Raport ISU. Cu peste 10.000 de locuinţe fără curent, E-Distribuţie a refuzat sprijinul autorităţilor. Momentul în care compania a admis că este depăşită

Raport ISU. Cu peste 10.000 de locuinţe fără curent, E-Distribuţie a refuzat sprijinul autorităţilor. Momentul în care compania a admis că este depăşită

Echipă E-Distribuţie intervenind pentru remedierea unei defecţiuni FOTO e-distribuţie/Facebook

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Timiş a dat, marţi, publicităţii un raport din care reiese că E-Distribuţie Banat a refuzat, într-o primă fază, sprijinul autorităţilor care s-au oferit să ajute compania să intervină pentru remedierea defecţiunilor. Compania a cerut ajutorul abia după ce zeci de mii de locuinţe au rămas fără curent.

UPDATE E-Distribuţie Banat a cooperat şi cooperează în continuare cu autorităţile implicate în gestionarea situaţiilor de urgenţă, dovadă fiind numeroasele intervenţii comune. Încă din seara zilei de 14 decembrie 2018, reprezentanţii E-Distribuţie Banat din comandamentul întrunit la nivelul autorităţilor au solicitat sprijin pentru degajarea căilor de acces către zonele de reţea afectate, având în vedere numărul iniţial de clienţi nealimentaţi. Ulterior, echipele E-Distribuţie au colaborat cu personalul ISU pentru a instala grupuri electrogene la consumatorii critici, cum ar fi spitale sau staţii de pompare a apei – regăsiţi atasat fotografii de la aceste acţiuni”.


ISU Timiş a făcut public un raport care arată modul în care s-a intervenit în urma căderilor abundente de zăpadă care au lăsat zeci de mii de locuinţe din vestul ţării fără curent electric, la ora actuală fiind încă peste 20.000 de clienţi E-Distribuţie fără curent. Potrivit raportului ISU, cu ocazia unei şedinţe care a avut loc sâmbătă seara la ora 19.00, când 10.000 de clienţi E-Distribuţie erau deja fără curent, autorităţile judeţene s-au oferit să îi acorde sprijin companiei de electricitate, dar reprezentanţii societăţii au dat asigurări că se descurcă. „În cadrul şedinţei, reprezentaţii furnizorului de energie electrică au precizat faptul că în cursul zilei următoare vor dubla numărul de echipe ce acţionează pe raza judeţului Timiş. De asemenea, în cadrul aceleaşi şedinţei s-a analizat necesitatea de a solicita sprijin din alte judeţe, prin ministerul energiei, pentru a acţiona cu un număr suplimentar de echipe în teren. Reprezentanţii furnizorului de energie au menţionat faptul că nu este nevoie de intervenţia altor instituţii şi că vor soluţiona defecţiunile cu echipele proprii”, se arată în raportul ISU.

În loc să scadă, numărul celor care au rămas fără curent în noaptea de sâmbătă spre duminică a crescut, iar potrivit raportului ISU, cu ocazia unei şedinţe a Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă care a avut loc duminică la ora 13.00, reprezentanţii E-Distribuţie au admis că sunt depăşiţi de situaţie şi au cerut sprijinul autorităţilor, în Timiş fiind trimise patru generatoare de mare putere din alte judeţe. „În cadrul acestei şedinţe, reprezentanţii furnizorului de energie electrică au solicitat sprijinul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Banat” al judeţului Timiş, deoarece problemele generate le depăşesc forţele aflate în teren. În consecinţă, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a dispus trimiterea în sprijin a 4 containere logistice de tip IV de iluminat din alte judeţe”, se mai arată în raportul ISU.

Potrivit ultimei raportări a E-Distribuţie Banat, marţi dimineaţa la ora 11.00 în vestul ţării încă erau 44.000 de locuinţe fără curent, din care aproximativ 18.000 în judetul Timiş, 14.000 în Caraş-Severin, 4.800 în Arad şi 7.000 în Hunedoara. „Adevărul” a solicitat un punct de vedere companiei E-Distribuţie Banat referitoare la refuzul iniţial de a primi ajutor din partea autorităţilor, dar compania nu a răspuns până la publicarea acestei ştiri. Potrivit ultimului anunţ postat pe pagina de Facebook a companiei, în teren sunt 99 de echipe E-Distribuţie care intervin pentru remedierea defecţiunilor. 
Redăm mai jos, integral, raportul ISU transmis presei.

În urma emiterii Avertizării meteorologice de Cod Portocaliu - ninsori abundente şi zăpadă, în intervalul 15.12.2018, ora 06:00 – 16.12.2018, ora 12:00, la nivelul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Timiş au fost luate următoarele măsuri:

- În data de 14.12.2018, la ora 15:00, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă s-a întrunit într-o şedinţă de lucru, la sediul instituţiei prefectului, pentru a stabili măsurile care trebuiesc întreprinse;

- În data de 15.12.2018, la ora 19:00, având în vederea amploarea situaţiilor de urgenţă, s-a desfăşurat o şedinţă operativă la care au participat prefectul judeţului Timiş – doamna Eva Andreaş, preşedintele consiliului judeţean Timiş – domnul Călin Dobra, reprezentanţii furnizorului de energie electrică – inginerul şef zona MT-JT Alin Crăciunescu, directorul general Federico Panone, director regiunea Banat – Mario Allella, inspectorul şef ISU Timiş – lt. colonel Lucian Mihoc, inspectorul şef adjunct IPJ Timiş – Aurel Scornea, city managerul municipiului Timişoara – Robert Kristof, reprezentantul CNAIR – domnul Horaţiu Simion. În cadrul şedinţei operative s-a prezentat situaţia deszăpezirii pe drumurile din judeţul Timiş, clienţilor nealimentaţi cu energie electrică.

La momentul şedinţei, conform situaţiei prezentate de reprezentanţii furnizorului de energie, la ora 20:00 erau un număr de 10348 de clienţi nealimentaţi cu energie electrică. Numărul de echipe ce acţionau pe teren, conform aceleiaşi situaţii, însuma 18 echipe (10 echipe ale furnizorului de energie şi 8 contractori).

În cadrul şedinţei, reprezentaţii furnizorului de energie electrică au precizat faptul că în cursul zilei următoare vor dubla numărul de echipe ce acţionează pe raza judeţului Timiş. De asemenea, în cadrul aceleaşi şedinţei s-a analizat necesitatea de a solicita sprijin din alte judeţe, prin ministerul energiei, pentru a acţiona cu un număr suplimentar de echipe în teren. Reprezentanţii furnizorului de energie au menţionat faptul că nu este nevoie de intervenţia altor instituţii şi că vor soluţiona defecţiunile cu echipele proprii.

- În data de 16.12.2018, la ora 13:00, a avut loc cea de a treia şedinţă a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, la sediul instituţiei prefectului. La această şedinţă au fost prezentate problemele generate de lipsa de energie electrică de la nivelul judeţului Timiş. Datorită numărului mare de consumatori afectaţi de lipsa de energie electrică, s-a aprobat suspendarea cursurilor în unităţile de învăţământ preuniversitar în zilele de luni şi marţi, 17-18.12.2018. De asemenea, în cadrul acestei şedinţe, reprezentanţii furnizorului de energie electrică au solicitat sprijinul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Banat” al judeţului Timiş, deoarece problemele generate le depăşesc forţele aflate în teren. În consecinţă, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a dispus trimiterea în sprijin a 4 containere logistice de tip IV de iluminat din alte judeţe.

- În data de 17.12.2018, la ora 11:00, la sediul primăriei Lugoj a avut loc o şedinţă a Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă la care au participat doamna Eva Georgeta Andreaş – prefect al judeţului Timiş, domnul Călin Dobra – preşedintele Consiliului Judeţean, reprezentanţii structurilor implicate în gestionarea situaţiilor de urgenţă şi reprezentanţii furnizorului de energie electrică. 

De asemenea, astăzi (n.r. marţi) s-a acţionat cu mai multe echipaje pentru rezolvarea problemelor generate de lipsa curentului electric la nivelul municipiului Lugoj. Astfel, a fost distribuit un generator de curent la Serviciul de Ambulanţă Lugoj, a fost instalat un generator de curent la Uzina de apă nr. 1 din Lugoj, pentru a asigura accesul cetăţenilor la apă potabilă, a fost instalat un generator de mare capacitate lângă parcul din municipiul Lugoj, acesta va asigura alimentarea cu energie electrică a centrului de dializă şi 16 străzi limitrofe.

Conform ultimei raportări a furnizorului de energie electrică, la nivelul judeţului Timiş, astăzi, la ora 06:00 erau 46 de localităţi total/parţial nealimentate cu energie electrică, 20354 de clienţi.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: