Efectul protestelor organizate de români din toată lumea pentru cazul Bodnariu. Ministrul Copilului din Norvegia: „Luăm în serios criticile aduse”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Protest de susţinere a familiei Bodnariu, organizat în 16 aprilie în Chicago, USA FOTO Facebook
Protest de susţinere a familiei Bodnariu, organizat în 16 aprilie în Chicago, USA FOTO Facebook

Protestele de amploare organizate în 16 aprilie faţă de Barnevernet, Serviciul de Protecţia Copilului din Norvegia a avut ecou la Oslo. Ministrul Copilului, Egalităţii şi Incluziunii Sociale a anunţat că mai multe cazuri de copii preluaţi din familie de Barnevernet vor fi reanalizate. Promisiunile făcute de autorităţile de la Oslo sunt, însă, privite cu rezerve până la luarea unor măsuri concrete.

„Luăm în serios criticile aduse Protecţiei Copilului”, a scris pe contul său de Facebook Solveig Horne, Ministrul Copilului Egalităţii şi Incluziunii Sociale, care a anunţat că se va face o analiză a mai multor cazuri individuale în care a acţionat Barnevernet. Potrivit ministrului, Autoritatea Naţională de Sănătate a primit misiunea de analizare a mai multor cazuri în care a intervenit Barnevernet. Solveig Horne a mai spus că analiza Autorităţii Naţionale de Sănătate va cuprinde cazuri de pe întreg teritoriul Norvegiei, fiind vizate familii cu copii de vârste diferite. 

„Ştim că se face multă muncă bună la Protecţia Copilului, dar se aduc critici fie că a intervenit prea devreme, fie că a intervenit prea târziu. Vrem să ne facem o imagine mai bună despre cum sunt tratate cazurile de preluare şi ce se întâmplă atunci când se greşeşte. Sunt sigură că Autoritatea Naţională de Sănătate va reuşi să rezolve aceste probleme. Cazurile analizate şi adunate la un loc pot să ne dea informaţii despre ce nu funcţionează. Această analiză ne va da informaţii importante pentru a le folosi în dezvoltarea Barnevernet”, a arătat ministrul Solveig Horne, pe site-ul Guvernului. 

Promisiunile oficilalului norvegian, primite cu scepticism

Daniel Bodnariu, fratele românului din Norvegia rămas fără copiii luaţi de Barnevernet, a spus că semnalul este unul bun, dar dincolo de promisiuni familia aşteaptă rezultate concrete. „Este un semnal bun, dar doamna ministru a mai spus şi în decembrie că vor reanaliza cazurile. Deocamdată sunt vorbe, nu e nimic concret. Noi aşteptăm să vedem ceva concret”, a declarat Daniel Bodnariu pentru „Adevărul”.

Cunoscător al sistemului norvegian, George Alexander, fost director al unor grădiniţe din Oslo, a afişat aceeaşi poziţie rezervată, susţinând că înainte de a ajunge ministru Solveig Horne a criticat Barnevernet foarte dur, lucru care nu s-a mai întâmplat după ce a preluat funcţia. Pe de altă parte, Alexander a arătat că „după ce s-au fabricat aceste dosare de către Barnevernet, este foarte greu pentru justiţia norvegiană să facă lumină”. Într-o postare pe contul său de Facebook, George Alexander a spus, însă, că semnalul dat de ministrul de resort din Norvegia este unul bun.

„Calvarul nu s-a sfârsit, dar după protestele mondiale de amploare din 16 aprilie, împotriva Barnevernet, guvernul norvegian a întredeschis uşa. Pare mai maleabil întrucâtva. Mai dispus să audă si glasul străzii. Sau, măcar, al propriilor săi specialisti care, de ani de zile!, spun unul şi acelasi lucru: Barnevernet nu funcţionează si creează niste abuzuri abominabile! Prin puterile sale discreţionare, această instituţie a comis nu numai erori etice, dar adevărate atrocităţi împotriva a mii de copii si părinţi nevinovaţi!”, a scris George Alexander pe contul său de Facebook.

Devenit un activist anti Barnevernet, George Alexander a spus că promisiunile politicienilor de la Oslo trebuie urmate de fapte concrete.  „Ca toţi politicienii, în mod sigur, promit si ei adesea lucruri pentru toate fiinţele vii. Politicienii pot, oricând, să meargă pe drumuri diferite. De aceea, nu ne fascinează atât de mult conversaţiile. Vrem să vedem fapte concrete astfel încât copiii si părinţii să-si poată recupera odată viaţa pierdută!”, a scris românul care a locuit timp de 20 de ani, în Norvegia, pe contul său de Facebook.

„A insinua că cineva are ceva cu Norvegia, ba, mai mult, că este chiar o campanie dirijată, de denigrare a acestei ţări, este de-a dreptul jenant! Pentru că nimeni nu are ceva cu Norvegia. Nici românii care protestează în stradă, nici norvegienii, americanii, canadienii, australienii, asiaticii, africanii, europenii –să mă ierte cei pe care i-am uitat în enumerarea mea!- toţi s-au unit împotriva nedreptăţii!  Este pentru prima dată în istorie când aproape toate religiile din lume stau alături, umăr la umăr, sub drapel. Este pentru prima dată în istorie când, indiferent de rasă, etnie, posesiuni materiale, continent, oamenii au iesit în stradă! Nu poţi să nu ţii seama de părerea lor!”, a mai scris George Alexander, pe Facebook. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite