citiţi şi:

William Totok, fost disident anticomunist: „Voi avea talanga de gât toată viaţa“

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite