Protest civic împotriva "conservării" Băilor turceşti din Piaţa Libertăţii: "Nu acceptăm îngroparea istoriei oraşului Timişoara”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La iniţiativa arheologului Alexandru Hegyi, joi, 10 septembrie 2015, începând cu ora 17, se va face o vizită ”turistică” la cele mai spectaculoase vestigii descoperite în centrul Timiişoarei: Băile turceşti.

Timişorenii sunt îndemnaţi să meargă să vadă „ce vor ei să îngroape!”. Conform arheologului Alexandru Hegyi, soluţia îngropării Băile turceşti  este  găselniţa  distructivă a unor pseudospecialişti, agreată de administraţia locală. „Suntem hotărâţi să păzim Băile turcrşti şi să spunem NU unui act ireparabil şi să-l împiedicăm. Altminteri, o dată cu  îngroparea Băilor turceşti se vor îngropa şi drepturile comunităţii de a apăra istoria şi patrimoniul oraşului de actele devastatoare ale unor decidenţi vremelnici”, a transmis Alexandru Hegyi.

Poziţionată în apropierea moscheii, clădirea hamam-ului avea un rol deosebit în viaţa societăţii islamice de la Timişoara, iar scoaterea ei la lumină fără a perima informaţia arheologică şi istorică s-a dovedit o provocare, mai ales datorită faptului că acest ansamblu de clădiri este unic, la ora actuală, în România. 

„Cercetarea clădirii băilor, cu ziduri groase de peste un metru, cu o dimensiune impresionantă (aproximativ 33x13 metri) necesită o metodologie de abordare foarte bine stabilită datorită faptului că acest edificiu trebuia integrat în circuitul turistic al pieţei. Situaţia internă este şi ea una deosebită atât din punct de vedere arheologic, istoric dar şi tehnic. Sistemul de încălzire, de tip hypocaust, preluat de către turci pe filieră bizantină, este asemănător celui folosit de romani. Din nefericire, toate aceste descoperiri vor fi îngropate pentru totdeauna sub pavimentul peste care mii de oameni vor trece ignorând un panou sec. Să nu uităm că în proiectul iniţial de restaurare a centrului istoric s-a prevăzut integrarea zidurilor băilor turceşti în peisajul pieţei, prevedere viciată de nişte propuneri care vizează strict interesul unor oameni dezinteresaţi de cultură”, susţine Hegyi.

Arheologul afirmă că cei care au propus îngroparea vestigiilor, cei de la SC Corint SRL, au un istoric nu forte fericit, care au fost încununaţi de eşec în toate proiectele pe care le-au desfăşurat în România. 

„Oare de ce Timişoara le primeşte părerile fără nici un fel de critică? Comisia Naţională a Monumentelor a decis fără ca nici unul dintre membri săi să fie prezent în teren, iar administraţia este fericită cu o variantă ieftină şi extrem de proastă pentru imaginea oraşului.  Până la urmă, expunerea unor astfel de vestigii este şi o chestiune de imagine, care nu prea pare să conteze mai ales în contextul în care ne dorim Timişoara capitală culturală europeană. Considerăm că doar opinia publică mai poate schimba ceva fiindcă, în final, patrimoniul arheologic este un bun al comunităţii”, afirmă Alexadru Hegy.
 

În acest context, timişorenii sunt invitaţi  să ia parte, joi 10 septembrie, ora 17, la protestul organizat în Piaţa Libertăţii, unde vor spune răspicat: „Nu acceptăm îngroparea istoriei oraşului Timişoara”.

Citiţi şi:
 

„SPA-ul“ otoman din Piaţa Libertăţii va fi îngropat din nou. Soarta Băilor turceşti rămâne ca temă pentru generaţii mai competente

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite